Ανησυχία από τους ιδιοκτήτες ακινήτων για τα εισοδήματα που χάνουν

Ανησυχία από τους ιδιοκτήτες ακινήτων για τα εισοδήματα που χάνουν

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς οι προθέσεις της κυβέρνησης όχι μόνο δεν τους καθησυχάζουν αλλά τους δημιουργούν φόβο ότι θα χάσουν τα εισοδήματά τους. Ήδη πολλοί ιδιοκτήτες δεν έχουν ακόμα πληρωθεί κανένα ενοίκιο από την στιγμή που η κυβέρνηση προχώρησε στη υποχρεωτική μείωση τους κατά 40% ενώ άλλοι λαμβάνουν μισθώματα του προηγούμενου έτους.

Μάλιστα το σχέδιο της κυβέρνησης να δηλωθούν από τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι ζημιές που έχουν υποστεί μαζί με τα αποδεικτικά εισπράξεων σε ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από ότι επιλύει. Και αυτό καθώς πολλοί ιδιοκτήτες πληρώνονται ενοίκια προηγούμενων ετών. Αυτό σημαίνει ότι μέσα στην κρίση θα φαίνεται ότι καταβλήθηκαν κανονικά τα μισθώματα. Επί της ουσίας η κυβέρνηση θα πρέπει να υποχρεώσει όλους όσους επωφελήθηκαν από τη μείωση του ενοικίου να υποβάλλουν ειδική δήλωση μαζί με τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη τους. Και από την πλευρά τους οι ιδιοκτήτες να υποβάλλουν τον αριθμό πρωτοκόλλου του μισθωτηρίου δεδομένου ότι η φορολογική διοίκηση έχει στα χέρια της τα μισθωτήρια.

Είναι απορίας άξιον γιατί η κυβέρνηση ζητά ή θα ζητήσει να υποβληθούν τα μισθωτήρια από τη στιγμή που  είναι όλα κατατεθημένα στο TAXISNET όπου φαίνεται και το ενοίκιο που έχει συμφωνηθεί.

Επίσης, την περίοδο αυτή οι ενοικιαστές καταβάλουν τα ενοίκια τους κατά το δοκούν. Αυτό που θα πρέπει να πράξει το υπουργείο Οικονομικών είναι να ζητήσει από τους ιδιοκτήτες να υποβάλουν το συνολικό ποσό που έχουν εισπράξει για τους μήνες Μάρτιο Απρίλιο Μάιο και Ιούνιο υπό τύπο Υπεύθυνης Δήλωσης. Διαφορετικά τα αποδεικτικά δεν θα αποδεικνύουν την πραγματική κατάσταση. Επίσης δεν πληρώνουν όλοι οι ιδιοκτήτες μέσω τραπέζης. Άλλοι ενοικιαστές πληρώνουν μετρητά, άλλοι στην τράπεζα και άλλοι με την εξαμηνία ή με την σεζόν με επιταγές.

Όλες οι ανωτέρω παράμετροι δημιουργούν άγχος και αγωνία στους ιδιοκτήτες ακινήτων που συνεχίζουν να βάλλονται όπως και τα χρόνια των μνημονίων. Βέβαια, πέρυσι η κυβέρνηση προχώρησε σε σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ ωστόσο, τα ποσά που πληρώνουν για την περιουσία που διαθέτουν είναι από τα υψηλότερα στην Ε.Ε.

Κατά τα άλλα το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει την κάλυψη του 33,3% των πραγματικών απωλειών εισοδήματος των ιδιοκτητών ακινήτων μετά την απόφαση της να μειωθούν τα ενοίκια κατά 40% για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Η διάταξη που ετοιμάζει το υπουργείο  Οικονομικών προβλέπει την κάλυψη του 33,3% των πραγματικών απωλειών εισοδήματος των ιδιοκτητών ακινήτων χωρίς να προβλέπεται περιορισμός ως προς το είδος των φορολογικών υποχρεώσεων με τις οποίες θα γίνει ο συμψηφισμός. Για παράδειγμα εάν ένας  ιδιοκτήτης ακινήτων έχει χάσει 2.000 ευρώ εισοδήματος από ενοίκια στο τρίμηνο Μαρτίου – Μαίου εξαιτίας της υποχρεωτικής μείωσης των μισθωμάτων κατά 40%, θα μπορεί να περιορίσει από τον Ιούλιο και μετά φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ ή άλλη φορολογική υποχρέωση συνολικού ύψους 667 ευρώ.

To κόστος για το ελληνικό δημόσιο υπολογίζεται στα 70-80 εκατ. ευρώ ενώ οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν χάσει περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ.