Bίλια: Στο νότιο μέτωπο η ολονύχτια μάχη με τις φλόγες - Σε επιφυλακή για ανζωπυρώσεις

Bίλια: Στο νότιο μέτωπο η ολονύχτια μάχη με τις φλόγες - Σε επιφυλακή για ανζωπυρώσεις

Απομακρύνεται πλέον ο κίνδυνος για τους οικισμούς που κινδύνεψαν τη νύχτα και μέχρι το μεσημέρι από τη μεγάλη πυρκαγιά στα Βίλια, που καίει για τέταρτη ημέρα, η οποία ωστόσο σύμφωνα με την Πυροσβεστική παρουσιάζει καλύτερη εικόνα και οριοθετείται.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν όλοι οι επικεφαλής που επιχειρούν στην περιοχή, η εικόνα της πυρκαγιάς σε όλη την έκταση που κάλυψαν οι φλόγες από την περασμένη Δευτέρα που ξεκίνησε, είναι κατά πολύ βελτιωμένη σε σχέση με χθες και δεν απειλούνται οικισμοί. Σε επιφυλακή βρίσκονται τόσο οι πυροσβεστικές δυνάμεις, όσο και κάτοικοι της περιοχής.

Πλέον υπάρχει ακόμα ένα μέτωπο στο νότιο κομμάτι της πυρκαγιάς, που πέρασε από το όρος Πατέρας και κατευθύνεται προς το Καντήλι Μεγάρων και το Πεδίο Βολής. Εκεί έχουν επικεντρωθεί όλες οι δυνάμεις – επίγειες και εναέριες -για να αποτρέψουν την επέκταση στον κάμπο των Μεγάρων.

«Η φωτιά έχει οριοθετηθεί στο μεγαλύτερο μέρος της, χωρίς όμως να είναι ακόμα σε απόλυτο έλεγχο. Μέλημά μας είναι η οριοθέτηση της φωτιάς και η εξασφάλιση οδών διαφυγής», επισήμανε στην ενημέρωση για τις πυρκαγιές ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Τα εναέρια μέσα που διατέθηκαν και επιχείρησαν από το πρωί στην πυρκαγιά περιοδικά ήταν 22 ελικόπτερα, συμπεριλαμβανομένων 3 ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού, 2 από τη Ρωσία και ενός από τα Αραβικά Εμιράτα, καθώς και 11 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένου του Beriev-200. Αυτήν την ώρα επιχειρούν και θα επιχειρούν μέχρι να πέσει η νύχτα, 13 ελικόπτερα και 6 αεροσκάφη.

Από επίγειες δυνάμεις επιχειρούν 461 πυροσβέστες, συμπεριλαμβανομένων εννέα (9) ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 166 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ, καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, αλλά και από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα.

Ακόμα, στην περιοχή έχει ενεργοποιηθεί και ομάδα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών του Πυροσβεστικού Σώματος, δηλαδή τα drones, που δίνουν εικόνα της πυρκαγιάς από ψηλά, ενώ για τη συνδρομή στο συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Έχουν καεί 75.000 στρέμματα - Η φωτογραφία από δορυφόρο


Αποκαρδιωτικές είναι οι εικόνες που κατέγραψε ο δορυφόρος Sentinel - 2  από την πυρκαγιά στα Βίλια Αττικής στις 12:20 της Τετάρτης 18/08. Στη χαρακτηριστική αυτή εικόνα φαίνονται με κόκκινες και πορτοκαλί αποχρώσεις οι εκτιμήσεις για τα ενεργά μέτωπα της πυρκαγιάς καθώς και ο καπνός από αυτή.

Ο πυκνός αυτός καπνός καθιστά την προσπάθεια εκτίμησης της καμένης έκτασης δύσκολη και αυξάνει την πιθανότητα λάθους. Με επιφύλαξη που σχετίζεται με την παρουσία του πυκνού καπνού, η εκτίμηση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, για το μέγεθος της καμένης έκτασης έως το μεσημέρι της Τετάρτης 18/08 είναι τα 75.000 στρέμματα.