Βελτιωτικές αλλαγές στο ν/σ για οικονομικές δραστηριότητες, υποσχέθηκε ο Αλ. Χαρίτσης

Βελτιωτικές αλλαγές στο ν/σ για οικονομικές δραστηριότητες, υποσχέθηκε ο Αλ. Χαρίτσης

Με τη γενική παραδοχή ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ολοκληρώθηκαν οι τοποθετήσεις των εξωκοινοβουλευτικών φορέων στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για τις οικονομικές δραστηριότητες, στο οποίο περιλαμβάνονται διατάξεις με προαπαιτούμενα της 2ης αξιολόγησης.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Αλέξης Χαρίτσης, προανήγγειλε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα κατατεθεί ένα ακόμα νομοσχέδιο, που θα προσδιορίζει τις διαδικασίες εποπτείας της αγοράς και λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Ο κ. Χαρίτσης επεσήμανε ακόμα, ότι σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά, ούτε αλλάζει την ισχύουσα νομοθεσία σε ό,τι αφορά εργασιακά, φορολογικά, περιβαλλοντικά ή αρχαιολογικά θέματα. Όπως υπογράμμισε, «το νομοσχέδιο επικεντρώνεται στην απλούστευση των διαδικασιών για την ίδρυση και λειτουργία βασικών επιχειρήσεων που συμβάλουν στο ΑΕΠ της χώρας, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο το δημόσιο συμφέρον».

Αναφερόμενος ειδικότερα στα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς, που έθεσαν εκπρόσωποι φορέων, ο κ. Χαρίτσης δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει σε περαιτέρω βελτιωτικές αλλαγές.

«Αν και το νομοσχέδιο αποτυπώνει ευδιάκριτα ότι υφίσταται η κείμενη νομοθεσία, εφόσον όμως εκφράστηκαν ορισμένοι προβληματισμοί, θα υπάρξουν αποσαφηνίσεις και ρητή αναφορά, τόσο για την προστασία τους όσο και για την ισχύ της αρχαιολογικής νομοθεσίας», τόνισε.

Ακόμα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας υποσχέθηκε βελτιωτικές αλλαγές, στη διάταξη που αφορά την χορήγηση άδειας μουσικής, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει διάθεση υποτίμησης του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην οποία παραμένει η αρμοδιότητα. Δεσμεύτηκε παράλληλα για νομοτεχνική βελτίωση, έτσι ώστε μέρος των προστίμων να αποδίδονται στους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Νωρίτερα, εκπρόσωποι Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ΣΕΒ, ΓΕΣΕΒΕ, Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος, Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων, καθώς και άλλων αρμόδιων φορέων που κλήθηκαν να εκφράσουν τις απόψεις τους, αναγνώρισαν ότι με το νέο θεσμικό πλαίσιο απλοποιούνται οι χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες για την ίδρυση και λειτουργία επιχειρήσεων, περιορίζονται τα φαινόμενα συναλλαγής και ενισχύεται, τόσο η επιχειρηματικότητα, όσο και η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Ωστόσο, από πολλούς φορείς τονίστηκε η ανάγκη περαιτέρω αποσαφήνισης και συγκεκριμενοποίησης ορισμένων διατάξεων, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά ζητήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, χρήσης μουσικής και προστασίας της πολιτιστικής και της περιβαλλοντικής κληρονομιάς.

Από την πλευρά των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκφράστηκαν οι πλήρεις αντιρρήσεις τους για την αφαίρεση πολλών αρμοδιοτήτων και πόρων από τους δήμους, υποστηρίζοντας ότι καταργείται η δυνατότητα που είχαν μέχρι σήμερα για την χορήγηση προέγκρισης ή έγκρισης για άδεια σε υγειονομικά καταστήματα.

Ενστάσεις εκφράστηκαν ως προς το ύψος των προστίμων που θα επιβάλλονται στους παραβάτες, ενώ ζητήθηκε να υπάρξει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα έναρξης και λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ