Αποκαλυπτήρια για το «π» της Polygreen στους Δελφούς

Αποκαλυπτήρια για το «π» της Polygreen στους Δελφούς

Τους Δελφούς, μία τοποθεσία με υψηλή ενέργεια και συμβολισμό, επέλεξε η Polygreen για να διαμορφώσει το Παγκόσμιο Κέντρο για την Κυκλική Οικονομία και τον Πολιτισμό «π». Και για την ηγέτιδα εταιρεία στους τομείς της κυκλικής οικονομίας και της προστασίας του περιβάλλοντος, τίποτα δεν υπήρξε τυχαίο...

Οι Δελφοί, είναι ένα παγκόσμιο σημείο αναφοράς. Ο Ομφαλός της Γης, κατά τους αρχαίους, ο οποίος και σήμερα συγκεντρώνει αίγλη, φυσική ομορφιά και διεθνή ακτινοβολία.

Είναι ο τόπος στον οποίο κατά τη μυθολογία, συναντήθηκαν οι αετοί που έστειλε ο Δίας από Ανατολή και Δύση για να βρουν το κέντρο της γης, και αποτελούσαν για αιώνες το πνευματικό και θρησκευτικό κέντρο της αρχαιότητας, με το ιερό των Δελφών να είναι το πιο ξακουστό μαντείο στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον τότε κόσμο. Και δεν αποτελεί σύμπτωση ότι οι Δελφοί, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, υπήρξαν πηγή έμπνευσης για ανθρώπους των γραμμάτων και τεχνών από Ελλάδα και εξωτερικό.

Διόλου τυχαίο λοιπόν, που και ο επικεφαλής της Polygreen, Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος, «ερωτευμένος» με τον τόπο, αποφάσισε να τον επιλέξει, διαμορφώνοντας εκεί το «μέσο» που θα συνδυάζει το όραμά του για τη δημιουργία ενός περιβαλλοντικά βιώσιμου κόσμου, με την αγάπη του για τον πολιτισμό.

Αντίστοιχα τυχαία δεν ήταν και η επιλογή του αριθμού «π». Πρόκειται για την πιο διάσημη μαθηματική σταθερά (π=3,14), η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την έννοια του κύκλου. Καταγράφει τον λόγο της περιφέρειας ενός κύκλου προς τη διάμετρό του, δηλαδή ενός κυκλικού στοιχείου προς κάτι γραμμικό. Έτσι, το «π» σηματοδοτεί για την Polygreen τη μετάβαση από τη γραμμική στην κυκλική οικονομία, αλλά και την έννοια της βιωσιμότητας, μια και είναι ένας αριθμός που δεν τελειώνει ποτέ.

Το «π» της Polygreen, γίνεται έτσι ένα «αρχίγραμμα» επικοινωνίας με πολλαπλές αναγνώσεις: το «π» του κυκλικού στοιχείο, το «π» του Πολιτισμού, το «π» του Περιβάλλοντος, αλλά και το «π» της ίδιας της Polygreen.

Είναι όμως και το «π» του Παβίλιον Πικιώνη, μια και στον χώρο αυτό φιλοξενείται πλέον το Παγκόσμιο Κέντρο για την Κυκλική Οικονομία και τον Πολιτισμό. Το Παβίλιον, δεν είναι άλλο από το ιστορικό «Τουριστικό Περίπτερο Αγίου Λουκά» στους Δελφούς το οποίο σχεδίασαν και δημιούργησαν τη δεκαετία του ‘50, οι κορυφαίοι Έλληνες αρχιτέκτονες Δημήτρης και Πέτρος Πικιώνης για λογαριασμό του ΕΟΤ. Ένα κτίσμα δομημένο σε ένα ιδανικό φυσικό τοπίο, Απόλυτα εναρμονισμένο με το περιβάλλον με θέα προς τον κάμπο της Ιτέας και τον κόλπο του Γαλαξιδίου.

Το Παβίλιον λειτούργησε ως κέντρο διασκέδασης, αναψυκτήριο, καφετέρια και μπαρ και στους χώρους του, έχοντας φιλοξενήσει πολλές διασημότητες της δεκαετίας του '60, όπως το ζεύγος Καραμανλή, τη Τζάκι Κέννεντι, τη Μαρία Κάλλας, και τον Αλέξη Μινωτή κατά τις επισκέψεις τους στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών. Μετά τη δεκαετία του 90, όμως εγκαταλείφθηκε και παράκμασε, όπως συνέβη με πολλά τουριστικά ακίνητα του δημοσίου...

Την πορεία αυτή ανέκοψε η Polygreen, που πρόσφατα, και μετά από σύμβαση με την ΕΤΑΔ, ανέλαβε την πλήρη ανακαίνιση του ιστορικού περιπτέρου και την εκμίσθωσή του για 20 χρόνια. Πλέον μέσα στον χώρο, ο οποίος ανακατασκευάστηκε με απόλυτο σεβασμό ως προς την αρχική εικόνα αλλά και τη φιλοσοφία του Πικιώνη, ο πολιτισμός θα έχει μία διαρκή «συνομιλία» με το περιβάλλον.

Ο νέος χώρος που εγκαινιάσθηκε και λειτουργεί από σήμερα κιόλας, θα είναι ένα παγκόσμιο κέντρο κυκλικής οικονομίας, στο οποίο θα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, ημερίδες ή και σεμινάρια με στόχο τη συζήτηση κρίσιμων περιβαλλοντικών ζητημάτων και την ανάδειξη βιώσιμων πρακτικών.

Παράλληλα, θα αξιοποιηθεί από τον μη κερδοσκοπικό πολιτιστικό οργανισμό PCAI (Polygreen Culture and Art Initiative), προκειμένου να φιλοξενήσει καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που θα εμπνευστούν από το τοπίο και θα δημιουργήσουν έργα σύγχρονης τέχνης, αλλά και εικαστικές εκθέσεις - όλα με κοινό παρονομαστή να ευαισθητοποιήσουν το κοινό σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος. Μέσα από αυτές τις δράσεις, η Polygreen στοχεύει στη διαμόρφωση μιας νέας συλλογικής συνείδησης και κουλτούρας αναφορικά με το περιβάλλον.

Άλλωστε, διαχρονικός στόχος της Polygreen, είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού και η διαμόρφωση μιας νέας συλλογικής συνείδησης και κουλτούρας, αναφορικά με το περιβάλλον.

«Μηδέν Άγαν» για την κυκλικότητα

Μιλώντας για τη νέα αυτή πρωτοβουλία της Polygreen, ο Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος, σημείωσε: «Ανακατασκευάσαμε ένα μοναδικό έργο αρχιτεκτονικής, μετατρέποντας το σε ένα χώρο που αναδεικνύει την υψηλή αισθητική και παράλληλα μας εμπνέει μέσα από τη δύναμη της τέχνης να γίνουμε πιο δραστικοί στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος. Το γεγονός δε, ότι αυτός ο χώρος βρίσκεται στον Δελφούς, το καθιστά για εμάς ακόμα πιο σημαντικό, καθώς η φιλοσοφία της Polygreen είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κλασσική ελληνική σκέψη που αναδείχθηκε σε αυτό τον τόπο και το δελφικό παράγγελμα «Μηδέν Άγαν», που αποδίδει για εμάς με τον καλύτερο τρόπο την ουσία της κυκλικότητας.».

«Ο νέος πολιτιστικός χώρος θα έχει σαν βασικό πυλώνα τη σύγχρονη τέχνη, ώστε να κλείνει ο κύκλος, και το μονοπάτι, που ξεκινάει από τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, και μέσω του περιπάτου της πόλης, ο επισκέπτης θα καταλήγει εδώ για να θαυμάζει έργα τέχνης σύγχρονων καλλιτεχνών», συμπλήρωσε ο κ. Πολυχρονόπουλος, ο οποίος το τελευταίο διάστημα κινείται ιδιαίτερα δραστήρια φέρνοντας την Polygreen σε ηγετική θέση στον τομέα της κυκλικής οικονομίας παγκοσμίως.

Με έμφαση στον προσεκτικό σχεδιασμό και την καινοτομία, αλλά και εξελιγμένες εργαστηριακές αναλύσεις, η Polygreen εξειδικεύεται σε αξιόπιστες και οικονομικά αποδοτικές υπηρεσίες διαχείρισης αποβλήτων και αντιμετώπισης της θαλάσσιας ρύπανσης. Με παρουσία σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, υλοποιεί άμεσα και αποτελεσματικά μερικά από τα πιο απαιτητικά, σε τεχνικό επίπεδο, περιβαλλοντικά projects σε ολόκληρο τον κόσμο.

Παράλληλα η Polygreen παρέχει ολοκληρωμένες και καινοτόμες λύσεις κυκλικής οικονομίας που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων, ενώ ταυτόχρονα, μέσα από στοχευμένα προγράμματα εκπαίδευσης, αλλά και πολιτιστικές δράσεις, αποσκοπεί στην ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης.