Η κλιματική αλλαγή μπορεί να έχει καταστροφική επίδραση στη ζωή εκατομμυρίων κατοίκων στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, όπου οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν σχεδόν με διπλάσιο ρυθμό σε σχέση με το μέσο όρο του πλανήτη, προειδοποιεί διεθνής ομάδα επιστημόνων.
Η περιοχή στην οποία συγκαταλέγεται και η Ελλάδα μπορεί να δει συνολική αύξηση της θερμοκρασίας μέχρι και 5 βαθμούς Κελσίου ή και περισσότερο από τα τέλη του αιώνα σύμφωνα με σενάριο που επικαλείται σε σχετική έκθεση του το Ινστιτούτο της Κύπρου.
Αυτή η εκτόξευση της θερμοκρασίας είναι σχεδόν διπλάσια από την αναμενόμενη σε άλλες περιοχές του πλανήτη και πιο γρήγορη από κάθε άλλο μέρος του κόσμου.
Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του γερμανικού Ινστιτούτου Max Planck και του Κέντρου Έρευνας της Ατμόσφαιρας του Ινστιτούτου της Κύπρου, θα υποβληθεί στο Συνέδριο Κλιματικής Αλλαγής των Ηνωμένων Εθνών (COP27) που θα πραγματοποιηθεί στην Αίγυπτο το Νοέμβριο.
Ο συνδυασμός των μειωμένων βροχοπτώσεων και της υπερθέρμανσης του πλανήτη θα συμβάλουν σε σοβαρές ξηρασίες, επιβαρύνοντας την επάρκεια τροφίμων και νερού, ενώ πολλές χώρες είναι ανέτοιμες να αντιμετωπίσουν την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, επισημαίνεται.
«Αυτό το σενάριο θα επιφέρει σημαντικές προκλήσεις για τις υποδομές και τη γεωργία στα παράλια και μπορεί να οδηγήσει αλάτωση του υδροφόρου ορίζοντα, συμπεριλαμβανομένου του πυκνά κατοικημένου και καλλιεργημένου Δέλτα του Νείλου», αναφέρει χαρακτηριστικά ο δρ. Γιώργος Ζίττης, επικεφαλής συντάκτης της έρευνας.
Οι επιστήμονες προτείνουν την γρήγορη εφαρμογή των δράσεων απανθρακοποίησης με ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών για να αποτραπούν αυτές οι εξελίξεις.