Τα οικονομικά αποτελέσματα του 2021, καταγράφουν ακριβώς την «βαλλιστική» αυτή πορεία. Με ενοποιημένες πωλήσεις 405,9 εκ. ευρώ, παρουσίασε αύξηση 34,9 εκ. ευρώ σε σχέση με το 2020, δηλαδή της τάξης του 9,4%. Η σύγκριση σε σχέση με τα αντίστοιχα ποσά του 2015 (δηλαδή 6 χρόνια νωρίτερα - είναι απολύτως ενδεικτική: Οι πωλήσεις από 232,5 εκ. ευρώ απογειώθηκαν στα 405,9 εκ ευρώ το 2021, τα κέρδη προ φόρων και αποσβέσεων από τα 12,1 στα 27,6 εκ. ευρώ. Οι εξαγωγές εκτοξεύτηκαν από το 39 εκ. ευρώ το 2016, στα 52,9 εκ. ευρώ το 2021. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2016 το μερίδιο της εταιρείας στην εγχώρια αγορά ήταν της τάξης του 4%, ενώ το 2021 έχει φτάσει το 9,1%, έχει δηλαδή υπερδιπλασιαστεί.
Τα αποτελέσματα του 2021, μιας χρονιάς δύσκολης και απαιτητικής, διαμορφώνουν τη βάση για την περαιτέρω άνοδο της εταιρείας το 2022, μια χρονιά για την οποία εκτιμάται ότι οι ενοποιημένες πωλήσεις θα αγγίξουν τα 439 εκ. ευρώ.
Απόλυτα δικαιολογημένα, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΒΙΑΝΕΞ, Δημήτρης Π. Γιαννακόπουλος μίλησε για μια χρονιά – ρεκόρ, με αυξημένους τους οικονομικούς δείκτες της εταιρείας σε πολύ υψηλά ποσοστά σε σύγκριση με τα 5-6 τελευταία χρόνια:
«Σε μια δύσκολη εποχή, γεμάτη προκλήσεις στην παγκόσμια κοινότητα, η εταιρεία μας κατάφερε να ξεπεράσει τους στόχους της και να δικαιώσει τη φήμη της ως η κορυφαία ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Όλη η οικογένεια της ΒΙΑΝΕΞ, διοίκηση και εργαζόμενοι, νιώθουμε υπερήφανοι για τα φετινά αποτελέσματα της επιχειρηματικής μας στρατηγικής. Ταυτόχρονα, είμαστε πιο δυνατοί και έτοιμοι για το μέλλον, ενώ μέσα από στρατηγικές επενδύσεις, θέτουμε ακόμα πιο γερές βάσεις για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της εταιρείας μας. Θέλω να σημειώσω τέλος, ότι δεδομένων των αποτελεσμάτων μας, προφανώς και το τίμημα του Ομίλου ΒΙΑΝΕΞ σε clawback και rebate είναι πολύ μεγάλο. Ωστόσο, δε σταματήσαμε να επενδύουμε τόσο στους ανθρώπους μας, αυξάνοντας το δυναμικό μας, όσο και στην κοινωνία εν γένει, απαντώντας σταθερά στις ανάγκες της, επεκτείνοντας τα προγράμματα και την προσφορά μας από άκρη σε άκρη της Ελλάδας».
Πράγματι, η ΒΙΑΝΕΞ στηρίζει έμπρακτα την απασχόληση στην Ελλάδα, επενδύοντας στο ανθρώπινο δυναμικό. Απασχολεί 1.316 εργαζόμενους με υψηλή κατάρτιση, τεχνογνωσία και εξειδικευμένη, ανώτερη εκπαίδευση. Στηρίζοντας την ισότητα και την ισοτιμία, το 57% των εργαζομένων είναι άνδρες και το 43% γυναίκες.
Επενδύσεις 40 εκατ. ευρώ
Την ίδια στιγμή, η BIANEΞ κόντρα στο ρεύμα της επιχειρηματικής εσωστρέφειας επενδύει στην ανάπτυξη, παρά τις αντιξοότητες των τελευταίων ετών. Νέα projects ενισχύουν το αποτύπωμα της εταιρείας στην εθνική οικονομία, διερευνούν την παραγωγή, αλλά και τα assets στο χαρτοφυλάκιο της. Ειδικότερα, για τη διετία 2021-2022, βρίσκονται σε εξέλιξη πολλά μεγάλα και καινοτόμα προγράμματα, με τη συνολική επένδυση να φτάνει τα 40 εκ. ευρώ.
Οι επενδύσεις περιλαμβάνουν:
- Εξαγορά και αναβάθμιση των πρώην εγκαταστάσεων της Beiersdorf, σε μία επένδυση ύψους 9,5 εκατ. ευρώ. Στόχος, η μετεγκατάσταση της θυγατρικής εταιρείας ΒΙΑΝ και η επέκταση / αναβάθμιση των αποθηκευτικών χωρών της ΒΙΑΝΕΞ
- Νέα γραμμή για την παραγωγή φιαλιδίων και αμπουλών, σε μια επένδυση ύψους 4 εκ ευρώ, η οποία θα διπλασιάσει την παραγωγική δυναμικότητα στις συγκεκριμένες φαρμακοτεχνικές μορφές.
- Αναβάθμιση στείρων χωρών και εγκατάσταση νέων γραμμών παραγωγής, σε μία επένδυση της τάξης των 3,5 εκατ. ευρώ
- Δημιουργία Ερευνητικού Κέντρου στη Βιομηχανική Ζώνη Πατρών για την ανάπτυξη νέων φαρμακευτικών προϊόντων. Πρόκειται για μία επένδυση 10 εκατ. ευρώ που θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2023
- Επέκταση στα Βαλκάνια, με τη δημιουργία Δικτύου Πωλήσεων στις Βαλκανικές Χώρες, σε μία επένδυση 2 εκατ. ευρώ.
Η ποιότητα των προϊόντων, αλλά και η οργανωτική υποδομή της ΒΙΑΝΕΞ, ήδη λειτουργούν ως πόλος έλξης για διεθνείς φαρμακευτικούς κολοσσούς που επιλέγουν να συνεργαστούν με την ελληνική εταιρεία. Πρόσφατα στην εντυπωσιακή λίστα των στρατηγικών συμμαχιών της εταιρείας, προστέθηκαν οι πολυεθνικές Organon, Celltrion και HRA.
Το πρόβλημα των επιστροφών
Η ανάπτυξη της ΒΙΑΝΕΞ, εξελίσσεται σε ένα δυσχερές περιβάλλον, στο οποίο οι εξωγενείς παράγοντες συνεχίζουν να λειτουργούν περισσότερο ως τροχοπέδη, παρά ως μοχλός ανάπτυξης. Η εταιρεία χρειάστηκε να αντιμετωπίσει τα προηγούμενα χρόνια την οικονομική κρίση, την πανδημία και πρόσφατα τις ασύμμετρες επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης. Επιπρόσθετα, οι συνεχιζόμενες μειώσεις τιμών στα φάρμακα, οι διαρκείς περιορισμοί στη συνταγογράφηση και τη φαρμακευτική δαπάνη, αλλά και η επίπονη διαδικασία των διαπραγματεύσεων παραμένουν τρία μεγάλα εμπόδια, αν και όχι τα μοναδικά. Η αγορά συνεχίζει να μαστίζεται από καθυστερήσεις στην εισαγωγή νέων προϊόντων, γεγονός με μεγάλο αντίκτυπο στους ασθενείς, αλλά και στις φαρμακοβιομηχανίες.
Παρ’ όλα αυτά, όπως ανέφερε και ο κ. Γιαννακόπουλος, το πλέον σοβαρό εμπόδιο, είναι οι δυσβάστακτες επιβαρύνσεις των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback & rebates) από 40 % έως 60%. Για το σύνολο της φαρμακευτικής αγοράς το ποσό των επιστροφών το 2021 έφτασε το 1,925 δισ. ευρώ, ενώ το 2022 προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ.
Ο Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ για το 2022 υπολογίζεται ότι θα αποδώσει μέσα από το clawback ένα ποσό της τάξης των 64,8 εκ. ευρώ σε σύγκριση με τα 11 εκ. ευρώ που ήταν το 2015. Είναι προφανές ότι ο Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ πληρώνει πολύ μεγάλο τίμημα σε clawback και rebate, αποδίδοντας ποσά τα οποία θα μπορούσαν να διατεθούν στους εργαζομένους, σε νέες προσλήψεις, περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας, αλλά και στο κοινωνικό της αποτύπωμα, το οποίο η ΒΙΑΝΕΞ διευρύνει τα τελευταία χρόνια επιστρέφοντας στους πολίτες μέρισμα εμπιστοσύνης και αγάπης.
Μέρισμα αγάπης και κοινωνικής μέριμνας
Στο επίπεδο αυτό, δεν είναι τυχαίο ότι μέσα στο 2021, ο κ. Δημήτρης Π. Γιαννακόπουλος:
- Εγκαινίασε στο Καστελλόριζο ένα ανανεωμένο και πλήρως εξοπλισμένο φαρμακείο για την εξυπηρέτηση και τη φροντίδα υγείας όλων των κάτοικων. Σε συνδυασμό με την αναβάθμιση του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Μεγίστης, επίσης μέσα από την προσφορά της ΒΙΑΝΕΞ, οι ακρίτες συμπολίτες μας απολαμβάνουν πλέον περισσότερες και πιο αξιόπιστες υπηρεσίες υγείας.
- Ανέλαβε την αποκατάσταση και αναδάσωση της Βαρυμπόμπης, υστέρα από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού. Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο θα πλαισιώσει επιστημονικά το πρόγραμμα «Βαρυμπόμπη Reset».
Ταυτόχρονα η ΒΙΑΝΕΞ, ως όμιλος:
- «Υιοθέτησε» για ένα χρόνο το νησί της Σάμου, στηρίζοντας ζευγάρια που αντιμετωπίζουν αναπαραγωγικές και οικονομικές δυσκολίες.
- Δώρισε συστήματα απολύμανσης στο νοσοκομείο της Λάρισας, στον Ευαγγελισμό, το Σωτήρια και το Γεννηματάς στο πλαίσιο της μάχης ενάντια στον κορονοϊό.
- Ενίσχυσε με χορήγηση tablets όλους τους μαθητές των τεσσάρων ακριτικών νησιών Ίου, Πάτμου, Αγαθονησίου και Θύμαινας.
Για τις εξαιρετικές της επιδόσεις, τη συμβολή της στην απασχόληση, την κοινωνική της δράση, καθώς και το επενδυτικό της πρόγραμμα, η ΒΙΑΝΕΞ βραβεύθηκε το 2021 ως ένα από τα επιχειρηματικά «διαμάντια» της χώρας. Και η ίδια, δεσμεύεται να πρωταγωνιστήσει στην Ελλάδα και την επόμενη δεκαετία. Με γνώμονα πάντα την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών και της οικονομίας.