Ιδιαίτερα ανήσυχος για τις εξελίξεις στο προσφυγικό εξαιτίας των επιπτώσεων που έχει στην συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, η απόπειρα πραξικοπήματος στην γείτονα χώρα εμφανίζεται ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλόντ Γιουνκέρ την ώρα που στα Ελληνικά νησιά συνεχίζεται η ροή- έστω και μικρή-προσφύγων από τα τουρκικά παράλια.
Το πρωί πέρασαν το Αιγαίο άλλοι 118 πρόσφυγες και μετανάστες και συγκεκριμένα 60 στην Κω, 51 στην Χίο και 7 στη Σάμο.
Συνολικά 57.077 είναι ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Συντονιστικού για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.
Εντός δομών φιλοξενίας βρίσκονται: 9.419 στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, 22.416 στη βόρεια Ελλάδα, 2.298 στην κεντρική Ελλάδα, 10.211 στην Αττική, 252 στη νότια Ελλάδα. Σε θέσεις φιλοξενίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες διαμένουν 7.252.
Εκτός οργανωμένων δομών φιλοξενίας εκτιμάται ότι διαμένουν 2.050.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Kurier κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιεί ότι η συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία για την αναχαίτιση της μαζικής ροής μεταναστών και προσφύγων προς τη δυτική Ευρώπη κινδυνεύει να ακυρωθεί.
Και αυτό γιατί τρεις ημέρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, η ομάδα των τούρκων αξιωματούχων που είχε επιφορτιστεί με τον έλεγχο της εφαρμογής της συμφωνίας για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην Ελλάδα ανακλήθηκε στην Τουρκία και δεν αντικαταστάθηκε.
«Ο κίνδυνος είναι αυξημένος. Η επιτυχία της συμφωνίας μέχρι τώρα είναι εύθραυστη. Ο πρόεδρος (της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί επανειλημμένα ότι επιδιώκει να την θέσει υπό αμφισβήτηση», είπε ο Γιούνκερ προσθέτοντας πως εάν αυτό συμβεί, "μπορούμε κατόπιν να αναμένουμε ότι οι μετανάστες θα ξαναρχίσουν να φθάνουν στην Ευρώπη μαζικά".
Ακόμη, στη συνέντευξή του ο Γιούνκερ δήλωσε «πολύ ανήσυχος» για τις πρόσφατες εξελίξεις εντός ΕΕ, ειδικά στην Ουγγαρία και στην Πολωνία.
«Στην Πολωνία, οι ενέργειες της κυβέρνησης καταφέρνουν πλήγμα στο κράτος δικαίου», ενώ «παρατηρώ με ανησυχία τις προετοιμασίες για το δημοψήφισμα όσον αφορά (τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ συμφώνησε να ανακατανέμει) τους μετανάστες», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κομισιόν.
Παράλληλα, αυτή την εβδομάδα ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν συνέκρινε τη μετανάστευση με «δηλητήριο» για την Ευρώπη και πρόσθεσε ότι η χώρα του «δεν χρειάζεται ούτε έναν μετανάστη».
«Εάν οργανώνονται δημοψηφίσματα για κάθε απόφαση των συμβουλίων υπουργών (της ΕΕ) και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τότε η ασφάλεια του δικαίου διατρέχει κίνδυνο», εκτίμησε ο Γιούνκερ.
«Η Κομισιόν θα έπρεπε πραγματικά—αλλά δεν έχουμε φθάσει ακόμη εκεί—να κινήσει μια διαδικασία εναντίον της Ουγγαρίας για παραβίαση των (ευρωπαϊκών) συνθηκών. Αλλά ο κ. Όρμπαν θα δήλωνε σε αυτή την περίπτωση ότι η (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή παραπέμπει τον ουγγρικό λαό σε δίκη», επισήμανε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.