Το Αζερμπαϊτζάν απειλεί να επιτεθεί στην πρωτεύουσα του Ναγκόρνο Καραμπάχ

Το Αζερμπαϊτζάν απειλεί να επιτεθεί στην πρωτεύουσα του Ναγκόρνο Καραμπάχ

Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν απείλησε σήμερα ότι εάν οι δυνάμεις του Ναγκόρνο Καραμπάχ, οι οποίες υποστηρίζονται από την Αρμενία, συνεχίσουν να ανοίγουν πυρ εναντίον αμάχων κοντά στα σύνορα, ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν θα αρχίσει προετοιμασίες για να εξαπολύσει επίθεση και να καταλάβει την πρωτεύουσα του θύλακα, τη Στεπανακέρτ, ή Χανκέντι, όπως είναι γνωστή η πόλη στο Αζερμπαϊτζάν.

Οι μάχες ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και τις δυνάμεις του Ναγκόρνο Καραμπάχ, οι οποίες υποστηρίζονται από την Αρμενία, συνεχίστηκαν σήμερα για τρίτη συνεχή ημέρα.

Ο πρόεδρος της Αρμενίας προειδοποιεί για πόλεμο με "απρόβλεπτες συνέπειες"

Ο πρόεδρος της Αρμενίας προειδοποίησε σήμερα ότι η αναζωπύρωση της βίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ολοκληρωτικό πόλεμο, καθώς για τρίτη ημέρα συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν και των αυτονομιστών του θύλακα αυτού, που στηρίζονται από το Γερεβάν.

Οι δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία, συγκρούστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990 για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Χιλιάδες σκοτώθηκαν σε αυτόν τον πόλεμο και από τις δύο πλευρές. Ο πόλεμος έληξε το 1994 με μια εύθραυστη εκεχειρία αλλά σποραδικά τα επόμενα χρόνια σημειώνονταν μικροσυγκρούσεις. Αυτή η εκεχειρία κατέρρευσε το Σαββατοκύριακο καθώς ξέσπασαν σφοδρές μάχες με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες άνθρωποι.

Παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για άμεση κατάπαυση του πυρός οι δύο πλευρές αντάλλαξαν και σήμερα πυρά και ανέφεραν συγκρούσεις σε πολλές τοποθεσίες γύρω από τον ορεινό θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν σήμερα ενώ εκπρόσωποι των αυτονομιστών του Ναγκόρνο Καραμπάχ υποστήριξαν ότι από την έναρξη των συγκρούσεων οι Αζέροι μετρούν περίπου 300 νεκρούς και άγνωστο αριθμό τραυματιών. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας των αυτονομιστών, από τις 2 Απριλίου οι δυνάμεις τους κατέστρεψαν 18 άρματα, δύο ελικόπτερα και έξι μη επανδρωμένα αεροσκάφη των Αζέρων.

"Μια περαιτέρω κλιμάκωση της στρατιωτικής δράσης θα μπορούσε να έχει απρόβλεπτες και αμετάκλητες συνέπειες, να οδηγήσει κατευθείαν σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο", προειδοποίησε ο Αρμένιος πρόεδρος Σερζ Σαρκισιάν σε συνάντηση που είχε με ξένους διπλωμάτες στο Γερεβάν.

Μια εμπόλεμη κατάσταση θα αποσταθεροποιούσε την περιοχή καθώς οι δύο χώρες βρίσκονται σε στρατηγική θέση, πάνω στο "σταυροδρόμι" των αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου. Θα συμπαρέσυρε επίσης τη Ρωσία, που έχει συνάψει αμυντική συμφωνία με την Αρμενία, και την Τουρκία που στηρίζει ανοιχτά το Αζερμπαϊτζάν.

Μια πηγή στα Ηνωμένα Έθνη είπε σήμερα στο ρωσικό πρακτορείο TASS ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν σχεδιάζει να επισκεφθεί και τις δύο χώρες στα τέλη Απριλίου και ότι η κλιμάκωση της βίας "δεν θα επηρεάσει" το πρόγραμμά του. Ο εκπρόσωπος του Μπαν, ο Στεφάν Ντουρατζίτς, δεν έχει επιβεβαιώσει την επίσκεψη στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν.

Ακόμα τέσσερις στρατιωτικοί των δυνάμεων του θύλακα σκοτώθηκαν σε μάχες με δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν

Τέσσερις στρατιωτικοί του υποστηριζόμενου από την Αρμενία θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ, που έχει ανακηρύξει την ανεξαρτησία του από το Αζερμπαϊτζάν, σκοτώθηκαν σήμερα σε νέες συγκρούσεις με τις αζερικές δυνάμεις, ανακοίνωσε ο διπλωματικός απεσταλμένος του θύλακα στη Γαλλία.

«Άλλοι τέσσερις στρατιωτικοί ανακοινώθηκε πως προστέθηκαν στα θύματα της πλευράς του Ναγκόρνο Καραμπάχ», ανέφερε ο Χοβανές Γκεβόρκιαν μιλώντας νωρίτερα στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν συνεχίζουν να βομβαρδίζουν τον θύλακα, οι δυνάμεις του οποίου θα χρησιμοποιήσουν, όπως είπε, μαχητικά αεροσκάφη εάν υπάρξει νέα επίθεση μεγάλης κλίμακας από τις αζερικές δυνάμεις.

Τ. Ερντογάν: Ο θύλακας θα «επιστρέψει μια μέρα» στο Αζερμπαϊτζάν

Ο θύλακας του Ναγκόρνο Καραμπάχ, τον οποίο διεκδικούν το Γερεβάν και το Μπακού, «θα επιστρέψει μια μέρα» στο Αζερμπαϊτζάν, τον «αρχικό νόμιμο κάτοχό του», έκρινε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Το Καραμπάχ θα επιστρέψει μια μέρα, χωρίς καμιά αμφιβολία, στον αρχικό νόμιμο κάτοχό του, θα ενταχθεί (ξανά) στο Αζερμπαϊτζάν», προεξόφλησε κατά τη διάρκεια ομιλίας του η οποία μεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά ο Ερντογάν, ο οποίος έχει εκφράσει επανειλημμένα την υποστήριξή του στο Μπακού μετά την επανέναρξη, την Παρασκευή το βράδυ, των εχθροπραξιών από τις οποίες έχουν βρει τον θάνατο τουλάχιστον 33 άνθρωποι στις δύο πλευρές.

Οι μάχες, οι πιο πολύνεκρες αφότου είχε τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία ανάμεσα στο Γερεβάν και το Μπακού το 1994, είχαν επίσης αποτέλεσμα να τραυματιστούν πάνω από 200 ακόμη στρατιωτικοί στις δύο πλευρές.

Εκφράζοντας εκ νέου τα «συλλυπητήριά του» στους οικείους των Αζέρων «μαρτύρων», ο αρχηγός του τουρκικού κράτους τόνισε: «αυτή η καταπίεση δεν θα συνεχιστεί επ'' αόριστον».

Η σύγκρουση για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, τα αίτια της οποίας είναι προαιώνια αλλά αποκρυσταλλώθηκαν επί σοβιετικής εποχής, όταν ο Μόσχα αποφάσισε να παραχωρήσει τον θύλακα όπου ζουν κατά πλειονότητα στη σοσιαλιστική σοβιετική δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν, λαμβάνει χώρα σε μια περιοχή του Καυκάσου με ιδιαίτερη, στρατηγική σημασία σε ό,τι αφορά τη μεταφορά υδρογονανθράκων, κοντά στο Ιράν, στην Τουρκία αλλά και στη Μέση Ανατολή.

Η σύγκρουση καταγράφεται εξάλλου σε μια χρονική συγκυρία στην οποία ήδη οι σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία, η οποία διατηρεί ιστορικά καλές σχέσεις με την Αρμενία, και την Τουρκία, που αποτελεί παραδοσιακό σύμμαχο του Αζερμπαϊτζάν, διέρχονται σοβαρή κρίση λόγω του πολέμου στη Συρία.

Η Άγκυρα, που διατηρεί στενούς πολιτιστικούς και γλωσσικούς δεσμούς με το Μπακού, αποτελεί έναν από τους κυριότερους εταίρους του Μπακού. Αντιθέτως, δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με την Αρμενία, λόγω της διμερούς διένεξης σχετικά με τις μαζικές σφαγές Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, τις οποίες το Γερεβάν χαρακτηρίζει γενοκτονία, κάτι που η Άγκυρα αρνείται να αναγνωρίσει.

«Από την αρχή, η Τουρκία ήταν στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν και θα παραμείνει στο μέλλον», διαβεβαίωσε ο Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας «αδελφό» Ιλάμ Αλίεφ, τον ομόλογό του τού Αζερμπαϊτζάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ