Στα νέα συμπτώματα για τον κορονοϊό που πρόσθεσε η επιτροπή επιστημόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και τα οποία μπορεί να μας οδηγήσουν στην υποψία πως έχουμε τη νόσο, αναφέρθηκε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την καθιερωμένη ημερήσια ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, εκτός από τα γνωστά μας συμπτώματα προστέθηκαν: οι κρυάδες, το ρίγος, οι μυαλγίες, η κεφαλαλγία (πονοκέφαλος), ο πονόλαιμος και η ξαφνική απώλεια της γεύσης ή της όσφρησης.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα τα συμπτώματα που είναι στο επίκεντρο εκδήλωσης της νόσου είναι ο πυρετός, ο βήχας -ο οποίος μπορεί να είναι ξερόβηχας, αλλά μπορεί να συνοδεύεται και από απόχρεμψη (σ.σ. η αποβολή μέσω βήχα των διάφορων εκκρίσεων από τους βρόγχους και από το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα)-, το λαχάνιασμα ή η δυσκολία στην αναπνοή.
«Τα συμπτώματα σας θυμίζω εμφανίζονται δύο έως δέκα τέσσερις ημέρες μετά την έκθεσή μας στον ιό και συνήθως, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, σε τρεις με επτά ημέρες», υπογράμμισε ο Σωτήρης Τσιόδρας εφιστώντας την προσοχή στους πολίτες.
Επίσης ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας αναφέρθηκε και στο περιστατικό ασθενούς που πήρε εξιτήριο από τον «Ευαγγελισμό» και στη συνέχεια βρέθηκε εκ νέου θετική επισημαίνοντας ότι δεν τεκμηριώνεται περιστατικό επαναλοίμωξης από τη νόσο COVID-19, δηλαδή να είχε ιαθεί ο ασθενής και να ξανανοσήσει επισημαίνοντας ότι απαιτείται μεγάλη προσοχή στο πως ερμηνεύει κανείς τέτοια φαινόμενα.
Όπως ανέφερε υπάρχουν περιπτώσεις που ένα δείγμα ήταν θετικό και το άλλο αρνητικό κι αυτό μπορεί να έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα δείγματα είχαν ληφθεί από δύο διαφορετικές περιοχές του σώματος, π.χ. τις βρογχικές εκκρίσεις και τον φάρυγγα, ή η ποιότητα των δειγμάτων να επηρεάζει την ανίχνευση του ιού ή μπορεί όντως ο οργανισμός να έχει καταπολεμήσει τον κορονοϊό και κάτι συμβαίνει και ο ιός αναζωπυρώνεται ή το γενετικό υλικό του αναζωπυρώνεται.