Ανησυχία προκαλούν οι νέες δηλώσεις του επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos, Ντμίτρι Ρογκόζιν, περί πτώσης του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Την προηγούμενη εβδομάδα ο αστροναύτης, Μάρκ Βάντε Χέι, έμεινε στο διαστημικό σταθμό αντί να αναχωρήσει με ρωσικό διαστημόπλοιο, προκαλώντας ανησυχία για τις ενέργειες της Ρωσίας. Από πλευράς της η NASA τονίζει ότι η συνεργασία με το ISS συνεχίζει κανονικά.
Συγκεκριμένα, οι δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας θα μπορούσαν να προκαλέσουν την πτώση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, υποστήριξε σήμερα ο Ντμίτρι Ρογκόζιν, επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos, και ζήτησε την άρση τους.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η λειτουργία των ρωσικών διαστημοπλοίων που ανεφοδιάζουν τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) θα διαταραχθεί από τις κυρώσεις, επηρεάζοντας κατά συνέπεια το ρωσικό τμήμα του σταθμού, που χρησιμεύει κυρίως για τη διόρθωση της τροχιάς ολόκληρης της δομής. Κατά συνέπεια, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει «'την προσθαλάσσωση' ή 'την προσγείωση' του ISS που ζυγίζει 500 τόνους».
Εν συναρτήσει με ένα βίντεο ρωσικής προέλευσης που δημοσιεύτηκε στην Telegram πριν από μια εβδομάδα, προκαλείται ανησυχία σχετικά με την κατάσταση ενός αστροναύτη της NASA στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Όπως κοινοποιήθηκε από το NASA Watch το προηγούμενο Σάββατο (5 Μαρτίου), το βίντεο του ρωσικού κρατικού ειδησεογραφικού πρακτορείου RIA Novosti δείχνει τον αστροναύτη της NASA Μάρκ Βάντε Χέι να μένει πίσω στον ISS αντί να αναχωρεί με ένα ρωσικό διαστημόπλοιο Soyuz όπως είχε προγραμματιστεί.
Ορισμένες πηγές ερμήνευσαν αυτό το βίντεο και τα σχόλια του Ρογκόζιν ότι η Roscosmos μπορεί να σχεδιάζει να αφήσει πίσω τον Βάντε Χέι ή να κάνει κάτι άλλο παρόμοιο ανεύθυνο στον ISS. Αυτή η ανησυχία φαίνεται υπερβολική αυτή τη στιγμή, ωστόσο, δεδομένου ότι η NASA έχει τονίσει ότι η συνεργασία του ISS συνεχίζεται κανονικά.
Ο Βάντε Χέι βρίσκεται αναμένεται να καταρρίψει το αμερικανικό ρεκόρ με τη μεγαλύτερη συνεχή παραμονή στο διάστημα, το οποίο κατέχει επί του παρόντος ο αστροναύτης της NASA Σκοτ Κέλι, ο οποίος πέρασε 340 ημέρες στο διάστημα το 2015 και το 2016. Ο Βάντε Χέι έχει προγραμματιστεί να αναχωρήσει από το ISS με ένα Soyuz στις 30 Μαρτίου με δύο Ρώσους κοσμοναύτες, τον Anton Shkaplerov και τον Petr Dubrov, για να προσγειωθεί μαζί τους στο Καζακστάν.