Ο αρχικός χαρακτήρας της επίσκεψης του Barack Obama συνιστούσε μια χειρονομία αβροφροσύνης προς τη καγκελάριο Angela Merkel με την οποία είχε τα τελευταία οκτώ χρόνια στενή συνεργασία. Μετά την απροσδόκητη εκλογή του Donald Trump ο χαρακτήρας της επίσκεψης άλλαξε ριζικά.
Ο αμερικανός πρόεδρος και οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν για το μέλλον της δυτικής συμμαχίας όσον αφορά την εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας. Στο επίκεντρο θα βρεθεί και το ελληνικό ζήτημα.
Το ελληνικό πρόβλημα
Θα πρέπει να αναμένεται ότι στη γερμανική πρωτεύουσα ο απερχόμενος αμερικανός πρόεδρος θα θέσει ειδικά στη συνομιλία του με την καγκελάριο και θέμα οικονομικής σταθερότητας της Ελλάδας. Ως γνωστόν, ο κ. Obama υποστηρίζει όπως και το ΔΝΤ ότι εκτός από μεταρρυθμίσεις η χώρα έχει ανάγκη από μια ελάφρυνση του χρέους για να σταθεί οικονομικά ξανά στα πόδια της. Πάντως, από τη πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης δεν υπάρχει καμία ένδειξη για αλλαγή στάσης - αλλά και δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς κάτι τέτοιο. Επίσημα εξακολουθεί να ισχύει η θέση ότι οι όποιες αποφάσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα παρθούν μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, δηλαδή το 2018.
Αυτή η στάση επιβεβαίωσε στο σημερινό μπρίφινγκ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Steffen Seibert. «Λάβαμε υπόψη μας ότι ο πρόεδρος Ομπάμα υπέδειξε τη σημασία της ελάφρυνσης του χρέους. Επ'' αυτού, το Eurogroup συμφώνησε το Μάιο για ένα χάρτη πορείας ο οποίος ρυθμίζει τα επόμενα βήματα σε ό,τι αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα όπως, και για αργότερα, το 2018, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα» είπε ο κ. Seibert.
Αναφορικά με τη ανακοίνωση του αμερικανού προέδρου στην Αθήνα πως σκοπεύει να εκθέσει στο Βερολίνο την άποψη του ότι «η λιτότητα μόνη της δεν δημιουργεί ευημερία» ο Steffen Seibert διαβεβαίωσε ότι ανάλογη γνώμη έχει και η γερμανική κυβέρνηση. Το Βερολίνο πιστεύει ότι οι δύο βασικοί παράγοντες για την οικονομική ανάπτυξη είναι βιώσιμοι κρατικοί προϋπολογισμοί και αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. «Αυτή ήταν πάντα η στάση μας» τόνισε ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος «και σε αυτή τη βάση χαράζαμε την πολιτική μας σε ό,τι αφορά την Ελλάδα».
Ο ρόλος της δυτικής συμμαχίας
Μαζί με την καγκελάριο απόψε το βράδυ σε ανεπίσημη συνάντηση τους, στις επίσημες συνομιλίες τους αύριο και μεθαύριο αλλά και την Παρασκευή με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας ο αμερικανός πρόεδρος θα κάνει μια ανασκόπηση των μεγάλων θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας και πιθανώς να επιδιώξει να καθησυχάσει τους εταίρους ως προς τις προθέσεις του Donald Trump σε ό,τι αφορά το ρόλο του ΝΑΤΟ. Οι δηλώσεις του τελευταίου πάντως στην περίοδο του προεκλογικού αγώνα δημιούργησαν ερωτηματικά κατά πόσο οι ΗΠΑ θα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τη Βορειοατλαντική Συμμαχία ως ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής των συμμαχιών τους.
Εκτός από το ΝΑΤΟ στην ατζέντα των συνομιλιών θα είναι μεταξύ άλλων και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας όπως και η συμφωνία για το ατομικό πρόγραμμα του Ιράν αλλά και η Συμφωνία του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία με την Τεχεράνη, για την οποία οι διαπραγματεύσεις διήρκεσαν 12 χρόνια και στις οποίες συμμετείχαν εκτός από τις ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Μ. Βρετανία, ο κ. Trump είχε ανακοινώσει ότι θα την ακυρώσει. Ανάλογες προθέσεις κατά την περίοδο του προεκλογικού αγώνα είχε εκφράσει και για τη Συμφωνία του Παρισιού την οποία έχουν προσυπογράψει περίπου 200 χώρες και έχουν επικυρώσει πάνω από 70.
Η ελάφρυνση του χρέους θα προσέφερε «κακή υπηρεσία» στην Ελλάδα, τόνισε στο μεταξύ ο γερμανός υπουργός Οικονομικών W. Schaeuble,σε έναν άτυπο διάλογο με τον αμερικανικό πρόεδρο που επέμεινε από την Αθήνα στην αναγκαιότητα μείωσης του χρέους.
Πηγή: skai.gr