Εκτενή ανακοίνωση μετά τις χθεσινές αποφάσεις τόσο της Ολομελείας του Αρείου Πάγου όσο και της Ολομελείας της Εισαγγελίας του ανωτάτου δικαστηρίου, που ετάχθησαν κατά της παρατάσεως του ορίου ηλικίας των δικαστικών λειτουργών, σε αυτή τη φάση, εξέδωσε η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου που είχε και την πρωτοβουλία να τεθεί δημόσια το θέμα, αλλά και προς κρίση στη Διοικητική Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου.
Μεταξύ άλλων αναφέρει στην ανακοίνωσή της:
"Συμμετείχαν 65 μέλη. Εψήφισαν 40 όχι και 25 ναι. Διευκρινίζεται ότι η Ολομέλεια, κατά πλειοψηφία, αποφάνθηκε ότι δεν παρίσταται ανάγκη (γενικά) για αύξηση του ορίου και αντίστοιχα η μειοψηφία ότι παρίσταται ανάγκη (γενικά). Τα αναγραφόμενα από ορισμένους σχολιαστές ότι δήθεν η πλειοψηφία και (έμμεσα) η μειοψηφία παραπέμπουν σε συνταγματική αναθεώρηση είναι ανακριβέστατα διότι ουδόλως τέθηκε τέτοιο ερώτημα προς ψήφιση, ούτε και οποιοδήποτε άλλο ερώτημα.
"Συνεπώς είναι ομοίως ανακριβέστατα και τα διαδιδόμενα, κακοπροαίρετα από ορισμένους, ότι δήθεν δεν ψηφίσθηκε η πρόταση της Προέδρου, δεδομένου ότι το ως άνω ερώτημα, είναι το μόνο το οποίο τέθηκε προς ψήφιση".
Υπενθυμίζεται ότι χθες η Ολομέλεια των Εισαγγελέων του Αρείου Πάγου ομόφωνα δέχθηκε ότι αύξηση των ορίων ηλικίας των δικαστών μπορεί μόνον στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης τα τεθεί και όχι σε παρόντα χρόνο (προ της αναθεωρήσεως) όπως δημόσια έχει υποστηρίξει η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου.
Μάλιστα υπέρ αυτής της θέσεως ψήφισε και η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου. Την ομόφωνη απόφαση των ανώτατων εισαγγελικών λειτουργών ψήφισαν και οι δώδεκα παρόντες στην Ολομέλεια τους.
Η Ολομέλεια των αρεοπαγιτών από την άλλη, που συνεδρίασε με παρόντες 65 αρεοπαγίτες, αντιπροέδρους του Αρείου Πάγου και με εισηγήτρια την ίδια την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου συνεπικουρούμενη σε ειδικά θέμα από δύο αντιπροέδρους, ετάχθη με ψήφους 40 υπέρ και 25 κατά της ανάγκης να υπάρξει παράταση του ορίου ηλικίας.
Το αρχικό ερώτημα της Προέδρου του Αρείου Πάγου ( για άμεση εναρμόνιση) των ορίων ηλικίας, απόσπασμα του οποίου δημοσίευσε η "Κ" στο χθεσινό της φύλλο, τελικώς δεν ετέθη προς κρίση στην Ολομέλεια.
Το ερώτημα στο οποίο απάντησαν οι αρεοπαγίτες, όπως έγινε γνωστό, από χθες ήταν αν γενικά διαπιστώνεται η ανάγκη αύξησης των ορίων ηλικίας η όχι, χωρίς να τίθεται το θέμα ούτε σε σχέση με την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση, ούτε και σε παρόντα χρόνο, όπως είχε δημόσια υποστηρίξει και περιλάβει στο αρχικό της ερώτημα προς την Ολομέλεια η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου.
Μετά ταύτα με τη σημερινή της ανακοίνωση η Πρόεδρος του ΑΠ παρέχει τις αναγκαίες διευκρινίσεις για το ερώτημα και την απόφαση της Ολομελείας χθες αναφέροντας μεταξύ άλλων, ποίο ήταν το ερώτημα και σε τι απάντησε η Ολομέλεια.
Επιπλέον, η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου παραθέτει στην ανακοίνωσή της και την εισήγησή της προς την Ολομέλεια με σειρά επιχειρημάτων που θεμελιώνουν την άποψη ότι τα όρια ηλικίας των ανώτατων δικαστών πρέπει να αυξηθούν.
Μεταξύ άλλων, υποστηρίζει, ότι τα όρια ηλικίας για το προσδόκιμο ζωής έχουν αυξηθεί, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες οι δικαστές παραμένουν ως τα 70 έτη, ή και αργότερα, ενώ στην Αμερική είναι ισόβιοι, ενώ παραθέτει και γνωμοδοτήσεις καθηγητών που υποστηρίζουν ότι παρά τη ρητή συνταγματική απαγόρευση μπορεί να υπάρξει κάποια ρύθμιση του θέματος. (Σπ. Φλογαϊτης, Θεόδωρος Φορτσάκης και λοιποί).
Photo by SOOC