Δικαίωση του ομοσπονδιακού καγκελάριου της Αυστρίας, Werner Faymann αποτελεί η σημερινή επίτευξη αρχικής συμφωνίας δέκα χωρών-μελών της Ε.Ε. (μεταξύ των οποίων η Ελλάδα) για την επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, ως μέτρο ελάφρυνσης των προϋπολογισμών των κοινοτικών χωρών που συμμετέχουν σ' αυτήν.
Σε αποψινές δηλώσεις του στο περιθώριο της συνεδρίασης του ECOFIN στις Βρυξέλλες, ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Χανς Γεργκ Σέλινγκ, ανέφερε ότι η αρχική συμφωνία που επιτεύχθηκε, μπορεί να μην σημαίνει ακόμη την καθιέρωση του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ωστόσο αποτελεί μια νέα αφετηρία και το επόμενο βήμα είναι να ολοκληρωθούν έως το καλοκαίρι του 2016 όλα τα ανοικτά ακόμη ζητήματα, όπως το ύψος της φορολόγησης.
Για συμφωνία "σταθμό", έκανε λόγο απόψε η Αυστριακή υφυπουργός Καγκελαρίας, Σόνια Στρεσλ, τονίζοντας ότι η Αυστρία υπήρξε από την αρχή η κινητήρια δύναμη για την καθιέρωση ενός φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, και ο καγκελάριος Werner Faymann κατέβαλε προσωπικά επί έξι χρόνια προσπάθειες, αντιμετωπίζοντας στην αρχή έντονες αντιστάσεις, τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και στο εσωτερικό της χώρας.
Εξέφρασε ταυτόχρονα αισιοδοξία, ότι σύντομα θα συμφωνηθεί το συγκεκριμένο ύψος της φορολόγησης, ώστε στη συμφωνία να προσχωρήσουν επιπλέον χώρες.
Σύμφωνα με την ίδια, το 2009, όταν η οικονομική κρίση έπληττε πλήρως τις ευρωπαϊκές οικονομίες, ο Αυστριακός καγκελάριος ήταν ο πρώτος και ο μόνος που είχε ζητήσει μια φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών ως μέτρο ενάντια σε επιζήμια κερδοσκοπία και ως συμβολή σε περισσότερη φορολογική δικαιοσύνη.
Όπως επισήμανε η Αυστριακή υφυπουργός, τη συνεπή και σθεναρή στάση της Αυστρίας και του καγκελαρίου της στο θέμα αυτό, αναγνώρισαν και εξήραν αργότερα διάφοροι Ευρωπαίοι ηγέτες στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Αλλά και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Martin Schulz, σε δηλώσεις του στη Βιέννη το 2012, είχε υπογραμμίσει πως ο Werner Faymann, ήταν για πολύ χρόνο ο μόνος αρχηγός κυβέρνησης που απαιτούσε με έμφαση την επιβολή αυτού του φόρου, ενώ επίσης ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο τον Ιανουάριο του 2013, είχε επαινέσει την πρωτοβουλία και τις προσπάθειες του καγκελάριου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ