Ξεκινούν από τη Τετάρτη οι εμβολιασμοί με τα επικαιροποιημένα εμβόλια με την πλατφόρμα να έχει ήδη ανοίξει από το απόγευμα σήμερα για τους ευπαθείς που θα χρειαστεί να κάνουν αναμνηστική δόση με τα επικαιροποιημένα εμβόλια ενώ για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ο αρχικός εμβολιασμός θα γίνεται με τα υπάρχοντα εμβόλια.
Όπως εξηγεί η πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών καθηγήτρια παιδιατρικής – λοιμωξιολογίας Μαρία Θεοδωρίδου τα επικαιροποιημένα εμβόλια έχουν ένδειξη για άτομα άνω των 12 ετών και σε αυτό το στάδιο οι υγιείς άνθρωποι κάτω των 60 ετών δεν έχουν συμπεριληφθεί στον σχεδιασμό.
Μετά τη συνεδρίαση της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών, αύριο Τρίτη 13/9 θα αναρτηθούν οι πίνακες με τις κατηγορίες των ανθρώπων για τους οποίους συστήνεται αναμνηστική δόση με τα επικαιροποιημένα εμβόλια εφόσον έχουν περάσει τρεις μήνες από τον προηγούμενο εμβολιασμό τους ή τη νόσηση.
Οι κατηγορίες αυτές συμπεριλαμβάνουν καταρχάς όλα τα άτομα 60 ετών και άνω και κατ’ εξαίρεση από τα παιδιά, όσα παιδιά είναι από 12 έως 15 ετών και ανήκουν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου. Επίσης συμπεριλαμβάνουν όσους διαμένουν αλλά και εργάζονται σε μονάδες αυξημένης φροντίδας και γηροκομεία, όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα ή είναι ανοσοκατασταλμένοι και όσους διαβιούν μαζί τους.
Η εθνική επιτροπή εμβολιασμών μαζί με το υπουργείο υγείας δια στόματος των επιτροπών, της καθηγήτριας παιδιατρικής – λοιμωξιολογίας Μαρίας Θεοδωρίδου και του γενικού γραμματέα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους διευκρινίζουν ότι το βασικό είναι να γίνει έγκαιρα ο εμβολιασμός και όχι με ποιο εμβόλιο θα γίνει.
Ο Γενικός Γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους διευκρινίζει ότι όσοι έχουν κάνει την τέταρτη δόση και μετά νόσησαν δεν τίθεται θέμα να κάνουν αναμνηστική δόση επικαιροποιημένου εμβολίου. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα έχουν εμβολιαστεί 7.600.000 άνθρωποι και η χώρα μας κατέχει την 12η θέση στην Ευρωπαΐκή Ένωση των 27 χωρών-μελών σε ό,τι αφορά την κάλυψη σε πληθυσμό με έστω και μία δόση εμβολίου και την 12η θέση στις 27 σε ό,τι αφορά την διενέργεια της τρίτης δόσης.
Επίσης στην Ελλάδα περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν κάνει την τέταρτη δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια και το εμβόλιο που θα ξεκινήσει να γίνεται στην Ελλάδα μεταξύ των επικαιροποιημένων θα είναι το Pfizer που συμπεριλαμβάνει την υποπαραλλαγή Ο1 το οποίο θα αναγράφεται στο σύστημα ως Pfizer ΒΑ1
Σε κάποιες χώρες που ξεκινούν τώρα οι εμβολιασμοί με τα επικαιροποιημένα εμβόλια δεν θα γνωρίζει ο πολίτης με ποιο επικαιροποιημένο εμβόλιο θα εμβολιάζεται, ωστόσο στην Ελλάδα έχει αποφασιστεί να υπάρχει πλήρης ενημέρωση του πολίτη για το αν θα εμβολιάζεται με εμβόλιο που συμπεριλαμβάνει την υποπαραλλαγή Ο1 ή αργότερα όταν θα έρθουν και τα άλλα επικαιροποιημένα εμβόλια με τις υποπαραλλαγές Ο4 και Ο5.
Σε ό,τι αφορά την διενέργεια του αντιγριπικού εμβολιασμού η καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου θυμίζει πως τα ευπαθή άτομα δεν θα πρέπει να αμελήσουν και τον εμβολιασμό τους για τη γρίπη. Τα εμβόλια ήδη έχουν παραδοθεί στα φαρμακεία της επικρατείας ωστόσο δεν υπάρχει κάποιος λόγος να γίνει ο εμβολιασμός αυτός πριν από τον Οκτώβριο, καθώς παραδοσιακά η Ελλάδα έχει ένα ζεστό φθινόπωρο.
Η πιθανότητα συλλοίμωξης κορονοϊού με γρίπη ειδικά για τους ευπαθείς θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνη -βέβαια μέχρι τώρα στοιχεία δεν είχαμε για αυτό το ενδεχόμενο καθώς η χρήση της μάσκας περιόρισε πάρα πολύ την κυκλοφορία του ιού της γρίπης με συνέπεια να μην έχουμε κρούσματα. Επίσης η καθηγήτρια Μαρία Θεοδωριδου διευκρινίζει ότι η έγκριση από τον ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων EMA και τον αμερικανικό οργανισμό φαρμάκων FDA των επικαιροποιημένων εμβολίων δεν γίνεται βάση της αποτελεσματικότητας τους- κάτι που δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί πριν χορηγηθούν μαζικά -αλλά με κριτήριο την ανοσογονικότητά τους δηλαδή το πόσο ανεβάζουν τον τίτλο τον εξουδετερωτικών αντισωμάτων καθώς ο στόχος του εμβολιασμού με την τέταρτη δόση είναι να μειωθεί η διασπορά των νέων Ο υποπαραλλαγών. Σήμερα πάντως 12 Σεπτεμβρίου αναμένεται ο ευρωπαϊκός οργανισμός φαρμάκων ΕΜΑ να δώσει την έγκριση του για τα επικαιροποιημένα εμβόλια για τις υποπαραλλαγές Ο4 και Ο5.