Για σημάδια σταθεροποίησης στον αριθμό των νέων μολύνσεων μετά από 7 εβδομάδες έκανε λόγο κατά την καθιερωμένη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου.
Τόνισε δε, πως ο δείκτης θετικότητας παρέμεινε σταθερός περίπου στο 6%, ενώ σημείωσε πως συνολικά στην χώρα υπάρχουν 23.500 ενεργά κρούσματα, ενώ όπως τόνισε, ο κυλιόμενος μέσος όρος νέων κρουσμάτων το 7ήμερο είναι 24 νέα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού
Αναλυτικότερα, η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε πως ο δείκτης θετικότητας παρέμεινε σταθερός στο 6% την προηγούμενη εβδομάδα. «Μας ενδιαφέρει ο δείκτης θετικότητας στα νοσοκομεία και σε τυχαία δειγματοληψίας. Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι ιδιαίτερα βεβαρημένη, με μέσο όρο 474 εισαγωγές, ενώ οι ασθενείς που νοσηλεύονται είναι πάνω από 5.000», ανέφερε η καθηγήτρια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων.
«Τις επόμενες εβδομάδες αναμένουμε πίεση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, καθώς έχει επιβαρυνθεί το φορτίο στη Μακεδονία. Έχουμε κάλυψη ΜΕΘ στο 77%.
Θέλω να αναφερθώ και στις ανθρώπινες απώλειες. Παρά τον αυξημένο αριθμό θανάτων, ο δείκτης θνησιμότητας είναι σταθερά κάτω από 5%. Μειωμένη είναι και η πιθανότητα της βαριάς νόσησης, πιθανόν λόγω της καλύτερης παροχής υπηρεσιών», συμπλήρωσε στη συνέχεια.
«Στην Επιτροπή επεξεργαζόμαστε το άνοιγμα της επόμενης ημέρας. Περιμένουμε τη μείωση των κρουσμάτων και των νέων ασθενών. Η βασική στρατηγική είναι όχι μόνο να εξασφαλιστεί το άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων, αλλά και η αποφυγή ενός ακόμα κλεισίματος».
«Στόχος είναι να αξιοποιηθεί η χρήση σε ανοιχτούς χώρους. Συζητείται η χρήση διπλής ενισχυσμένης μάσκας σε χώρους υψηλού κινδύνου. Σήμερα έχουμε στα χέρια μας τα ατομικά τεστ. Με τη διενέργεια ατομικού τεστ από τους πολίτες, θα έχουμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε τους ασυμπτωματικούς και την ιχνηλάτιση των επαφών τους έγκαιρα. Το αρνητικό τεστ θα πρέπει να διαπιστώνεται και με ένα μοριακό τεστ», κατέληξε η κ. Παπαευαγγέλου, σημειώνοντας πως «τηρώντας τα μέτρα προστασίας, θα περιμένουμε να μειωθούν τα κρούσματα τις αμέσως επόμενες ημέρες».
Ακόμα, έκανε αναφορές στα ατομικά τεστ, τονίζοντας πως ήδη χρησιμοποιούνται σε άλλες χώρες της ΕΕ. «Το ατομικό τεστ αφορά σε υγιή ή ασυμπτωματικά άτομα», είπε ενώ τόνισε πως θα συνεχιστούν οι έλεγχοι από τις κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ με τα τεστ αντιγόνου.
Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Yγείας επεξεργάζεται ήδη το άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων που θα γίνει την επόμενη μέρα, «όταν δηλαδή μειωθούν τα νέα κρούσματα και οι εισαγωγές ασθενών covid-19 στα νοσοκομεία» γνωστοποίησε ακόμα η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου.
«Σε κανέναν δεν αρέσει να ανοίγουν και να κλείνουν οι δραστηριότητες. Θέλουμε να πάμε σε σταδιακό άνοιγμα με βάση την επικινδυνότητα κάθε δραστηριότητας» τόνισε. Κι αυτό θα γίνει όπως είπε για να μπορέσουμε να κρατήσουμε ανοιχτή αυτή τη δραστηριότητα για καιρό χωρίς να απαιτηθούν πισωγυρίσματα.
Όπως προσέθεσε, θα εκμεταλλευτούμε τους εξωτερικούς χώρους και τον καιρό που βελτιώνεται στη χώρα μας, ενώ αποκάλυψε ότι συζητείται «η χρήση διπλής μάσκας» ή πιο αυστηρών μέτρων προστασίας σε κλειστούς χώρους όπου υπάρχει αυξημένο συγχρωτισμός -κατάσταση που κρίνεται ως ιδιαίτερα επικίνδυνη όσον αφορά τη διασπορά του ιού.