Η απόσυρση των γαλλικών αλιευτικών σκαφών από τη θαλάσσια περιοχή της νήσου Τζέρσεϊ στη Μάγχη φαίνεται πως οδηγεί στην αποκλιμάκωση της έντασης που δημιουργήθηκε νωρίτερα, ενώ σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης τα πολεμικά σκάφη που είχαν καταπλεύσει στο σημείο, επιστρέφουν στις βάσεις τους.
Όπως μεταδίδουν τα ΜΜΕ της χώρας, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον διέταξε τα δύο πολεμικά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού να επιστρέψουν στα αγκυροβόλιά τους, μετά και την απόσυρση των γαλλικών ψαράδικων από την περιοχή νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης.
Σε ανακοίνωσή της, η Ντάουνινγκ Στριτ εξέφρασε την ικανοποίησή της για την αποχώρηση των γαλλικών αλιευτικών, αναφέροντας ότι «η κατάσταση έχει εξομαλυνθεί προς το παρόν. «Τα πλοία του Βασιλικού Ναυτικού θα ετοιμαστούν να επιστρέψουν σε λιμάνι του Ηνωμένου Βασιλείου. Παραμένουμε σε ετοιμότητα για να προσφέρουμε κάθε περαιτέρω βοήθεια στα αιτήματα του Τζέρσεϊ», αναφέρεται ακόμα στην ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης.
Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης σημείωσε ωστόσο ότι το Λονδίνο παραμένει σε κατάσταση επιφυλακής και θα παράσχει όποια βοήθεια ζητηθεί από τις αρχές του Τζέρσεϊ. «Η Συμφωνία Εμπορίου και Συνεργασίας (για το Brexit) επέφερε αλλαγές στους αλιευτικούς κανόνες μεταξύ του ΗΒ και της ΕΕ. Οι αρχές του Τζέρσεϊ έχουν το δικαίωμα να ρυθμίζουν τους κανόνες αλιείας στα ύδατά τους με βάση αυτήν τη συμφωνία και τις στηρίζουμε στην άσκηση αυτών των δικαιωμάτων τους», κατέληξε.
Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα, στην περιοχή γύρω από το νησί Τζέρσεϊ, το οποίο βρίσκεται κοντά σε απόσταση αναπνοής από τις ακτές της βόρειας Γαλλίας, είχε στηθεί σκηνικό «ναυμαχίας», καθώς πολεμικά σκάφη τόσο της Βρετανίας όσο και της Γαλλίας είχαν φτάσει σε απόσταση αναπνοής, μετά τον αποκλεισμό του νησιού που επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν δεκάδες γαλλικά αλιευτικά σκάφη.
Σημειώνεται πως οι Γάλλοι αλιείς είχαν προειδοποιήσει ότι θα αποκλείσουν το κεντρικό λιμάνι του νησιού, στην πρωτεύουσα Σεντ Χέλιερ, ενώ οι γαλλικές αρχές επιβεβαίωσαν στο Sky News ότι το πολεμικό πλοίο Athοs, θα φτάσει «αμέσως» για να πραγματοποιήσει μια «αποστολή περιπολίας και να προστατεύσει τα γαλλικά αλιευτικά», ενώ αργότερα έγινε γνωστό ότι εστάλη και δεύτερο πλοίο.
«Απαράδεκτες οι κινήσεις των Γάλλων»
Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζουν απαράδεκτη κίνηση την απειλή της Γαλλίας, ενώ νωρίτερα η Ντάουνινγκ Στριτ επιβεβαίωσε πως ο Τζόνσον είχε επικοινωνία με τον επικεφαλής της κυβέρνησης του νησιού.
«Ο Τζόνσον εξέφρασε την αταλάντευτη στήριξή του στο Τζέρσεϊ», ανέφερε εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού, μετά τις επαφές που είχε ο τελευταίος με αξιωματούχους του νησιού. «Ως προληπτικό μέτρο, το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποστείλει δύο περιπολικά σκάφη προκειμένου να παρακολουθούν την κατάσταση», ανέφερε ο εκπρόσωπος.
Σημειώνεται ότι οι αξιωματούχοι του Τζέρσεϊ έχουν συνομιλίες με αντιπροσωπεία των Γάλλων ψαράδων για την εκτόνωση της κατάστασης.
Νωρίτερα χθες η υπουργός Υπερπόντιων Εδαφών της Γαλλίας, Ανίκ Ζιραρντέν είχε προειδοποιήσει ότι η Γαλλία θα κόψει το ρεύμα στο νησί Tζέρσεϊ, αν η Βρετανία δεν συμμορφωθεί με τους όρους που περιλαμβάνει η συμφωνία του Brexit για την αλιεία.
«Όπως γνωρίζετε, η συμφωνία προβλέπει αντίποινα και είμαστε έτοιμοι να τα χρησιμοποιήσουμε», δήλωσε η υπουργός στο γαλλικό κοινοβούλιο.
Η Ζιραρντέν ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση του Τζέρσεϊ - η οποία εξέδωσε 41 άδειες αλιείας σε γαλλικά σκάφη στις 30 Απριλίου - είχε επιβάλλει «μονομερείς» περιορισμούς στις μηχανότρατες.
«Όσον αφορά στο Τζέρσεϊ, θα σας υπενθυμίσω, για παράδειγμα, τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας μέσω του υποθαλάσσιου καλωδίου» πρόσθεσε. «Έχουμε μέσα στη διάθεσή μας. Και ακόμη και αν θα ήταν λυπηρό να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, θα καταφύγουμε εκεί αν πρέπει».
Η διένεξη στο Τζέρσεϊ είναι μέρος της διαμάχης μεταξύ Λονδινου και Βρυξελλών σχετικά με τα δικαιώματα αλιείας, με τα σκάφη και από τις δύο πλευρές να «σκοντάφτουν» σε διοικητικά εμπόδια, την επομένη του «διαζυγίου».
Το αδειοδοτικό σύστημα, που τέθηκε την περασμένη Παρασκευή σε εφαρμογή έχει ξεσηκώσει τις αντιδράσεις των Γάλλων αλιέων, με το Παρίσι να ανεβάζει τους τόνους μέχρι του σημείου να απειλήσει το Λονδίνο, διά στόματος της Ζιραρντέν.
Η νήσος Tζέρσεϊ, στη θάλασσα της Μάγχης κοντά στις ακτές της Νορμανδίας είναι μία ημιαυτόνομη επικράτεια, υπό την προστασία του βρετανικού στέμματος η οποία εξαρτάται για την ηλεκτροδότηση της από τη Γαλλία από την οποία αγοράζει το 95% της ηλεκτρικής ενέργειας μέσω υποβρυχίων καλωδίων.