Βρετανοί επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μια νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, που υπολογίζεται πως εμφανίστηκε στη Μποτσουάνα, η οποία είναι η πιο μεταλλαγμένη έκδοση του ιού μέχρι σήμερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail. Μόνο 10 περιπτώσεις του στελέχους έχουν εντοπιστεί, σε τρεις χώρες, γεγονός που εν συναρτήσει με την ανθεκτικότητα που φαίνεται να έχει στα εμβόλια, ανησυχεί ιδιαίτερα την επιστημονική κοινότητα για πιθανή ταχύτατη εξάπλωσής του.
Η νέα αυτή μετάλλαξη του κορονοϊού ενδέχεται τελικά να ονομαστεί «Nu».
Προς το παρόν εκτός της Νότιας Αφρικής έχει ταυτοποιηθεί και σε έναν ταξιδιώτη στο Χονγκ Κονγκ που είχε επισκεφθεί τη Νότια Αφρική, γεγονός που δημιουργεί ανησυχίες για διασπορά της μετάλλαξης σε περισσότερες χώρες από τη Μποτσουάνα. Αυτή τη στιγμή, φέρει 32 μεταλλάξεις, πολλές από τις οποίες φαίνεται να είναι εξαιρετικά μεταδοτικές και ανθεκτικές στα εμβόλια και έχει περισσότερες αλλοιώσεις στην πρωτεΐνη ακίδας από οποιαδήποτε άλλη παραλλαγή.
Ο καθηγητής Francois Balloux, γενετιστής στο University College του Λονδίνου, είπε ότι πιθανότατα εμφανίστηκε σε μια παρατεταμένη λοίμωξη σε έναν ανοσοκατεσταλμένο ασθενή, πιθανώς σε κάποιον με αδιάγνωστο AIDS.
Ο Δρ Tom Peacock, ένας ιολόγος στο Imperial College, ο οποίος εντόπισε πρώτος την εξάπλωσή του, περιέγραψε τον συνδυασμό μεταλλάξεων της παραλλαγής ως «φρικτό».
Οι επιστήμονες είπαν στο MailOnline, ότι εξαιτίας των πολλών μεταλλάξεων, υπάρχει ενδεχόμενο να μη μπορέσει να διαδοθεί επαρκώς και να «χαθεί» μεταξύ των υπολοίπων.
Τρεις μολύνσεις έχουν εντοπιστεί στη Μποτσουάνα μέχρι σήμερα και έξι στη Νότια Αφρική - όπου η παραλλαγμένη επιτήρηση είναι πιο ισχυρή. Ένα κρούσμα εντοπίστηκε επίσης σε έναν 36χρονο άνδρα στο Χονγκ Κονγκ, ο οποίος επέστρεψε πρόσφατα από την Αφρική. Δεν υπάρχουν κρούσματα στη Βρετανία. Ωστόσο, η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση.
Οι επιστήμονες θα παρακολουθούν τη νέα παραλλαγή για να ελέγχουν τη δυναμική της και αλλά και τους ρυθμού εξάπλωσής της. Ορισμένοι ιολόγοι στη Νότια Αφρική ανησυχούν ήδη.