Η Automobili Lamborghini δεν είναι μόνο αυτό που νομίζετε, δηλαδή όμορφα, εξαιρετικά γρήγορα και ικανά, αλλά και ακριβά σπορ αυτοκίνητα. Η φημισμένη ιταλική εταιρία έχει επίσης στο ενεργητικό της μια σειρά από πρωτιές και ρεκόρ – επτά από τα οποία ακολουθούν στο σύντομο αφιέρωμά μας - που την καθιστούν ένα παράδειγμα αριστείας και καινοτομίας στον κόσμο της αυτοκινητοβιομηχανίας.
1. Η Lamborghini είναι η μόνη αυτοκινητοβιομηχανία που κέρδισε τις 24 ώρες της Daytona στην κατηγορία GTD τρεις συνεχόμενες φορές.
Οι αγωνιστικές Lamborghini έχουν αγωνιστεί με επιτυχία στα πιο διάσημα διεθνή πρωταθλήματα αφιερωμένα στα αυτοκίνητα GT3. Στο πλαίσιο αυτό η φημισμένη εταιρία με έδρα το Sant’Agata Bolognese κατάφερε να είναι ο μόνος κατασκευαστής αυτοκινήτων στον κόσμο που κέρδισε τον διάσημο αμερικανικό αγώνα αντοχής το 2018, το 2019 και το 2020. Επιπλέον, η Lamborghini είναι ο μόνος κατασκευαστής που έχει δύο διαδοχικές νίκες, το 2018 και το 2019, τόσο στις 24 ώρες της Daytona όσο και στις 12 ώρες του Sebring.
2. Το ρεκόρ ταχύτητας της Urus στον πάγο της λίμνης Βαϊκάλης της Ρωσίας, κατά τη διάρκεια των “Days of Speed” (Ημέρες Ταχύτητας).
Τον Μάρτιο του 2021, με τελική ταχύτητα 298 χλμ./ώρα και μέση ταχύτητα από την εκκίνηση 114 χλμ./ώρα, το Super SUV της Lamborghini πέτυχε το ρεκόρ ταχύτητας στον πάγο της λίμνης Βαϊκάλης στη Ρωσία κατά τη διάρκεια των «Ημερών Ταχύτητας», ένα ρεκόρ που εγκρίθηκε επίσημα από τη RAF (Ρωσική Ομοσπονδία Αυτοκινήτου) και είναι αναγνωρισμένο από τη FIA (Fédération Internationale de l'Automobile – Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτου). Η Lamborghini Urus, με οδηγό τον Andrey Leontyev, ήδη κάτοχο 18 ρεκόρ, επέδειξε τις υψηλές δυνατότητές της παρά τη μειωμένη πρόσφυση λόγω του πάγου και των ισχυρών ριπών ανέμου.
3. Lamborghini Urus: το πρώτο SUV με τροχούς έως 23’’
Με την παρουσίασή της, η Lamborghini Urus, το Super SUV της εταιρίας, δημιούργησε μια νέα κατηγορία στην αγορά πολυτελών αυτοκινήτων και έθεσε ένα σημείο αναφοράς όσον αφορά την ισχύ, τις επιδόσεις, τη δυναμική οδήγηση, το design, την πολυτέλεια και την χρηστικότητα. Η Lamborghini Urus είναι διαθέσιμη με τροχούς μεγέθους από 21 ”έως 23”, τους μεγαλύτερους που έχει προσφέρει όχημα της κατηγορίας μέχρι σήμερα.
4. Ρεκόρ για μεταφορά οργάνων με αυτοκίνητο: 489 χιλιόμετρα σε λίγο περισσότερο από 2 ώρες με ταχύτητα 233 χλμ./ώρα
Τον Δεκέμβριο του 2020, ένα περιπολικό της ιταλικής αστυνομίας Huracán Polizia χρησιμοποιήθηκε για την επείγουσα μεταφορά ενός νεφρού που προοριζόταν για μεταμόσχευση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο νεφρός παραλήφθηκε από την Πάντοβα και μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Gemelli στη Ρώμη. Το ταξίδι 489 χιλιομέτρων καλύφθηκε από τους Ιταλούς αστυνομικούς σε μόλις δύο ώρες, με μέση ταχύτητα 233 χλμ./ώρα! Ήταν ένα απίστευτο αποτέλεσμα αν σκεφτούμε ότι σε κανονικές συνθήκες οδήγησης θα χρειάζονταν περίπου πέντε ώρες για να ολοκληρωθεί ένα ταξίδι αυτής της απόστασης.
Το Huracán Polizia, ανήκει στο στόλο της Τροχαίας Εθνικών Οδών της Ιταλίας από το 2017 και χρησιμοποιείται για την εκτέλεση περιπολιών, υπηρεσιών διάσωσης και ιατρικών μεταφορών. Το αυτοκίνητο είναι βαμμένο στα επίσημα χρώματα (Medium Blue Police) της ιταλικής αστυνομίας. Καθώς η παροχή ιατρικής βοήθειας αποτελεί κύριο καθήκον του Huracán Polizia, ο μπροστινός χώρος αποσκευών φιλοξενεί ειδικό ψυκτικό εξοπλισμό για την επείγουσα μεταφορά οργάνων για μεταμόσχευση. Ο εξοπλισμός του αυτοκινήτου περιλαμβάνει επίσης έναν απινιδωτή για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
5. Automobili Lamborghini, η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία που εισήγαγε ένα ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου ενσωματωμένο στην Amazon Alexa
Στις αρχές του 2021, η Automobili Lamborghini έγινε η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία που ενσωμάτωσε την Amazon Alexa, για ολοκληρωμένο έλεγχο του οχήματος, στο αυτοκίνητο. Η Amazon Alexa Integration έρχεται να προστεθεί στα Apple CarPlay®, Android Auto® και Web Radio στα μοντέλα Huracán MY21, εξοπλισμένα με την επιλογή «Smartphone Interface and Connected Services». Έτσι, ο οδηγός της Lamborghini Huracán EVO μπορεί να ρυθμίσει τον κλιματισμό, τον εσωτερικό φωτισμό και τη θέρμανση καθισμάτων, καθώς και να ελέγξει το ηχοσύστημα και το σύστημα πλοήγησης, αλλά και να πραγματοποιήσει τηλεφωνικές κλήσεις με μια απλή φωνητική εντολή "Alexa", ώστε να παραμένει συγκεντρωμένος στο δρόμο. Η Alexa είναι επίσης ενσωματωμένη στο σύστημα LDVI (Lamborghini Integrated Vehicle Dynamics) στην τετρακίνητη Huracán EVO. Με φωνητική εντολή δίνεται επίσης πρόσβαση - σε πραγματικό χρόνο – στα συστήματα ελέγχου των δυναμικών χαρακτηριστικών του αυτοκινήτου μέσω της οθόνης LIS, όπως η κατανομή της ροπής (torque vectoring), το σύστημα διεύθυνσης Lamborghini Dynamic Steering (LDS) και το σύστημα ελέγχου πρόσφυσης.
6. Η Lamborghini είναι η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία με ουδέτερο CO2, πιστοποιημένη από την DNV από το 2015
Η Lamborghini ακολουθεί μια περιβαλλοντική στρατηγική βιωσιμότητας, ένα πρόγραμμα που ονομάζεται "Direzione Cor Tauri". Είναι μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που περιλαμβάνει όχι μόνο το προϊόν, τα αυτοκινητα, αλλά και τις εγκαταστάσεις στο Sant’Agata Bolognese, τις γραμμές παραγωγής και τα γραφεία. Η συνολική έκταση 160.000 τετραγωνικών μέτρων έχει πιστοποιηθεί για ουδέτερο CO2 από το 2015, στοιχείο που διατηρήθηκε παρά τον διπλασιασμό του εργοστασίου τα τελευταία χρόνια.
7. Automobili Lamborghini: η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο που ξεκίνησε έρευνα για υλικά από ανθρακονήματα στο διάστημα
Η Automobili Lamborghini είναι η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο που πραγματοποίησε έρευνα για υλικά από ίνες άνθρακα στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Στις 2 Νοεμβρίου 2019, στις εγκαταστάσεις Wallops στη Βιρτζίνια, πραγματοποιήθηκε η εκτόξευση του πυραύλου-φορέα Northrop Grumman Antares με αποστολή τη μεταφορά μιας σειράς δειγμάτων σύνθετου υλικού που παράγονται από την Automobili Lamborghini στον ISS. Η εκτόξευση ήταν μέρος ενός προγράμματος δοκιμών που χρηματοδοτείται από το Εθνικό Εργαστήριο ISS των ΗΠΑ και εποπτεύεται από το ερευνητικό ινστιτούτο Houston Methodist Research Institute. Οι δοκιμές είχαν ως στόχο την ανάλυση της συμπεριφοράς πέντε διαφορετικών σύνθετων υλικών που παράγονται από την Lamborghini στις ακραίες καταπονήσεις που δημιουργούνται από το διαστημικό περιβάλλον, ενόψει μελλοντικών εφαρμογών τόσο σε αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στο Sant’Agata Bolognese, όσο και στον ιατρικό τομέα.