Το κατά πόσο ο εμβολιασμός για τον κορονοϊό προστατεύει την σωματική υγεία το γνωρίζουμε όλοι. 'Άλλωστε προκύπτει από τους πιο σκληρούς δείκτες της πανδημίας που δείχνουν ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται διασωληνωμένοι στις μονάδες εντατικής θεραπείας είναι σταθερά σε ποσοστό 90% μη εμβολιασμένοι και φυσικά το ίδιο ποσοστό ισχύει και για τους θανάτους από COVID που δυστυχώς προχθές αυξήθηκαν ξανά σε μεγάλο αριθμό με 44 θανάτους, ένα γεμάτο πούλμαν ή ένα γεμάτο μεγάλο λεωφορείο το οποίο χάνεται κάθε μέρα…
Ωστόσο, ο εμβολιασμός αναδεικνύεται μέσα από τις μελέτες και ασπίδα προστασίας για την ψυχική υγεία των ανθρώπων ειδικά των ηλικιωμένων και των παιδιών καθώς χάρη στον εμβολιασμό μπορούμε να έχουμε μία κανονικότητα στην ζωή μας, να μην παραμένουμε απομονωμένοι και να νικήσουμε την κατάθλιψη και τα άλλα συμπτώματα που δημιούργησαν ειδικά στον γερασμένο πληθυσμό αλλά και στα παιδιά και τους εφήβους τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας με τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα.
Όπως εξηγεί ο Παντελεήμων Βασίλειος Μποζίκας καθηγητής ψυχιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η κατάθλιψη στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά τη διάρκεια των κυμάτων της πανδημίας κατά τουλάχιστον 27% ενώ σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες η αύξηση μπορεί να είναι και αρκετά μεγαλύτερη
Με τον εμβολιασμό και την προστασία από την νόσηση, την βαριά νόσηση, τη διασωλήνωση και τον θάνατο που προσφέρουν σε πολύ υψηλό ποσοστό τα COVID εμβόλια, μπορούμε να διατηρήσουμε την κανονικότητα και να μην έχουμε όλους εκείνους τους περιορισμούς, το άγχος, το φόβο της αρρώστιας και του θανάτου που βοηθούν να γιγαντωθεί το «τέρας» της κατάθλιψης. Παράλληλα δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε και τον πολύ σημαντικό αντίκτυπο του long covid συνδρόμου στην υγεία και την ψυχική υγεία. Το long covid σύνδρομο εκδηλώνεται με πάρα πολλά ψυχικά συμπτώματα.
Οι ασθενείς που παρακολουθούνται μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο αλλά και οι ασθενείς οι οποίοι δεν χρειάστηκαν νοσηλεία -όπως πολλά παιδιά που πέρασαν ήπια την λοίμωξη covid, αλλά ο κορονοϊός τους άφησε σοβαρά υπολείμματα στην υγεία τους- αναφέρουν εκατοντάδες διαφορετικά συμπτώματα με κυρίαρχα την κατάθλιψη την ανεξήγητη κούραση που δε τους επιτρέπει να κάνουν αγαπημένες δραστηριότητες, καθώς και ένα αίτημα παραίτησης και αποξένωσης από το κοινωνικό σύνολο, μαζί με πονοκεφάλους και μυϊκούς πόνους οι οποίοι επίσης επηρεάζουν σημαντικά την ψυχολογία και μειώνουν δραματικά την ευεξία.
Όλα αυτά είναι χαρακτηριστικά γνωρίσματα των ανθρώπων που περνούν την λοίμωξη του κορονοϊού και ταλαιπωρούνται για άγνωστο χρονικό διάστημα από τα «υπολειπόμενα» long covid συμπτώματα. Όπως λοιπόν εξηγεί ο καθηγητής ψυχιατρικής Παντελεήμων Βασίλειος Μποζίκας, δεν στέκει το επιχείρημα πολλών ανθρώπων ότι: «Δεν πειράζει είμαι νέος, είμαι δυνατός, θα περάσω τη νόσο θα αποκτήσω φυσική ανοσία και έτσι θα έχω κάτι σαν αντίβαρο του εμβολιασμού».
Καθώς λοιπόν η ψυχική υγεία των ηλικιωμένων, των ενηλίκων της παραγωγικής ηλικίας αλλά και των παιδιών και των εφήβων διαταράχτηκε πολύ τους τελευταίους 19 μήνες, ο εμβολιασμός είναι ένας τρόπος να αποκατασταθούν πιο γρήγορα τα προβλήματα που δεν θα πρέπει να τα χαρακτηρίζουμε αμιγώς ψυχικά.
Στην ιατρική ψυχή και σώμα είναι οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος, είναι συγκοινωνούντα δοχεία και όλες οι ψυχικές παθήσεις έχουν τελικά σωματικό αποτύπωμα δηλαδή αργά ή γρήγορα σωματοποιούνται, ενώ πολύ συχνά τα ψυχικά νοσήματα εμφανίζονται σαν συννοσηρότητες -σαν υποκείμενα προβλήματα- μαζί με χρόνια νοσήματα.