Στο χαρακτηριστικό της μεταδοτικότητας του μεταλλαγμένου ιού αναφέρθηκε ο καθηγητής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων υπουργείου Υγείας Αθανάσιος Τσακρής, επισημαίνοντας ότι «οι νέες μεταλλάξεις δεν φαίνεται ότι θα επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου».
Μιλώντας στο «Θέμα 104,6» ο καθηγητής σημείωσε αρχικά ότι «Ο κορονοϊός έχει μεταλλαχθεί από τα μέσα του πρώτου κύματος και αυτό τον είχε κάνει πιο μεταδοτικό σε σχέση με το αρχικό στέλεχος του ιού, που είχε εντοπιστεί στην Κίνα» και πρόσθεσε πως «τώρα βλέπουμε να εξελίσσεται ακόμη περισσότερο με τη λεγόμενη "βρετανική μετάλλαξη", και σύμφωνα με τα πρώτα επιδημιολογικά δεδομένα γίνεται ακόμα περισσότερο μεταδοτικός».
«Ο ιός προσπαθεί να ξεφύγει από τα μέτρα προστασίας που εμείς εφαρμόζουμε» σημπλήρωσε, εκτιμώντας πάντως ότι «οι νέες μεταλλάξεις δεν φαίνεται ότι θα επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου».
«Η εμβολιαστική προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί. Οι νέες μελέτες που είναι σε εξέλιξη δείχνουν ότι το εμβόλιο με ένα σύνολο αντισωμάτων συνεχίζει να μας προστατεύει κι από τη νέα μετάλλαξη» τόνισε ο κ. Τσακρής, σημειώνοντας πάντως ότι δεν πρέπει να παραμείνουμε μόνο στα εμβόλια, αλλά να έχουμε και θεραπευτικές επιλογές, που και αυτές θα παίξουν σημαντικό ρόλο στη στρατηγική μας.
«Για παράδειγμα με την κολχικίνη, τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι μπορεί να μειώσει σε σημαντικό βαθμό την ανάγκη νοσηλείας ή και της μηχανικής υποστήριξης, να μειώσει τη θνησιμότητα» υπογράμμισε ο κ. Τσακρής, αναφέροντας επίσης ότι «περιμένουμε κι άλλα φάρμακα, ώστε να έχουμε περισσότερα όπλα».
Επισήμανε επίσης ότι «σίγουρα υπάρχουν καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων, αλλά περιμένουμε κι άλλα εμβόλια μέσα στο 2021, νέας γενιάς mRNA που θα δώσουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουμε καλύτερα επίπεδα ανοσίας. Υπάρχει και η φυσική ανοσία, καθώς έχουμε και στη χώρα μας ένα σημαντικό ποσοστό πληθυσμού που έχει ήδη εκτεθεί στον ιό και αυτό σε συνδυασμό με την τήρηση των μέτρων έπαιξε ρόλο στη σχετικά καλή επιδημιολογική εικόνα που βλέπουμε».