Το γεγονός πως δεν θα πρέπει να θεωροείται δεδομένη η επανέναρξη λειτουργίας όσων κλάδων της οικονομίας παραμένουν σε αναστολή επισήμανε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, σημειώνοντας πως «δεν θα πρέπει να θεωρούμε ότι κάθε εβδομάδα θα κάνουμε και ένα βήμα».
«Επίσης δε θα πρέπει να θεωρούμε δεδομένο ότι κάθε εβδομάδα ότι τα βήματα είναι προς τα μπροστά, μπορεί να υπάρξουν και στάσεις, και βήματα προς όπισθεν. Έχουμε ένα παράθυρο που εκμεταλλευόμαστε, αλλά δεν έχουμε ξεπεράσει τον κίνδυνο, δεν τον έχουμε αφήσει πίσω μας, είναι δίπλα μας είναι και μπροστά μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Εξαδάκτυλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ.
«Δεν πρέπει να διστάσουμε εφόσον παραστεί ανάγκη, θέλω να πιστεύω ότι δεν θα λάβουμε τις αποφάσεις με την ταχύτητα του φθινοπώρου, αλλά με την ταχύτητα της ανοίξεως. Η ταχύτητα σε αυτές τις αποφάσεις είναι συμφέρουσα» διευκρίνισε.
«Να μη θεωρούμε ότι τα βήματα θα είναι διαρκή. Εξετάζουμε (να ανοίξουν) και τα χιονοδρομικά κέντρα, και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ, αλλά δεν είμαστε σε φάση όπου ο κίνδυνος τελείωσε και όλοι ένας-ένας θα βγούμε (από τα μέτρα) και θα επανέλθουμε εκεί που ήμασταν στις 28 Απριλίου 2020… Είμαστε σε διαφορετική φάση» ξεκαθάρισε.
«Έχουμε πάνω από 300 νοσηλευόμενους στις ΜΕΘ, για πρώτη φορά είδαμε κάτω από 20 νεκρούς, έχουμε ανθρώπους που νοσηλεύονται, έχουμε περίοδο έξαρσης λοιμώξεων, έχουμε μια μετάλλαξη με προειδοποίηση από τον ΠΟΥ... Ενδεχομένως να πρέπει να κάνουμε μια στάση να σταθεροποιηθούμε, να βελτιωθεί κι άλλο η κατάσταση για να προχωρήσουμε με πολύ σίγουρο τρόπο» τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος.
Για τον εμβολιασμό σχολίασε πως «δεν έχουμε μεγάλο αριθμό εμβολίων να εμβολιάσουμε. Πέραν των γιατρών του δημοσίου και των μεγάλων νοσηλευτηρίων του ιδιωτικού τομέα, οι γιατροί του ιδιωτικού τομέα θα εμβολιαστούν πολύ αργά, ενώ είναι στην πρώτη γραμμή». «Σαν χώρα με 20.000 ιατρεία θα μπορούσαμε να κάνουμε πολύ περισσότερα από 2 εκατ. εμβόλια το μήνα που προβλέπει ο αρχικός σχεδιασμός» παραδέχθηκε ο κ. Εξαδάκτυλος.
«Και οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι και δεν έχουμε φτάσει σε επίπεδο πλήρους ύφεσης της πανδημίας όπως στις 28 Απριλίου, κατά συνέπεια τα αναγκαία βήματα πρέπει να γίνονται πολύ προσεκτικά και με σχεδιασμό και με την έκκληση να τηρούνται απολύτως τα μέτρα» εξήγησε ο καθηγητής.