Μέσα σε ένα κλίμα ακραίας πόλωσης, που διαμορφώνεται ενόψει των συλλαλητηρίων της Παρασκευής, η κυβέρνηση επιχειρεί να διαμορφώσει δύο παράλληλες γραμμές απόκρουσης των ομαδικών «πυρών» που δέχεται. Την ώρα, που το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης υπερθεματίζουν τις συγκεντρώσεις ανήμερα της επετείου της τραγωδίας των Τεμπών, δηλώνει αποφασισμένη να προστατεύσει τα συλλαλητήρια από όσους προσπαθήσουν να παρεισφρήσουν σε αυτά και να τα αμαυρώσουν.
Σε πολιτικό επίπεδο, ωστόσο, η μομφή προς την αντιπολίτευση ότι προσπαθεί να καπηλευτεί το δικαιολογημένο, όπως το χαρακτηρίζουν κυβερνητικά στελέχη, αίτημα των πολιτών για Δικαιοσύνη, αποτελεί βασικό κυβερνητικό επιχείρημα. Στο Μέγαρο Μαξίμου μιλούν ουσιαστικά για τη μετατροπή των συγκεντρώσεων της Παρασκευής σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, απόδειξη, όπως λένε, της προσπάθειας εργαλειοποίησης που βρίσκεται σε εξέλιξη, με απώτερο στόχο την αποσταθεροποίηση της χώρας, μέσω της πτώσης της κυβέρνησης.
Στο κυβερνητικό επιτελείο δεν αγνοούν το κλίμα, που έχει δημιουργηθεί στην κοινωνία, «διαβάζοντας» και αποκωδικοποιώντας τις δημοσκοπήσεις, που καταδεικνύουν ότι η πλειοψηφία των πολιτών αποδίδει προσπάθεια κάποιας μορφής συγκάλυψης. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Interview, σχεδόν 6 στους 10 ερωτηθέντες δηλώνουν ότι θα συμμετέχουν ή μάλλον θα συμμετέχουν στα συλλαλητήρια, ταυτόχρονα, όμως ένα 53% απαντά ότι η τραγωδία των Τεμπών «εργαλειοποιείται» από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αναφέροντας πρώτη την Πλεύση Ελευθερίας πρώτη με 25,6%, τον ΣΥΡΙΖΑ με 25%, το ΠΑΣΟΚ με 17,9% και την Ελληνική Λύση με 15,2%.
Επιμένοντας ότι η Δικαιοσύνη είναι τελικά εκείνη, που θα ρίξει φως στην υπόθεση και οι ειδικοί μέσω των πορισμάτων τους θα δώσουν απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα, η κυβέρνηση επιχειρεί να αναδείξει τον τρόπο με τον οποίο η στάση της αντιπολίτευσης δεν έχει σχέση με την ουσία της τραγωδίας, ούτε μέλημά της είναι η αποκάλυψη της αλήθειας, αλλά με έναν ισοπεδωτικό τρόπο, που στοχεύει μόνο στην ίδια την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, οδηγεί σε επικίνδυνες ατραπούς.
Η «εικόνα» της παρούσας χρονικής στιγμής, που αποτυπώνεται στις μετρήσεις της κοινής γνώμης, άλλωστε, δείχνει, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, ότι από το αφήγημα, που αναπτύσσουν τα λεγόμενα κόμματα εξουσίας, αναφερόμενα στο ΠΑΣΟΚ ή και τον ΣΥΡΙΖΑ, ουσιαστικά ενισχυμένα είναι τα κόμματα των άκρων ή οι λεγόμενοι αντισυστημικοί κομματικοί σχηματισμοί. Αντιθέτως, ούτε το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Σωκράτης Φάμελλος φαίνεται έως τώρα να αποκομίζουν πολιτικά κέρδη, ούτε καν να ενισχύουν την κυβερνησιμότητά τους ή να ενισχύουν την εικόνα τους στην κοινή γνώμη ως εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.
Άλλωστε και η δημοσκόπηση της Interview πιστοποιεί μεν την πτώση των ποσοστών της κυβέρνησης, με τη Νέα Δημοκρατία στο 24,5%, αλλά αποτυπώνει και πτώση των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ, που μετριέται στο 12,1%, όπως και το «άλμα» της Πλεύσης Ελευθερίας που φτάνει το 8,2%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να μένει στο 5,5%. Σε επίπεδο αρχηγών και στο ερώτημα «ποιον πολιτικό αρχηγό εμπιστεύεστε περισσότερο για τη διακυβέρνηση της χώρας» ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει πρώτος με 34,1%, ακολουθεί ο «κανένας» με 26,1%, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 9,9%, η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 7,7% και ο Σωκράτης Φάμελλος με 6%.
Η κυβέρνηση μιλά πλέον για λαϊκισμό και αναμένει τις κρίσιμες κοινοβουλευτικές μάχες, που έπονται, επιδιώκοντας οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες να «τρέξουν». Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το πρώτο κοινοβουλευτικό «ραντεβού» είναι την ερχόμενη Τρίτη, 4 Μαρτίου, οπότε έχει προγραμματιστεί η συζήτηση στην ολομέλεια για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, που προτείνει το ΠΑΣΟΚ, για τον Χρήστο Τριαντόπουλο.
Το δεύτερο κοινοβουλευτικό «μπρα ντε φερ» κυβέρνησης – αντιπολίτευσης, θα είναι ακριβώς την επόμενη ημέρα, Τετάρτη 5 Μαρτίου, οπότε θα διεξαχθεί η προ ημερησίας συζήτηση, σε επίπεδο αρχηγών, για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα. Η πολιτική ατζέντα περιέχει ακόμη μία εκκρεμότητα, που έγκειται στην αντιπολίτευση για το πότε θα αποφασίσει να την κλείσει. Πρόκειται για την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας, με ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ να μην έχουν κατορθώσει έως τώρα να συντονίσουν τις κινήσεις τους.
Η Χαριλάου Τρικούπη επιμένει ότι θα λάβει τις σχετικές αποφάσεις για την προαναγγελθείσα κίνησή της, όταν δημοσιοποιηθούν τα επίμαχα πορίσματα για τα αίτια της έκρηξης, που ακολούθησε τη σύγκρουση και την αποσαφήνιση του φορτίου, που μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία, ενώ η Κουμουνδούρου καλεί σε κατάθεση πρότασης δυσπιστίας πριν την Παρασκευή, ώστε την ώρα που θα βρίσκονται σε εξέλιξη τα συλλαλητήρια, να βρίσκεται παράλληλα σε εξέλιξη και η συζήτηση στη Βουλή, που θα αφορά στην ίδια την κυβέρνηση.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου καταβάλει κάθε προσπάθεια να διατηρήσει στις ράγες την πορεία του κυβερνητικού έργου, κυρίως να διατηρήσει και την επικοινωνία αυτού του έργου στους πολίτες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην προχθεσινή ανάρτησή του, επιχείρησε να δώσει το στίγμα των αποτελεσμάτων, που έχουν ήδη παραχθεί, με έμφαση σε τομείς της καθημερινότητας, αλλά και σε πτυχές της οικονομίας, που αφορούν το σύνολο πολιτών και νοικοκυριών, όπως η φορολογία, τα εργασιακά και το στεγαστικό, επισημαίνοντας το «κοινωνικό πρόσημο» αυτών των πολιτικών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι επέμεινε ιδιαίτερα στην απόδοση των μέτρων κατά της φοροδιαφυγής, αλλά και τον έλεγχο των δαπανών που οδήγησε σε αυξημένο πρωτογενές πλεόνασμα 2 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, από 1,4 δισ., που είχε προϋπολογιστεί, όπως και στην αύξηση των δηλωθέντων εισοδημάτων κατά 6,6 δισ., μετά τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, τονίζοντας ότι οι επιπλέον πόροι επιστρέφονται στους πολίτες, δίνοντας σειρά παραδειγμάτων, όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για υπερεργασία, υπερωρίες, νυχτερινή εργασία και εργασία σε αργίες.
Τα συλλαλητήρια της Παρασκευής, αλλά και η διαχείριση του κλίματος, που θα καταγραφεί, τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από την αντιπολίτευση, θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς για τη διαμόρφωση της πολιτικής αντιπαράθεσης του επόμενου διαστήματος.