Ανησυχία για την σπίθα που μπορεί να ανάψει φωτιά στην Ευρώπη
Κορονοϊός

Ανησυχία για την σπίθα που μπορεί να ανάψει φωτιά στην Ευρώπη

Η σπίθα που μπορεί να οδηγήσει σε πυρκαγιά - από τον κορονοϊό - άναψε το τελευταίο διήμερο στην Ευρώπη. Οι πρώτες μεταδόσεις του κορονοϊού από άνθρωπο σε άνθρωπο χωρίς να έχει προηγηθεί η παρουσία κάποιου από τους ασθενείς στην Κίνα, καταγράφηκαν χθες στη Βρετανία και προχθές στη Γαλλία.

Παρατηρώντας το γεγονός ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δρ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγιέσους, σημείωσε πως "μπορεί να είναι μικρός ο αριθμός των κρουσμάτων, όμως μπορεί να είναι η σπίθα για μια μεγαλύτερη φωτιά. Για την ώρα παραμένει σπίθα, και ο στόχος μας παραμένει ο περιορισμός της νόσου" και κάλεσε όλες τις χώρες να αξιοποιήσουν την παρούσα "ευκαιρία να προλάβουν τη φωτιά".

Οι επιτελείς του ΠΟΥ επισημαίνουν ότι η εμφάνιση του νέου κορονοϊού αποτελεί την μεγαλύτερη αντιμετώπιση προβλήματος δημόσιας υγείας, στην ιστορία του οργανισμού.

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί διεθνώς 40.554 κρούσματα και 910 θάνατοι, εκ των οποίων ο ένας εκτός Κίνας. Τα νέα περιστατικά ήταν 3.085, εκ των οποίων τα 3.073 στην Κίνα και τα 12 σε 24 χώρες. Καταγράφηκαν επίσης 97 νέοι θάνατοι. Από το σύνολο των ασθενών, οι 6.484 είναι σοβαρά, με τα νέα βαριά περιστατικά να φθάνουν τα 296, όλα εντός Κίνας. 

Το 99% των περιστατικών παραμένει στην Κίνα, με το 2% αυτών να παραμένουν θανάσιμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία των εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ για το 80% των ασθενών η νόσος είναι ήπια, για το 15% είναι σοβαρή και ένα ποσοστό της τάξης του 3-5% χρειάζεται μονάδα εντατικής θεραπείας, με αναπνευστική υποστήριξη ή και μηχανική υποστήριξη.

Το σύστημα υγείας της Κίνας ανταποκρίνεται στις υψηλές απαιτήσεις που δοκιμάζουν τις δυνατότητές του, σύμφωνα με τους επιτελείς του ΠΟΥ, καθώς το 20-25% των ασθενών στο σημείο χρειάζεται εντατική φροντίδα υψηλού επιπέδου με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής και συνεχή παροχή οξυγόνου.

Παρόλα αυτά, καθώς πολλά δεδομένα από την λειτουργία του ιού δεν είναι ακόμη γνωστά, μια προκαταρκτική ομάδα ειδικών του ΠΟΥ έφθασε χθες στην Κίνα, υπό τον δρ Bruce Aylward, για να ξεκινήσει η συνεργασία με τους Κινέζους επιστήμονες και να δοθούν τελικά οι απαντήσεις που χρειάζονται για τον περαιτέρω περιορισμό του νέου κορονοϊού. Θα ακολουθήσει διευρυμένη διεθνής αποστολή.

Αντίστοιχα αναμένεται να λειτουργήσει και η σύνοδος που ξεκινά σήμερα στη Γενεύη, με αντικείμενο την έρευνα και καινοτομία, ώστε με τη γνώση που θα προκύψει να καθοριστεί μια κοινή στρατηγική για τον τρόπο που θα συνεχιστεί η διαχείριση της νόσου.

Αφρική

Στο μεταξύ με στόχο την προστασία της Αφρικής από την επέκταση της νόσου, έχουν καθοριστεί 168 εργαστήρια που διαθέτουν την κατάλληλη τεχνολογία για να διενεργούν τα μοριακά διαγνωστικά τεστ. Σετ των διαγνωστικών αυτών έχουν σταλεί ήδη στο Καμερούν, την Ακτή Ελεφαντοστού, το Κονγκό, την Αίγυπτο, Αιθιοπία, Γκαμπόν, Γκάνα, Κένυα, Νιγηρία, Ουγκάντα, Ζάμπια, Τυνησία και Μαρόκο, καθώς και στο Ιράν. Πολλές από τις χώρες αυτές έχουν ήδη αρχίσει να τα χρησιμοποιούν.

Παράλληλα άλλα 150.000 διαγνωστικά θα σταλούν άμεσα από το Βερολίνο σε άλλα 80 εργαστήρια, διεθνώς. Για την αξιοποίηση των εξετάσεων στην Αφρική, ήδη πραγματοποιήθηκε σχετική εκπαίδευση ειδικών από 12 αφρικανικές χώρες στη Σενεγάλη την περασμένη εβδομάδα, ενώ περαιτέρω εκπαίδευση θα ακολουθήσει την ερχόμενη εβδομάδα στη Νότιο Αφρική.

Μνημόνιο Συνεργασίας

Νωρίτερα χθες, ο ΠΟΥ υπέγραψε πενταετές μνημόνιο συνεργασίας με το Ίδρυμα Καινοτόμων Νέων Διαγνωστικών (FIND), για τη στρατηγική συνεργασία ενίσχυσης των φτωχών χωρών με την κάλυψη των διαγνωστικών κενών και ενίσχυση της ετοιμότητάς τους, με στόχο να διατηρείται ολόκληρος ο κόσμος ασφαλής.

Με τη συνεργασία θα επιχειρηθεί η πρόσβαση σε βασικά διαγνωστικά μέσα και η ανάπτυξη εθνικών καταλόγων με τις βασικές διαγνωστικές εξετάσεις σε χαμηλού και μέσου εισοδήματος χώρες, προκειμένου να υποστηριχθεί ο στόχος της καθολικής κάλυψης υγείας διεθνώς.