Οι τελευταίες λεπτομέρειες καθορίζονται στη νομοθετική ρύθμιση για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, η οποία και θα κατατεθεί, όπως έχει ήδη επισημάνει το liberal.gr, την Πέμπτη. Τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη εξετάζουν τις διατυπώσεις κυρίως σε ό,τι έχουν να κάνουν με τις κυρώσεις, με τις «ποινές» δηλαδή που θα επιβληθούν σε όλους όσοι πουν “όχι” στην υποχρεωτική τους συμμετοχή στο πρόγραμμα εμβολιασμών.
Σύμφωνα με πληροφορίες λίγο πριν από την κατάθεση της ρύθμισης στο κοινοβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθάρισαν μία σειρά από θέματα που μπορούν να αποδειχθούν καθοριστικά για την επιτυχία ή μη της σχετικής κυβερνητικής πρωτοβουλίας.
Πρώτα από όλα αποκλείστηκε η πιθανότητα μετάθεσης του υπαλλήλου που θα αρνηθεί να εμβολιαστεί σε άλλη θέση. Η μετακίνηση του σε άλλη θέση θεωρήθηκε ότι θα προκαλούσε περισσότερα προβλήματα από όσα θα επίλυε γιαυτό και η σκέψη αυτή δεν προχώρησε. Η αναστολή μισθού για τους «αρνητές» θα ισοδυναμεί με αναστολή εργασίας χωρίς χρονικό περιορισμό. Σε όλους πουν όχι δε θα χορηγούνται ούτε οι ασφαλιστικές εισφορές παρά μόνο η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Με άλλα λόγια όσοι δεν συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα χάνουν ένσημα που ενδεχομένως να αποδειχθούν κρίσιμα όταν έρθει η ώρα της σύνταξης.
Σε κάθε περίπτωση η προωθούμενη νομοθετική ρύθμιση θα αποσυνδέει την απόλυση από την αναστολή εργασίας, άρα ο υπάλληλος που θα αρνείται να εμβολιαστεί δε θα πηγαίνει στο πειθαρχικό συμβούλιο με το ερώτημα της απόλυσης.
Στην κυβέρνηση δείχνουν ικανοποιημένοι πάντως από τον τρόπο που λειτούργησαν τα περιοριστικά μέτρα που αναγκάστηκαν να πάρουν στη Μύκονο. Εάν όλα κυλήσουν ομαλά και τα επιδημιολογικά δεδομένα συνεχίσουν να βελτιώνονται τότε πιθανότατα από τη Δευτέρα το νησί θα επιστρέψει στην κανονικότητα. Στο μικροσκόπιο πάντως παραμένει κυρίως η Πάρος αλλά και πόλεις της Κρήτης όπως το Ρέθυμνο . Παρόλαυτα δε φαίνεται αυτή τη στιγμή να βρισκόμαστε κοντά στη λήψη μέτρων ανάλογων της Μυκόνου.