«Όλα αξιολογούνται και όλα εξετάζονται» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και χαρακτήρισε ως πρώτο βήμα τη διαδικασία στην ΕΜΑΚ. Η απόφαση της Πυροσβεστικής για την ΕΜΑΚ αφορά μια πολύ κρίσιμη υπηρεσία, μια κρίσιμη δομή του κράτους που αφορά την ασφάλεια και από την οποία «δεν μπορεί να λείψει κανένας από καμιά βάρδια» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η κα Πελώνη στη σημερινή ενημέρωση Τύπου επεσήμανε ότι ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών, η σχετική συζήτηση θα γίνει το Σεπτέμβριο «και όχι ενώ βρισκόμαστε στη φάση της μάχης και των εμβολιασμών».
«Δεν θα γίνουν ανεκτά φαινόμενα που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία»
«Δεν μπορεί να γίνονται ανεκτά φαινόμενα που δημιουργούν ζητήματα για τη δημόσια υγεία και την πορεία ελευθερίας που ξεκινήσαμε» ξεκαθάρισε για την επανεκκίνηση δραστηριοτήτων καθώς και την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας.
Σχετικά με την τήρηση των μέτρων ατομικής και συλλογικής προστασίας η κυβερνητική εκπρόσωπος επεσήμανε: «Από αύριο, με την επαναλειτουργία -κάτω από συγκεκριμένους κανόνες- των θερινών κινηματογράφων γίνεται ένα ακόμη βήμα στην ανάκτηση της ελευθερίας που μας στέρησε η υγειονομική καταιγίδα. Ελευθερία, όμως, -όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν σημαίνει ασυδοσία. Κι αυτό είναι ανάγκη να συνειδητοποιηθεί από όλους. Διότι -όπως προκύπτει από τα στοιχεία των ελέγχων- παρατηρείται χαλάρωση στη χρήση των μασκών, την τήρηση των αποστάσεων, τους όρους λειτουργίας των εστιατορίων και των καφέ».
Υπογράμμισε ακόμη πως «απέναντι σε όλα αυτά, οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες αναδιαμορφώνουν το πρόγραμμά τους και προχωρούν σε σαρωτικούς ελέγχους. Δεν μπορεί να γίνονται ανεκτές ούτε πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού, ούτε φαινόμενα που δημιουργούν σοβαρά ζητήματα για τη δημόσια υγεία και για την πορεία ελευθερίας που ξεκινήσαμε».
«Τα 14 αεροδρόμια εθνικές γέφυρες για ένα πιο ελεύθερο καλοκαίρι»
Με αφορμή και τη χθεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργό στις αερολιμενικές εγκαταστάσεις της βόρειας Ελλάδας η κα Πελώνη δήλωσε πως «το αεροδρόμιο Μακεδονία και τα υπόλοιπα 13 γίνονται εθνικές γέφυρες για ένα πιο ελεύθερο και αποδοτικό καλοκαίρι».
Και επεσήμανε: «Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη χθες σε εκδήλωση που έγινε στο αεροδρόμιο ‘Μακεδονία' της Θεσσαλονίκης, για την αναβάθμιση των 14 αεροδρομίων που διαχειρίζεται η Fraport Greece. Πρόκειται - όπως τόνισε ο πρωθυπουργός- για μια επένδυση συνολικού κόστους 440 εκατ. ευρώ που αλλάζει τα δεδομένα σε 11 νησιά και 3 ηπειρωτικές περιοχές μας. Προσθέτοντας έσοδα στα δημόσια ταμεία και 11.600 νέες θέσεις εργασίας. Προσφέροντας μεγαλύτερη εξυπηρέτηση στους επισκέπτες και καλύτερο περιβάλλον στους εργαζόμενους. Αλλά και μεγεθύνοντας το άυλο εθνικό κέρδος που είναι η τουριστική φήμη της χώρας μας. Αποτελεί ένα υπόδειγμα παραγωγικής σύμπραξης κράτους και ιδιωτών. Και βέβαια είναι σημαντικό το γεγονός ότι βαδίζοντας προσεκτικά προς την έξοδο από την υγειονομική κρίση το αεροδρόμιο ‘Μακεδονία' και τα υπόλοιπα 13 γίνονται οι εθνικές μας γέφυρες για ένα πιο ελεύθερο και αποδοτικό καλοκαίρι», υπογράμμισε η κ. Πελώνη.
Συμπλήρωσε μάλιστα ότι όλα έχουν πιστοποίηση για τα μέτρα κατά του κορονοϊού από τον Διεθνή Οργανισμό Αεροδρομίων.
Και πρόσθεσε: «μπορούμε λοιπόν - όπως τόνισε ο πρωθυπουργός - να αισιοδοξούμε. Τηρώντας πάντα βασικά μέτρα προστασίας της υγείας μας, να διαμορφώσουμε τις συνθήκες για μία καλή πορεία του τουρισμού. Αλλά και μια πιο ανοιχτή καθημερινότητα για όλους».
Όσον αφορά στις δράσεις στήριξης των επιχειρήσεων και εργαζομένων, η κα Πελώνη επεσήμανε:
- Έχει ήδη δρομολογηθεί μια νέα δράση για την ενίσχυση των επιχειρήσεων της εστίασης και άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων.
- Έχουν ανακοινωθεί μέτρα στήριξης για εποχικά εργαζόμενους στον τομέα του τουρισμού με αξιοποίηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, του προγράμματος «Συν-Εργασία» και του προγράμματος για τη δημιουργία 100.000 θέσεων εργασίας με κάλυψη του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών και επιδότηση του καθαρού μισθού με 200 ευρώ.
- Ενεργοποιούνται, για πρώτη φορά, νέα μέτρα στο πλαίσιο του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ 2» που αφορά στην κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης επιχειρηματικών δανείων, σε ποσοστό έως 90% και για διάστημα 8 μηνών. Αφορούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία και παρέχουν δυνατότητα διαγραφής οφειλής («κούρεμα» τόκων και κεφαλαίου), μείωσης επιτοκίου, διατήρησης προσυμφωνηθείσας δόσης και επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής.
- Μπαίνουν άμεσα σε εφαρμογή πρόγραμμα ενίσχυσης των γυμναστηρίων και των παιδότοπων και πρόγραμμα για την ψηφιακή αναβάθμιση στο χώρο των δικηγόρων.
- Καταρτίζεται πρόγραμμα για την ενίσχυση του τουρισμού και εξετάζονται οι δυνατότητες για προγράμματα στήριξης και σε άλλους τομείς.