Τη συνέχιση των κινητοποιήσεων στην καθαριότητα θα προτείνει στην αυριανή συνεδρίαση της Ομοσπονδίας ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Βασίλης Γκιτάκος.
«Την Πέμπτη, έχουμε την απεργιακή συγκέντρωση και την κινητοποίηση στην Αθήνα και καλούμε όλη την Ελλάδα να διαδηλώσουμε. Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση, κάποια στιγμή, θα αλλάξει τη στάση της», ανέφερε, μιλώντας στον realfm 97.8.
Στο ερώτημα τι θα πράξει η Ομοσπονδία, εάν δεν αλλάξει η στάση της κυβέρνησης, ο ίδιος απάντησε: «Θα μετρήσουμε τις εξελίξεις και όλα όσα θα έχουν συμβεί αύριο έως το μεσημέρι που τελειώνει η συγκέντρωση. Θα συνεδριάσουμε, ο καθένας θα δώσει τις θέσεις του και θα αποφασίσει η Εκτελεστική Επιτροπή».
Και πρόσθεσε: «Τη συνέχιση των κινητοποιήσεων προτείναμε και ψηφίσαμε χθες, είμαστε σε αυτήν την πλευρά. Και αυτό θα προτείνουμε και αύριο, όπως θα βγει από συλλογική απόφαση της δικής μας παράταξης».
Στο μεταξύ μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση προτίθεται να επανεξετάσει το νόμο Ραγκούση που επιτρέπει τη συμμετοχή ιδιωτών, μέσω ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Ιδιωτικού – Δημοσίου Τομέα) στην αποκομιδή των απορριμμάτων.
Υποστήριξε επίσης ότι δεν υπάρχει ζήτημα συνταγματικότητας της ρύθμισης που ψήφισε η κυβέρνηση την Τρίτη
Γ. Καμίνης - Γ. Μώραλης: Είχαμε προειδοποιήσει
Για τα βουνά των απορριμμάτων που έχουν συγκεντρωθεί στη χώρα μίλησαν στον ΣΚΑΪ οι δήμαρχοι των δύο μεγαλύτερων δήμων της χώρας, της Αθήνας Γιώργος Καμίνης και του Πειραιά Γιάννης Μώραλης.
Ο Γιώργος Καμίνης ζήτησε από την κυβέρνηση κάθε δήμος να αποφασίζει για τα του οίκου του. «Κάθε πόλη έχει τα δικά της προβλήματα χρειαζόμαστε αυτονομία οι δήμοι είναι παρατηρητές μεταξύ της διένεξης πολιτείας – συμβασιούχων» τόνισε.
Όπως εξήγησε ο δήμαρχος Αθηναίων, στην πρωτεύουσα το πρόβλημα δεν είναι τόσο η αποκομιδή των απορριμμάτων, όσο η λεγόμενη «χωματερή» της Φυλής που παραμένει κλειστή για το μεγαλύτερο διάστημα. «Εμείς έχουμε προσπαθήσει να κρατήσουμε ισορροπημένη κατάσταση με έμφαση στην καθαριότητα στα νοσοκομεία κλπ και στο κέντρο της πόλης» πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον κ. Καμίνη η Αθήνα έχει 11.000 σημεία με κάδους στην Αθήνα.
Όπως ανέφερε δε, ο αριθμός των συμβασιούχων στην καθαριότητα στην πρωτεύουσα τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί αισθητά, με 250 συμβασιούχους και 2.500 μόνιμους.
Ευθύνες στην κυβέρνηση για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τους συμβασιούχους στους ΟΤΑ επέρριψε από την πλευρά του ο Γιάννης Μώραλης.
Ο δήμαρχος Πειραιώς έκανε λόγο για εξόφθαλμα λάθη της κυβέρνησης, καθώς οι δήμοι είχαν προειδοποιήσει για το πρόβλημα και αυτά που κάνει σήμερα έπρεπε να τα έχει κάνει από πέρυσι. «Τούς λέγαμε ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο θα απορρίψει τις παρατάσεις των συμβάσεων μας επέβαλαν να τις ανανεώσουμε.
Ο κ. Μώραλης ζήτησε από τους συνδικαλιστές να κατανοήσουν τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, ενώ σημείωσε ότι στον Πειραιά το 55% των συμβασιούχων στην καθαριότητα έχουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου και μόνο το 45% είναι μόνιμοι.
«Πραγματικά είμαστε παρατηρητές για ένα θέμα που αφορά τους δήμους… Οι κυβερνήσεις ποδηγετούν παγίως την αυτοδιοίκηση» παρατήρησε ο Γιάννης Μώραλης.
Σχολιάζοντας εξάλλου την απόφαση του Γιάννη Μπουτάρη να αναθέσει σε ιδιώτη την καθαριότητα για ορισμένα εικοσιτετράωρα. Δεν ξέρω αν θα αποδώσει η απόφαση Μπουτάρη. «Δική μου δέσμευση ήταν να μείνει υπό το δήμο η καθαριότητα, δεν θέλω να αλλάξω γνώμη» σχολίασε.
Όπως ανέφερε ακόμη, η πόλη του Πειραιά καθαριζόταν μονό από πέντε απορριμματοφόρα, και από την Τρίτη από 12, προορισμένα για νοσοκομεία παιδικούς σταθμούς. «Η πόλη δεν καθαρίζεται» παραδέχθηκε.
Διαβάστε ακόμα:
- K. Χατζηδάκης: Η κυβέρνηση κορόιδεψε τους συμβασιούχους για τη μονιμοποίηση
- ΣΕΤΕ: "Kακή είδηση" η συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων των συμβασιούχων
- Έκκληση από τον Β. Κορκίδη για λύση στο πρόβλημα των σκουπιδιών
Φωτογραφία SOOC