Άρχισαν να επιστρέφουν οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Προφήτη Βόλβης

Άρχισαν να επιστρέφουν οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Προφήτη Βόλβης

Πενήντα από τους συνολικά 130 μαθητές προσήλθαν σήμερα στο Δημοτικό Σχολείο Προφήτη Βόλβης, όπου από την προηγούμενη εβδομάδα οι περισσότεροι γονείς αποφάσισαν την αποχή των παιδιών τους από τα μαθήματα, αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο στη φοίτηση παιδιών προσφύγων στο σχολείο τις απογευματινές ώρες.

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ανανιάδης, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξέφρασε την ελπίδα ότι η κατάσταση τις επόμενες μέρες θα εξομαλυνθεί, εκτιμώντας ότι η ενημέρωση των γονέων για την εμβολιαστική κατάσταση των παιδιών προσφύγων, που θα γίνει αύριο από μέλη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, θα καθησυχάσει τις όποιες ανησυχίες υπάρχουν ακόμη και οι μαθητές θα επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες.

Μετά και την εισαγγελική παραγγελία επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης (την προηγούμενη Πέμπτη) για τη διερεύνηση των λόγων, που οι γονείς δε στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση των μελών του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, προκειμένου να γίνουν αποδεκτές οι παραιτήσεις των μελών, που απήλθαν λόγω διαφωνιών στη διαχείριση του θέματος της φοίτησης των παιδιών προσφύγων και να συγκροτηθεί νέο Διοικητικό Συμβούλιο.

Σε 4.000 υπολογίζονται τα φιλοξενούμενα παιδιά που θα μπορούσαν να ενταχθούν στις σχολικές μονάδες

Μια εβδομάδα στο σχολείο συμπληρώνεται για τα προσφυγόπουλα στη Θεσσαλονίκη, πολλά από τα οποία ενσωματώνονται για πρώτη φορά σε σχολικό πρόγραμμα. «Πολλά παιδιά που δεν είχαν γνωρίσει σχολείο και αντί να ακούνε το κουδούνι στο σχολείο ακούγανε βόμβες και σειρήνες, για πρώτη φορά έχουν ενταχθεί μέσα σε μια σχολική μονάδα» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο FM» και στην εκπομπή «Με τα χίλια» ο περιφερειακός διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ανανιάδης.

Ήταν μια «συγκλονιστική εμπειρία» για τους νεαρούς μαθητές, αλλά και για την εκπαιδευτική κοινότητα και ειδικότερα για τα πρώτα 150 παιδιά προσφύγων που βρέθηκαν σε σχολικές τάξεις από την περασμένη Δευτέρα, πρόσθεσε ο κ. Ανανιάδης.

Στις επόμενες εβδομάδες, όταν ολοκληρωθούν οι εμβολιασμοί, αναμένεται η σταδιακή ένταξη περισσότερων παιδιών, ιδίως από τα δύο κέντρα φιλοξενίας, στα Λαγκαδίκια και το Δερβένι, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο.

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας υπολογίζει περίπου σε 4.000 τα παιδιά που φιλοξενούνται σήμερα σε δομές και θα μπορούσαν ενταχθούν στις σχολικές μονάδες στην Κεντρική Μακεδονία. Τα παιδιά μπαίνουν σε τμήματα 15 μαθητών, οπότε υπολογίζονται σε συνολικά 300 τα τμήματα με μαθητές νεαρά προσφυγόπουλα, που θα έχουν δημιουργηθεί μετά το τέλος της διαδικασίας.

Στα μαθήματα που διδάσκονται περιλαμβάνεται σε πρώτη φάση εξάωρη εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, αλλά και της γλώσσας που ομιλείται στις χώρες που οι γονείς και κηδεμόνες των νεαρών μαθητών και μαθητριών επιλέγουν ως τελικό προορισμό τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ