Ο κυβερνήτης της πολιτείας Άρκανσο επικύρωσε νόμο ο οποίος απαγορεύει την άμβλωση ακόμη και σε περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας με απώτερο σκοπό να ακυρωθεί η απόφαση-σταθμός του Ανωτάτου Δικαστηρίου του 1973 που νομιμοποίησε το συγκεκριμένο δικαίωμα.
Η μοναδική εξαίρεση που προβλέπεται στον νόμο είναι οι περιπτώσεις που απαιτείται να γίνει άμβλωση για "να σωθεί η ζωή της μητέρας", διευκρίνισε ο κυβερνήτης του Άρκανσο, Έισα Χάτσινσον.
Ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης διαβεβαίωσε πως επικύρωσε τον νόμο λόγω των "ειλικρινών του πεποιθήσεων", επειδή εναντιώνεται στην άμβλωση βάσει αρχών.
Ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ τον Αύγουστο· η ισχυρή οργάνωση υπεράσπισης των αστικών και ατομικών δικαιωμάτων ACLU ξεκαθάρισε εκ των προτέρων ότι θα τον αμφισβητήσει στη δικαιοσύνη.
"Σκοπός του νόμου αυτού είναι να προετοιμάσει το έδαφος ώστε το Ανώτατο Δικαστήριο να ακυρώσει την ισχύουσα απόφασή του", επιβεβαίωσε χωρίς περιστροφές ο κυβερνήτης του Άρκανσο σε δελτίο Τύπου.
Με τον νόμο στο Άρκανσο, οι πολέμιοι των αμβλώσεων ελπίζουν ότι το Ανώτατο Δικαστήριο θα αναγκαστεί να ακυρώσει την ιστορική απόφαση (Roe v. Wade) που είχε λάβει το 1973, όταν ανακήρυξε ότι όλες οι Αμερικανίδες έχουν δικαίωμα στην άμβλωση. Αυτό θα επέτρεπε να κάνει σε κάθε πολιτεία να εφαρμόζει τη δική της πολιτική, κάτι που οδηγούσε σε περαιτέρω διεύρυνση των ανισοτήτων ως προς το ζήτημα αυτό από περιοχή σε περιοχή.
Στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ η ισορροπία ισχύος έγειρε υπέρ της συντηρητικής πλευράς μετά τον θάνατο της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ πριν λίγους μήνες και την αντικατάσταση της από την Έιμι Κόνει Μπάρετ μετά από πρόταση του προηγούμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Αυτή τη στιγμή η θεωρούμενη συντηρητική πλευρά έχει δυνητική πλειοψηφία 6-3 στο Δικαστήριο.