Οι διαδρομές των κλεμμένων αρχαιοτήτων είναι πάντοτε σκοτεινές και συμπλέκονται με άλλα εγκλήματα, όπως τα ναρκωτικά και οι πωλήσεις όπλων, υπάρχουν όμως χρονιές που υπερτερούν στους τζίρους δισεκατομμυρίων που σημειώνονται παγκοσμίως. Τα περισσότερα από τα εκατομμύρια κλεμμένα αρχαία δεν θα βρεθούν ποτέ, ωστόσο έρχονται στιγμές που κάποιος κρίκος αποδεικνύεται αδύναμος και σπάει ολόκληρη η αλυσίδα, ή το «δαχτυλίδι» όπως το ονομάζουν οι διωκτικές αρχές.
Μια τέτοια περίπτωση ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και εξελίσσεται αυτές τις μέρες στη Γαλλία. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Αrtnewspaper", το παράρτημα της γαλλικής αστυνομίας που ασχολείται με τις τέχνες συνέλαβε πέντε εμπειρογνώμονες τέχνης αυτή την εβδομάδα στο πλαίσιο έρευνας για την εκτεταμένη εμπορία λεηλατημένων αρχαιοτήτων από την Εγγύς και τη Μέση Ανατολή.
Σύμφωνα με μια νομική πηγή, οι συλληφθέντες περιλαμβάνουν έναν συνταξιούχο επιμελητή από το Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι και έναν υπάλληλο του οίκου δημοπρασιών Pierre Bergé & Associés. Η ίδια πηγή αναφέρει ότι η υπόθεση αφορά «την πώληση εκατοντάδων τεμαχίων για δεκάδες εκατομμύρια ευρώ», τα οποία φέρεται να λεηλατήθηκαν από την Αίγυπτο, τη Συρία και την Υεμένη, καθώς και από ζώνες στη Λιβύη υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους. Η εγκληματική έρευνα για απάτη συμμοριών, απόκρυψη κλεμμένων αγαθών και ξεπλύματος χρημάτων ξεκίνησε το 2018.
Δεν θα πρέπει κανείς να φανταστεί πως οι διωκτικές αρχές έχουν μπροστά τους εύκολη δουλειά. Για να τους κρατήσουν, θα πρέπει να αποδείξουν ότι οι συγκεκριμένοι εμπλέκονται σε αγοραπωλησίες «τοξικών» αρχαιοτήτων. Οι Pierre Bergé & Associés αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις συλλήψεις αυτής της εβδομάδας και το Λούβρο λέει ότι δεν διαθέτει αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με τη σύλληψη του πρώην επικεφαλής του τμήματος αρχαιοτήτων της Εγγύς Ανατολής. (Να σημειώσουμε πως ο εκλιπών Μπερζέ ήταν ο σύντροφος του Ιβ Σεν Λοράν και ότι οι δυο τους είχαν μια μεγάλη συλλογή τέχνη).
Φαίνεται πάντως πως οι συλλήψεις σχετίζονται με έρευνες τα τελευταία οκτώ χρόνια στη Νέα Υόρκη, το Βέλγιο και την Ελβετία, η οποία οδήγησε σε επιδρομή πέρυσι στο Phoenix Ancient Art με έδρα τις Βρυξέλλες. Εκατοντάδες αρχαία κατασχέθηκαν από την αποθήκη του πρακτορείου στις Βρυξέλλες και χιλιάδες δεσμεύθηκαν στη Γενεύη για έλεγχο προέλευσης.
Ο Hicham Aboutaam, συνιδρυτής της Phoenix Ancient Art, λέει ότι η γκαλερί του απέστειλε ορισμένα αντικείμενα στον Pierre Bergé στο παρελθόν, αλλά «όλα είχαν τεκμηριωθεί πλήρως πριν προκύψουν τα προβλήματα στη Μέση Ανατολή». Προσθέτει: «Είναι ντροπή για την ιστορικά ενεργή παρισινή αγορά και ελπίζω ότι θα είναι μια ευκαιρία για τη θέσπιση σαφών νομικών κατευθυντήριων γραμμών, με μια παγκόσμια βάση δεδομένων και έναν μηχανισμό επαναπατρισμού, που θα μας επέτρεπε να έχουμε μια πιο διαφανή αγορά νόμιμων αρχαιοτήτων».
Μόνο που οι αδερφοί Αμπουτάαμ έχουν συλληφθεί κλέποντες οπώρας στις ΗΠΑ και δεν θα είναι εύκολο να «ξεπλύνουν» τις σημαντικές αρχαιότητες που οι πόλεμοι και οι αναταραχές κυρίως στα αραβικά κράτη, ήταν οι λόγοι που ανασκάφηκαν και πωλήθηκαν λαθραία. Αλλά αν οι ευθύνες φτάνουν μέχρι και το προσωπικό του Λούβρου, τότε κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας και στην αγορά των αρχαιοτήτων.