Τον δρόμο να δοθεί άδεια στον αρχιεκτελεστή της 17Ν ανοίγει η αναίρεση, που άσκησε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, επί του βουλεύματος του Συμβουλίου του Πλημμελειοδικείου Βόλου. Όπως μάλιστα έγινε γνωστό προχώρησε στην αναίρεση παρά το γεγονός πως ο αντιεισαγγελέας που εξέτασε την υπόθεση εξέφρασε αντίθετη γνώμη.
Η Ξένη Δημητρίου είχε ζητήσει το βούλευμα αλλά και τον ιατρικό φάκελο του Δημήτρη Κουφοντίνα με αφορμή την απεργία πείνας που είχε ξεκινήσει στις 2 Μαΐου μετά το βέτο που είχε ασκήσει ο εισαγγελέας ως προς το αίτημα χορήγησης νέας άδειας.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρουν πληροφορίες ανέθεσε στις 15 Μαίου σε αντιεισαγγελέα του ανωτάτου ποινικού δικαστηρίου να μελετήσει την υπόθεση. Ο αντιεισαγγελέα χθες το πρωί φέρεται να ενημέρωσε την Ξένη Δημητρίου σχετικά με την γνώμη του η οποία ήταν αρνητική ως προς την αναίρεση του βουλεύματος. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι υποστήριξε πως ορθώς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου έλαβε την εν λόγω απόφαση δεδομένου ότι δεν έχουν εκλείψει οι συνθήκες που καθιστούν επικίνδυνο τον πολυισοβίτη.
Παρά το γεγονός αυτό η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου άσκησε αναίρεση οδηγώντας με τον τρόπο αυτό την υπόθεση στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου που θα αποφασίσει πλέον αν θα ζητήσει να κριθεί εκ νέου η υπόθεση. Αξίζει να σημειωθεί ότι δύναται και να απορρίψει το αίτημα αναίρεσης της εισαγγελέως.
Στην περίπτωση που η αναίρεση γίνει δεκτή το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου θα συνεδριάσει εκ νέου αλλά με άλλη σύνθεση προκειμένου να κρίνει το αίτημα του αρχιεκτελεστή της 17Ν.
Σε κάθε περίπτωση η απόφαση αυτή έρχεται την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μπαράζ επιθέσεων από κουκουλοφόρους και αντιεξουσιαστές που έχουν ως κύριο αίτημα τη χορήγηση άδειας στον πολλάκις ισοβίτη. Μάλιστα, ήδη απειλούν με κλιμάκωση των επιθέσεων σε διάφορες περιοχές της χώρας και κυρίως την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Το σκεπτικό της απόφαση της Ξένης Δημητρίου
Στην αναίρεση της η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου επικαλείται τρεις παλαιότερες γνωμοδοτήσεις της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου από το 1993 έως το 2011. Επίσης επικαλείται και πρόσφατο δημοσίευμα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Παναγιώτη Μπρακουμάτσου, το οποίο αναφέρει ότι και οι πολυισοβίτες, δικαιούνται άδειας εφόσον έχουν εκτίσει τον προβλεπόμενο χρόνο κράτησης
Όπως έγινε γνωστό αναφέρει ακόμη ότι το δικαστικό συμβούλιο Βόλου ερμήνευσε εσφαλμένα τις διατάξεις του Σωφρονιστικού Κώδικα στην περίπτωση του Δημήτρη Κουφοντίνα. Προσθέτει δε ότι εφόσον το δικαστικό συμβούλιο δέχθηκε ότι δεν υπήρχαν οι τυπικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση της άδειας, κακώς εισήλθε στην ουσία της υπόθεσης και της εξέτασης των ουσιαστικών προϋποθέσεων για χορήγηση άδειας.
Αναφέρεται ουσιαστικά στο σκεπτικό που παρουσίασαν οι δικαστές του Βόλου.