Το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορονοϊού έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες χώρες στην Αφρική, με τον εβδομαδιαίο αριθμό νέων κρουσμάτων covid-19 να έχει αυξηθεί κατά 93% στην ήπειρο, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος παραμένει αισιόδοξος καθώς, βάσει των προκαταρκτικών στοιχείων, ο αριθμός των νοσηλειών παραμένει χαμηλός.
Στην Αφρική εντοπίζεται το 46% των καταγεγραμμένων κρουσμάτων του Όμικρον, δήλωσε ο Ρίτσαρντ Μιχίγκο συντονιστής του Προγράμματος Ανοσοποίησης και Ανάπτυξης Εμβολίων για την Αφρική του ΠΟΥ.
Στη Νότια Αφρική, όπου το Όμικρον ευθύνεται για το τέταρτο κύμα της επιδημίας, παρατηρείται άνοδος σε ποσοστό 255% των κρουσμάτων covid-19 τις τελευταίες επτά ημέρες, όμως μόνο 6% στον αριθμό των κατειλημμένων κλινών σε μονάδες εντατικής θεραπείας, σχολίασε από την πλευρά του ο Τιερνό Μπαλντέ αξιωματούχος του ΠΟΥ για την Αφρική.
Η Αφρική έχει λάβει μέχρι στιγμής περισσότερα από 372 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της covid-19 και έχει χορηγήσει 248 εκατομμύρια, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 3% των 8,2 δισεκατομμυρίων δόσεων που έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως.
Μόνο το 7,8% των κατοίκων της Αφρικής με πλήρη ανοσία
Αν και ο ρυθμός των εμβολιασμών έχει επιταχυνθεί τους τελευταίους μήνες, μόνο το 7,8% των κατοίκων της Αφρικής έχει ανοσοποιηθεί πλήρως.
«Μόνο έξι από τις 54 χώρες της Αφρικής θα έχουν πετύχει τον στόχο να εμβολιάσουν το 40% του πληθυσμού τους ως το τέλος του έτους, αφήνοντας εκατομμύρια ανθρώπους στην περιοχή μας χωρίς προστασία έναντι της covid-19. Αυτό είναι απλώς επικίνδυνο και απαράδεκτο», τόνισε ο Μιχίγκο.
«Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η άνιση διανομή των εμβολίων παγκοσμίως δημιουργεί το ιδεώδες περιβάλλον για την εμφάνιση και την εξάπλωση παραλλαγμένων στελεχών της covid-19 και οι περιοχές που έχουν τη μικρότερη πρόσβαση στα εμβόλια φαίνεται πιθανό να υποφέρουν περισσότερο», σημείωσε η Ματσιντίσο Μούτι, περιφερειακή διευθύντρια του ΠΟΥ για την Αφρική.
Εξάλλου η Μούτι επέκρινε την επιβολή ταξιδιωτικών απαγορεύσεων από περισσότερες από 70 χώρες για κάποια κράτη της νότιας Αφρικής, μερικά από τα οποία δεν έχουν εντοπίσει κρούσματα του Όμικρον.
«Με το Όμικρον να έχει πλέον εντοπιστεί σε σχεδόν 60 χώρες σε όλο τον κόσμο, οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις που αφορούν κυρίως τις αφρικανικές χώρες δεν μπορούν να δικαιολογηθούν εύκολα», κατήγγειλε.
«Χάρη στις ενδελεχείς προσπάθειες παρακολούθησης των Αφρικανών επιστημόνων, το νέο στέλεχος ανησυχίας εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε αυτή την ήπειρο, όμως δεν είναι ξεκάθαρο αν εξαπλωνόταν σιωπηλά σε άλλες περιοχές», πρόσθεσε.