Η έναρξη λειτουργίας του θεσμού του Τοπικού Αστυνόμου εγκαινιάστηκε σήμερα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, παρουσία και του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, ενώ από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. παρουσιάστηκε και ένα βίντεο με τις δράσεις που υλοποιήθηκαν από την κυβέρνηση τη διετία 2015-2016, με στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτών σε όλες τις γωνιές της επικράτειας και τη σύνδεση της Αστυνομίας με την κοινωνία.
«Δεν είναι ο σερίφης του χωριού, αλλά προσδοκούμε να γίνει ο φύλακας άγγελος των απομακρυσμένων περιοχών», δήλωσε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης, ενώ ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγος Κων/νος Τσουβάλας, ο οποίος παρουσίασε το θεσμό, τόνισε ότι ο Τοπικός Αστυνόμος, ως θεσμός, αντιπροσωπεύει την κυρίαρχη αντίληψη του Σώματος, που είναι η συναίνεση, η εξωστρέφεια και η αρμονική συνύπαρξη πολίτη και Αστυνομίας.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παραδόθηκαν και τα πιστοποιητικά εκπαίδευσης στους 27 πρώτους Τοπικούς Αστυνόμους, η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα σχετικά με τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντα τους.
Τα πιστοποιητικά παρέδωσαν ο κ. Σκουρλέτης, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Τζανέτος Φιλιππάκος και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Μαζί οι Τοπικοί Αστυνόμοι παρέλαβαν και ένα τάμπλετ, προσφορά του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας, που θα τους διευκολύνει στην εργασία τους.
Όπως ανέφερε ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, ο θεσμός του Τοπικού Αστυνόμου αποτελεί υλοποίηση Προεδρικού Διατάγματος που είχε δημοσιευτεί στο ΦΕΚ το 2006, αλλά δεν προχώρησε «ίσως επειδή επιχειρήθηκε σε λάθος χρόνο, είτε επειδή ουδέποτε είχαν δημιουργηθεί οι σταθερές και συγκροτημένες εκείνες προϋποθέσεις που θα εξασφάλιζαν την αποτελεσματική αξιοποίηση του». Ο κ. Τσουβάλας τόνισε ότι ο Τοπικός Αστυνόμος εντάσσεται σε ένα περιφερειακό σύστημα αστυνόμευσης και σε ένα σύγχρονο περιβάλλον, που είναι σε εξέλιξη με την αναδιάταξη της Αστυνομίας, και θα λειτουργήσει κυρίως ως βασικός συνδετικός κρίκος του Αστυνομικού Τμήματος, στο οποίο υπάγεται διοικητικά με την τοπική κοινωνία.
Για την υλοποίηση του προγράμματος υπήρξε η στενή συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, και συγκεκριμένα αιτήματα από τους δήμους, οι οποίοι θα παρέχουν και γραφείο στον Τοπικό Αστυνόμο.
Ο αρχηγός της Αστυνομίας τόνισε ότι η αστυνόμευση στις συγκεκριμένες περιοχές δεν θα ασκείται μόνον από τον Τοπικό Αστυνόμο, αλλά θα εκτελούνται κανονικά οι περιπολίες του αστυνομικού τμήματος και των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων. Ανέφερε επίσης ότι έχει εκφραστεί και από άλλους απομακρυσμένους δήμους επιθυμία για την τοποθέτηση και στην περιοχή τους Τοπικού Αστυνόμου, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα πως σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλα αιτήματα.
Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης, μεταξύ των άλλων, τόνισε ότι οικονομικά η λειτουργία του θεσμού του Τοπικού Αστυνόμου θα καλυφθεί από τις προσπάθειες που έχει καταβάλει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να εξευρεθούν πόροι για τον εξοπλισμό και τον εκσυγχρονισμό της Αστυνομίας. Ειδικότερα, ανέφερε ότι συνολικά το υπουργείο εξασφάλισε περίπου 51 εκατ. ευρώ που προέρχονται:
- Από επαναπροσδιορισμό και επαναπροσανατολισμό ευρωπαϊκών προγραμμάτων, 26 εκατ. ευρώ, που θα πάνε για αγορά οχημάτων.
- Από το ΕΣΠΑ 2014-2020 άλλα 16,5 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα περίπου 7 εκατ. ευρώ θα πάνε για αντικατάσταση των οχημάτων των ΜΑΤ.
Ο κ. Τόσκας χαρακτήρισε τον θεσμό του Τοπικού Αστυνόμου μία από τις πολλές μικρές προσπάθειες που συνθέτουν ένα σύνολο που εξυπηρετεί τον πολίτη. Προσέθεσε πως οι νέοι αστυνομικοί που αναλαμβάνουν τα συγκεκριμένα καθήκοντα, εξασφαλίζουν περιβάλλον ασφάλειας και καταπολεμούν το κοινό έγκλημα αποτελεσματικά, παρά τα λιγοστά χρήματα που διαθέτει η χώρα.
Ο κ. Σκουρλέτης, τέλος, τόνισε ότι «το μυστικό της επιτυχίας είναι να προσπαθείς με τα μέσα που διαθέτεις να έχεις το καλύτερο αποτέλεσμα» και χαρακτήρισε τον θεσμό «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».
Επεσήμανε ακόμα ότι το κλειδί είναι η συνέργεια, στην προκειμένη περίπτωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο θεσμός θα πετύχει, ενώ υπογράμμισε ότι η επιτυχία εξαρτάται κυρίως από το έμψυχο υλικό. Απευθυνόμενος προς τους Τοπικούς Αστυνόμους, είπε ότι θα υπάρχει η δέουσα στήριξη από την Πολιτεία για την αποτελεσματική υλοποίηση της αποστολής τους.
Σημειώνεται ότι οι Τοπικοί Αστυνόμοι θα είναι σε συνεχή επαφή με τους πολίτες της περιοχής τους, θα παρέχουν άμεσα τις υπηρεσίες τους, θα έχουν προανακριτικό ρόλο και θα ενημερώνουν το Αστυνομικό Τμήμα για τις ανάγκες των πολιτών.
Οι περιοχές των 27 Τοπικών Αστυνόμων
Ο νέος θεσμός εφαρμόζεται σε 27 περιοχές της χώρας και συγκεκριμένα στις περιοχές Σιδηρόνερο του δήμου Δράμας, Οικισμός Σώστης δήμου Ιάσμου, Νέα Βύσσα δήμου Ορεστιάδας, Μεταξάδες δήμου Διδυμοτείχου, Λάβαρα δήμου Σουφλίου, Κολινδρός δήμου Πίνδας Κολινδρού, Πλαταμώνα δήμου Δίου Ολύμπου, τοπική κοινότητα Μαυροθάλασσας δήμου Βισαλτίας, Βελβεντό δήμου Σερβίων Βελβεντού, Τσοτύλι δήμου Βοϊου, Νεοχώριο δήμου Νικολάου Σκουφά, Ανθιρό Καρδίτσας δήμου Αργιθέας, Ραψάνη δήμου Τεμπών, Πλατύκαμπος δήμου Κιλελέρ, Μεσάγγαλα Παραλίας Εγάνης δήμου Τεμπών, Πύλη Δερβενοχωρίων δήμου Τανάγρας, Βασιλικού δήμου Χαλκιδαίων, Αυλίδα δήμου Χαλκιδαίων, Γαρδίκη Ομιλαίων δήμου Μακρακώμης, Υπάτη δήμου Λαμιαίων, Ερατεινή δήμου Δορίδας, Λεβίδι δήμου Τριπόλεως, Φιλιατρά δήμου Τριφυλλίας, Χώρα δήμου Πύλου Νέστωρος, Αγία Βαρβάρα δήμου Γόρτυνας, Καρδάμαινα δήμου Κω και Κέφαλος δήμου Κω.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ