Περίπου 200.000 είναι οι άνθρωποι που έχουν εκτοπιστεί από την εισβολή της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο νέων μεταναστευτικών ροών με τις ευρωπαϊκές χώρες να προχωρούν σε πρώτες κινήσεις δείχνοντας τη δυσφορία τους για τη στάση του Ερντογάν. Ο Μακρόν παρενέβη ζητώντας από τον Τραμπ μέτρα, ενώ οι ευρωπαϊκές χώρες προχωρούν σε εμπάργκο πώλησης όπλων κατά της Τουρκίας.
Αναλυτικότερα, η συριακή -υπό την ηγεσία των Κούρδων- διοίκηση στα βορειοανατολικά της Συρία σε ανακοίνωσή της έκανε λόγο για 191.069 ανθρώπους που εκτοπίστηκαν από μια περιοχή, βορειοανατολικά της Συρίας.
Στην ανακοίνωσή της, η κουρδική αρχή δήλωσε ότι η επίθεση έχει προκαλέσει διαδοχικά κύματα εκτοπισμού από το Ντεϊρίκ που είναι γνωστό κι ως αλ-Μαλικίγια στα ιρακινά σύνορα προς το Κομπάνι και σε απόσταση 400 χιλιομέτρων προς τα δυτικά. Να σημειωθεί ότι το Ντεϊρίκ βρίσκεται στα βορειοανατολικά σύνορα πλησίον της Τουρκίας και του Ιράκ.
Υπενθυμίζεται ότι χθες περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι από τις πόλεις Ρας αλ Αϊν και Τελ Αμπιάντ είχαν εκτοπιστεί από τις περιοχές όπου και κατοικούσαν, μετά την κλιμάκωση της πολεμικής έντασης στην Συρία, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού του ΟΗΕ. Ωστόσο τα νεώτερα στοιχεία ανεβάζουν ανησυχητικά τον αριθμό των προσφύγων.
Την ανησυχία επιτείνει και η ευθεία απειλή προς την Ευρώπη για το προσφυγικό από τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται η χώρα του για την στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία την περασμένη Πέμπτη δήλωσε ότι θα μπορούσε «να ανοίξει τις πύλες και να στείλει 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες».
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την περασμένη Παρασκευή ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ, τόνισε ότι η τουρκική επίθεση στη Συρία πρέπει να τερματιστεί «το ταχύτερο».
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης των δύο ηγετών, ο Μακρόν «υπογράμμισε την ανάγκη πριν απ' όλα να αποτραπεί κάθε αναγέννηση του ISIS στην περιοχή», να «υποστηριχθούν αυτοί που επικράτησαν στο πλευρό μας στο πεδίο της μάχης εναντίον των τρομοκρατών» και να «προστατευθεί ο άμαχος πληθυσμός», σημείωσε το Ελιζέ.
Ευρωπαϊκές αντιδράσεις
Την απαγόρευση πωλήσεων όπλων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία στη Συρία, γνωστοποίησε σήμερα η εφημερίδα Bild Am Sonntag, επικαλούμενη δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Χάικο Μάας, δύο ημέρες μετά την αναστολή εξαγωγών όπλων στην Άγκυρα από τη Νορβηγία.
«Κατά του υπόβαθρου της τουρκικής επιθετικής ενέργειας στα βορειοανατολικά της Συρίας, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν θα εκδώσει νέες άδειες εξαγωγής για το σύνολο του στρατιωτικού εξοπλισμού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από την Τουρκία στην Συρία», δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΕΞ στην εφημερίδα.
Η Γερμανία εξήγαγε όπλα οικονομικής αξίας 243 εκατομμυρίων ευρώ (268 εκατομμύρια δολάρια) στην Τουρκία το 2018, που αντιστοιχούν περίπου στο 1/3 των συνολικών γερμανικών εξαγωγών όπλων, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Υπενθυμίζεται ότι η Νορβηγία, επίσης σύμμαχος χώρα της Τουρκίας στους κόλπους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, ανακοίνωσε την Πέμπτη την αναστολή οποιασδήποτε νέας εξαγωγής όπλων προς την Άγκυρα μετά την έναρξη της τουρκικής στρατιωτικής επίθεσης στη βορειοανατολική Συρία.
Επίσης, η Φινλανδία, που δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ σε αντίθεση με τη Νορβηγία και τη Γερμανία, ανακοίνωσε επίσης την περασμένη Τετάρτη τη διακοπή των νέων εξαγωγών όπλων προς την Τουρκία ή άλλη χώρα που εμπλέκεται στον πόλεμο.