Η ανεξέλεγκτη διασπορά του κορονοϊού ακόμη και σε χώρες με ισχυρά υγειονομικά συστήματα προκαλεί ανησυχία με τον ΠΟΥ να δηλώνει ότι πλέον έχει «δυναμική πανδημίας» και να ζητά λήψη μέτρων άμεσων για να τον περιορίσουν. «Ο ιός θα βρεί το λάθος και θα επεκταθεί» δηλώνουν οι επιστήμονες και κρούουν πλέον τον κώδωνα του κινδύνου μετά την εξάπλωσή του σε 50 χώρες και την αύξηση νεκρών και κρουσμάτων εκτός Κίνας
Τα πάνω από 4000 κρούσματα και η εμφάνιση του ιού σε χώρες όπως η Σουηδία και η Φινλανδία αλλά και οι νεκροί που αυξάνονται στο Ιράν και στην Ιταλία έχουν δημιουργήσει ένα σκηνικό φόβου με τον ΠΟΥ να δηλώνει πως τα μέτρα που λαμβάνονται πρέπει να γίνουν ακόμη πιο αυστηρά όπως και η επιτήρησή τους διότι «ο ιός θα βρεί το λάθος και θα επεκταθεί».
Είναι χαρακτηριστικό πως πέραν της πτώσης των αγορών, των προβλημάτων στον τουρισμό και τη Ναυτιλία, ο κορονοιός κτυπά την καθημερινότητα και τις δραστηριότητες σε όλα τα πεδία. Στη Μέκκα για παράδειγμα ματαιώνονται τα προσκυνήματα, το Ισραήλ απαγόρευσε την είσοδο και σε ταξιδιώτες από την Ιταλία ενώ σε διάφορες χώρες κλείνουν σχολεία και ακυρώνονται αθλητικές και άλλες δραστηριότητες.
Ενδεικτική η περίπτωση της Ελλάδας όπου σε πρώτη φάση ακυρώθηκαν όλες οι καρναβαλικές εκδηλώσεις με ανάλογες επιπτώσεις στις τοπικές οικονομίες.
«Ο ιός έχει τη δυναμική πανδημίας» τόνισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ έντρος Γκεμπρεγέσους, καλώντας όλες τις χώρες να προετοιμαστούν ακόμη και αν δέν έχουν καταγράψει κρούσματα «Είναι ώρα για ανάληψη δράσης προκειμένου να αποφευχθεί η μόλυνση και να σωθούν ζωές», είπε.
Την ίδια στιγμή ο ΠΟΥ θεωρεί πως εξαιρετικά ευάλωτες απέναντι στον κορονοϊό είναι 30-40 χώρες διεθνώς, αλλά και οι χώρες με ισχυρό υγειονομικό σύστημα.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε ύστερα από την ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού στην Ιταλία, το Ιράν και την Κορέα,όπου τελικά ο ιός εξαπλώθηκε, λόγω ανεπαρκών μέτρων επιτήρησης.
Για το λόγο αυτό, τις επόμενες ώρες ο ΠΟΥ θα εκδώσει νέες οδηγίες για την επιτήρηση του ιού.
Η δυναμική του ιού φαίνεται επίσης και από την επιστροφή του στη Σουηδία και Φινλανδία, δύο χώρες που παρότι δεν είχαν κανένα κρούσμα επί δεκαπενθήμερο, μόλις χθες δήλωσαν η κάθε μία από ένα καινούριο κρούσμα.
Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ δρ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγιέσους ζήτησε χθες από όλα τα κράτη να προχωρήσουν σε αξιολόγηση της ετοιμότητάς τους βάσει των οδηγιών που έχει δώσει ο Οργανισμός.
Ο ιός θα βρει το λάθος
Υπογράμμισε μάλιστα, ότι τα κράτη θα πρέπει να αξιολογήσουν ένα - ένα τα σημεία που ζητά ο ΠΟΥ να ελεγχθούν. Και πρόσθεσε ότι για κάθε σημείο που ζητείται ο έλεγχος και η απάντηση είναι αρνητική από τα κράτη, αυτό θα είναι το σημείο που θα εκμεταλλευτεί ο ιός για να επεκταθεί.
Η εξάπλωση του ιού έχει τέσσερα στάδια:
1. Το πρωταρχικό κρούσμα
2. Ομάδα κρουσμάτων που ήρθαν σε επαφή μεταξύ τους
3. Διασπορά μεταξύ προσώπων που ήρθαν σε επαφή με τις προσβεβλημένες ομάδες και
4. Συστηματική διασπορά της ίωσης στην κοινωνία.
«Είναι στα χέρια του κάθε κράτους το σωστό ή το λάθος, ώστε να περιορίσει τη διασπορά του κορονοϊού από το πρώτο κρούσμα», για να αποφευχθεί η δυσάρεστη τροπή της πανδημίας, τόνισε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.
Πυρετός και βήχας
Προκειμένου οι ασθενείς να διαχωρίσουν τα συμπτώματά του έναντι της κοινής γρίπης, ο δρ Γκεμπρεγιέσους ανέφερε πως το πρώτο σύμπτωμα είναι ο πυρετός στο 90% των περιπτώσεων και το αμέσως επόμενο είναι ο ξηρός βήχας στο 70%.
Ο κορονοϊός δεν κάνει καταρροή, γιατί δεν προσβάλλει το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα.
Επάρκεια υλικών
Σε ότι αφορά τα απαιτούμενα μέσα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, ο επικεφαλής του προγράμματος εκτάκτων αναγκών υγείας του ΠΟΥ δρ Μάικ Ράιαν ανέφερε ότι τα διαγνωστικά τεστ που προωθεί ο Οργανισμός στα κράτη κοστίζουν κάτω των 5 δολ. ανά τεμάχιο, ενώ σημείωσε ότι υπάρχει εύρος τιμών ανάλογα με την προμηθεύτρια εταιρία.
Όσο για τον εξοπλισμό προστασίας των επαγγελματιών υγείας (φόρμες και μάσκες), επεσήμανε ότι ο Οργανισμός έχει λάβει διαβεβαιώσεις από τους παραγωγούς για την επάρκεια, ενώ ταυτόχρονα κάλεσε τα κράτη να εξασφαλίσουν αποθέματα.
Υπογράμμισε για άλλη μια φορά, ότι οι μάσκες σύμφωνα με τον ΠΟΥ, πρέπει να χρησιμοποιούνται από τους ασθενείς και τους φροντιστές τους και όχι από το ευρύ κοινό.