Τα μέτρα που θα λάβει η Πολιτεία για την εξοικονόμηση ενέργειας στα δημόσια κτίρια θα ανακοινώσουν αύριο, Τετάρτη, στις 10 το πρωί, σε συνέντευξη Τύπου, οι συναρμόδιοι υπουργοί Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ.κ. Μάκης Βορίδης και Κώστας Σκρέκας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Την παρουσίαση θα συντονίσει ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
Στην εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο αναφέρθηκε και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος επισήμανε ότι «θα υπάρξει ένταση των προσπαθειών, ώστε όλοι να συμβάλουν, για να μπορέσουμε πρώτα από όλα να οριοθετήσουμε και να ορίσουμε υπεύθυνους και μετά να κάνουμε εξοικονομήσεις», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, για να προσθέσει ότι αν από κάποιο στάδιο και μετά δεν υπάρξουν απτά αποτυελέσματα μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης από το Δημόσιο, τότε θα εφαρμοστούν αντικίνητρα, όπως έχει προαναγγείλει ο υπουργός Εσωτερικών.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρχουν κίνητρα και αντικίνητρα για τους φορείς του Δημοσίου με στόχο να αποδώσουν καρπούς οι παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας ειδικά σε ό,τι αφορά τον τομέα της θέρμανσης δεδομένου ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας.
Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας είπε στην ΕΡΤ-3 ότι τα μέτρα στήριξης των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων κόντρα στην ενεργειακή κρίση θα υπερβούν σημαντικά τα 10 δισ. ευρώ, έναντι των αρχικών εκτιμήσεων για 8,5 δισ. ευρώ, επισημαίνοντας ότι οι προγραμματισμένες παρεμβάσεις μέχρι το τέλος του 2022 ξεπερνούν σημαντικά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και αποτελούν το μεγαλύτερο σχετικό πακέτο (στην ΕΕ), σύμφωνα με εκτιμήσεις της Κομισιόν και οίκων αξιολόγησης.
Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση του ενεργειακού τυφώνα που πλήττει την γηραιά ήπειρο, με στόχο τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Μπροστά τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας οι χώρες της ΕΕ λαμβάνουν μέτρα τόσο για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, όσο και για την εξοικονόμηση ενέργειας.
Η Ιταλία σχεδιάζει να μειώσει την θέρμανση σε σπίτια και επιχειρήσεις τον χειμώνα για την μείωση των ποσοτήτων του φυσικού αερίου που χρησιμοποιεί και τον περιορισμό των κινδύνων που προέρχονται από την πλήρη διακοπή της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου.
Πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ιταλία εισήγαγε το 40% του φυσικού αερίου που χρησιμοποιεί από την Ρωσία, αλλά έκτοτε κινήθηκε γρήγορα για να αναζητήσει εναλλακτική τροφοδοσία και να μειώσει την εξάρτησή της από την Μόσχα.
Σύμφωνα με κυβερνητικό σχέδιο που ανακοινώθηκε σήμερα, οι θερμοστάτες σε συγκροτήματα διαμερισμάτων και άλλα δημόσια κτίρια θα ρυθμιστούν στους 19° Κελσίου, έναν βαθμό χαμηλότερα σε σχέση με το παρελθόν και στους 17° Κελσίου στους βιομηχανικούς χώρους.
Στην Γερμανία τα πρώτα μέτρα ήδη έχουν τεθεί σε εφαρμογή και μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν μέγιστη θερμοκρασία στα δημόσια κτίρια στους 19 βαθμούς Κελσίου, κατάργηση της θέρμανσης διαδρόμων και κλιμακοστασίων, ενώ μνημεία και δημόσια κτίρια δεν θα φωτίζονται πλέον τη νύχτα. Στην Αυστρία από την άλλη ανακοινώθηκε από τώρα ότι η Βιέννη θα κρατήσει σβηστά τα διάσημα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια στο ιστορικό κέντρο, ενώ στις υπαίθριες χριστουγεννιάτικες αγορές ο φωτισμός θα ανάβει μια ώρα αργότερα από ό,τι μέχρι πέρυσι.
Διαβάστε ακόμα:
Αλλάζουν τα κριτήρια για τις επιδοτήσεις στο ρεύμα, γιατί εξετάζεται «ψαλίδι»