Ολοένα και αποκαλυπτικότερες είναι οι πράξεις της ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού. Αποκαλυπτικές, για την αυθαιρεσία και, φυσικά, για την απαξία της Αριστείας, οι οποίες βασιλεύουν στο εν λόγω υπουργείο.
Την προηγούμενη εβδομάδα, με υπουργική απόφαση του Αριστείδη Μπαλτά, συστάθηκαν τα υπηρεσιακά συμβούλια. Το πρώτο που παρατηρεί κανείς είναι ότι όλοι οι αρχαιολόγοι αναφέρονται με βαθμό Α ενώ στο συγκεκριμένο υπουργείο βαθμό Α έχει μόνο η γενική διευθύντρια.
Ας πούμε ότι αυτό είναι κάτι τυπικό. Αλλά καθόλου τυπικό δεν είναι ότι ανάμεσα στα αναπληρωματικά μέλη βρίσκονται και αρχαιολόγοι που είναι υψηλότερα στην ιεραρχία από τακτικά μέλη. Αυτό δεν δείχνει πως έχουν ληφθεί υπόψιν τα τυπικά προσόντα, αλλά ότι μάλλον με κάποιο άλλο τρόπο έγιναν οι επιλογές και κάποιοι προωθήθηκαν για κάποιους λόγους.
Σχεδόν αθόρυβα, σαφώς προμελετημένα και χωρίς δημοσίευση στη «Διαύγεια» έγινε και η αλλαγή του αναπληρωτή γενικού διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών στο υπουργείο Πολιτισμού.
Με την πρόσφατη τροποποίηση του Οργανισμού του Υπουργείου για τις οικονομικές υπηρεσίες, η οποία πέρασε 'πλαγίως' με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στη Βουλή με το Ν.4373/2016 για το αντιντόπινγκ και φυσικά χωρίς να έχει καμία σχέση με το νομοθέτημα, παρουσιάστηκε προφανώς μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τοποθετήσεις βάσει των δικών τους προτιμήσεων. Αυτό σήμανε και το 'ξήλωμα' ενός από τα πιο άξια και προσοντούχα στελέχη του Υπουργείου, του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Κωστάκη. Που διαθέτει μεταπτυχιακό και είχε κριθεί από υπηρεσιακά συμβούλια για την τοποθέτηση του σε θέσεις ευθύνης.
Ο νέος αναπληρωτής είναι ένας νέος ηλικιακά υπάλληλος, με μόλις δέκα χρόνια προϋπηρεσία. Ήταν προϊστάμενος τμήματος μόλις από το 2014. Μέσα σε τρεις μήνες έγινε διευθυντής και σε δεκαέξι γενικός διευθυντής, αν και έχει βαθμό Γ.
Δεν είναι μονάχα αυτά τα περίεργα στο υπουργείο. Με ανακοίνωσή του, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Σπουδαστών και Απόφοιτων ΙΕΚ Φύλακες Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων ζητά άμεσα την απόσυρση της προκήρυξης κοινωφελούς εργασίας.
Όπως αναφέρει, προκηρύχθηκαν 728 θέσεις κοινωφελούς εργασίας ΟΑΔ στο υπουργείο Πολιτισμού, με 5μηνη διάρκεια. Στις θέσεις ημερήσιων φυλάκων αρχαιοτήτων δεν περιλαμβάνεται η ειδικότητα ΙΕΚ « Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων».
«Η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού με παρέμβασή της άλλαξε την ειδικότητα ΔΕ Ημερησίων Φυλάκων Αρχαιοτήτων σε ΔΕ βοηθητικού προσωπικού φύλαξης προκειμένου να εξασφαλίσει τη απαλοιφή του απαραίτητου προσοντολογίου του κλάδου, όπως αυτό ορίζεται στον οργανισμό του Υπουργείου Πολιτισμού ΠΔ 104/2014.» (Δηλαδή, η υποχρεωτική γνώση ξένης γλώσσας.)
«Ως εκ τούτου οι νέες θέσεις φυλάκων σε εφορείες αρχαιοτήτων και Μουσεία όλης της χώρας, θα απαιτούν μόνο απολυτήριο λυκείου! Μετά από αυτές τις εξελίξεις ο Πανελλήνιος Σύλλογος μας εκφράζει την έντονη αντίθεση και αποστροφή του, καταγγέλλοντας τέτοιου είδους πρακτικές που υποβαθμίζουν τον κλάδο των αρχαιοφυλάκων, ακυρώνουν την κατάρτιση και την εξειδίκευση, καταλύουν τους ισχύοντες νόμους και τα τυπικά προσόντα των προκηρύξεων, εναντιώνονται στις διεθνείς προδιαγραφές για την εξειδίκευση του προσωπικού Μουσείων, υποβαθμίζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες και εγείρουν ζήτημα ασφάλειας, προκειμένου να στελεχώσουν τα Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς χώρους με ανειδίκευτο προσωπικό χωρίς γνώση ξένης γλώσσας.
Αναρωτιόμαστε, αυτό είναι το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών που οραματίζεται το Υπουργείου Πολιτισμού να προωθήσει για τον Πολιτισμό της χώρας μας και μάλιστα σε εποχές που αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της Ελλάδας;»
Αντιγόνη Καρατάσου