Την αυστηροποίηση του Κώδικα Δεοντολογίας των Επιτρόπων, στον απόηχο της πρόσληψης του προκατόχου του, Jose Manuel Barroso, από την Goldman Sachs, πρότεινε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker.
Η πρόταση του Juncker αφορά την περίοδο «αναμονής», κατά τη διάρκεια της οποίας τα πρώην μέλη της Επιτροπής πρέπει, μετά την αποχώρησή τους από την υπηρεσία, να ενημερώνουν την Επιτροπή σχετικά με την πρόθεσή τους να ασκήσουν επαγγελματική δραστηριότητα. Όπως ενημέρωσε με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz, ζητώντας επίσης τις απόψεις του ΕΚ για το ζήτημα, η Επιτροπή προτίθεται να παρατείνει αυτό το χρονικό διάστημα από τους 18 μήνες που είναι σήμερα στα δύο έτη για τα μέλη της Επιτροπής και στα τρία έτη για τον Πρόεδρο της Επιτροπής.
«Υπό το φως της πρόσφατης εμπειρίας με μέλη της προηγούμενης Επιτροπής, θεωρώ ότι ο Κώδικας Δεοντολογίας μας πρέπει να καταστεί αυστηρότερος, προκειμένου να θέτει τα υψηλότερα δυνατά πρότυπα δεοντολογίας για πιθανές περιπτώσεις σύγκρουσης συμφερόντων. Για το μέλλον, θα ήθελα ιδίως να παραταθεί στα τρία έτη η περίοδος αναμονής για πρώην προέδρους. Οι αυστηρότεροι κανόνες ασφαλώς δεν επαρκούν για να επιτευχθεί αποδεκτή δεοντολογική συμπεριφορά σε όλες τις περιπτώσεις. Αποτελούν όμως το αναγκαίο σημείο εκκίνησης», υπογράμμισε σε γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος Juncker.
Η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια, Emily O''Reilly, σε ανακοίνωσή της χαιρέτισε την πρωτοβουλία του προέδρου της Επιτροπής, τονίζοντας ωστόσο πως «ορισμένες θέσεις εργασίας δεν θα πάψουν να είναι προβληματικές μόνο και μόνο επειδή θα πρέπει να περάσουν δύο ή τρία χρόνια». Η ίδια κάλεσε να θεσπιστούν πιο «σαφείς» κανόνες συμπεριφοράς, οι οποίοι θα μπορούσαν να συνοδεύονται από «μια σειρά από κυρώσεις, που θα επιβάλλονται σε διοικητικό επίπεδο» σε περίπτωση παραβίασής τους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ