Να πάρει καθαρή θέση απέναντι στους αρνητές του εμβολίου και «να πάψει να ψαρεύει σε θολά νερά», κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστα Ζαχαριάδη, με θέμα «Επιλογή Διοικήσεων στον Δημόσιο Τομέα».
Ο υπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει καθαρή θέση και τάσσεται υπέρ της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών σε ορισμένες επαγγελματικές ομάδες, και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να απαντήσει στο ερώτημα εάν θα έχουν κύρωση αυτοί που δεν πρόκειται να συμμορφωθούν.
Όπως σημείωσε ο Μ. Βορίδης, «εμείς είπαμε καταρχήν ότι η κύρωση είναι η αναστολή εργασίας. Το τι σημαίνει η αναστολή, το τι σημαίνει ότι δεν θα του καταβάλλεται μισθός, το τι σημαίνει ότι βρίσκεται σε παραβίαση των νομικών υποχρεώσεών του και άρα της εργασιακής του σχέσης, όλο αυτό θα εξειδικευτεί νομικά» πρoσέθεσε.
Απευθυνόμενος στον Κ. Ζαχαριάδη, είπε ότι το κόμμα του είδε πως «μαζεύτηκαν έξω (από τη Βουλή) κάτι αντιεμβολιαστές, και ότι πρέπει να απευθυνθείτε σε αυτό το εκλογικό Σώμα, όσο μικρό και αν είναι. Και προσπαθείτε να πατήσετε σε δύο βάρκες».
Οι αντιεμβολιαστές είναι «δικοί σας φίλοι» σχολίασε ο Κ. Ζαχαριάδης, επικρίνοντας την κυβέρνηση ότι αντί να πείσει «όσους δεν έχουν αποφασίσει να εμβολιαστούν και το ψάχνουν», τους τρομοκρατεί και τους απειλεί με απόλυση.
Αυτόν τον διχαστικό, τρομοκρατικό και φοβιστικό λόγο «να τον αποσύρετε», κάλεσε την κυβέρνηση ο κ. Ζαχαριάδης. Πρότεινε, μάλιστα, «να κάνουμε ενημέρωση μαζί», «να δείξουμε στον κόσμο τι τραβά κάποιος που δεν μπορεί να σηκωθεί από το κρεβάτι να πάει τουαλέτα, που δεν μπορεί να ανέβει τα σκαλιά…».
«Δεν είναι μόνο να λένε τα μίντια πόσο Μωυσής είναι ο πρωθυπουργός», τόνισε ο κ. Ζαχαριάδης και κατέληξε: «Εάν έχετε κάποιο φετίχ με τις απολύσεις, αυτό δεν [πρέπει] να ξεσπάσει πάνω στην κοινωνία».
Πώς γίνεται η επιλογή διοικήσεων σε δημόσιους οργανισμούς
Απαντώντας στην ερώτηση του Κ. Ζαχαριάδη σχετικά με την εφαρμογή του τελευταίου νόμου για την επιλογή διοικήσεων στους δημόσιους οργανισμούς, ο Μ. Βορίδης είπε ότι εφαρμόζεται πλήρως από τον Οκτώβριο του 2020. Ενημέρωσε, συγκεκριμένα, ότι το ΑΣΕΠ έχει εκδώσει και αναρτήσει 4 προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος,
(1) Για τον εκτελεστικό πρόεδρο του ΕΟΠΠΥ: Η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο της εξέτασης των 14 υποβληθεισών ενστάσεων κατά των πινάκων προεπιλογής,
(2) για την επιλογή του προέδρου ΔΣ – Γενικού Διευθυντή του ΑΠΕ-ΜΠΕ: Αυτή η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί με την ανάρτηση του πίνακα των τριών υποψηφίων και την αποστολή αυτού στον εποπτεύοντα το Πρακτορείο, υφυπουργό στον πρωθυπουργό, Θεόδωρο Λιβάνιο,
(3) για την επιλογή του πρόεδρου του ΝΑΤ: Η διαδικασία είναι στο στάδιο υποβολής αιτήσεων συμμετοχής εκ μέρους ενδιαφερομένων με προθεσμία υποβολής αιτήσεων και δικαιολογητικών 30/6-19/7/2021, και
(4) για την επιλογή του προέδρου και αντιπροέδρου ΟΠΕΚΕΠΕ: Έχει οριστεί προθεσμία υποβολής αιτήσεων και δικαιολογητικών από 12/7 έως 30/7.
Εκτός από αυτές, συνέχισε ο Μ. Βορίδης, έχουν περιέλθει στο ΑΣΕΠ αιτήματα 44 φορέων για την έκδοση πρόσκλησης ενδιαφέροντος για την επιλογή 69 προσώπων ως προέδρων, αντιπροέδρων, διοικητών αναπληρωτών διοικητών κ.λπ.
Ο νόμος εφαρμόζεται και το ΑΣΕΠ κάνει ό,τι μπορεί, ανέφερε ο κ. Βορίδης, καταθέτοντας τον προβληματισμό του για τον όγκο που θα έχει να αντιμετωπίσει η Αρχή όταν θα πρέπει να αντιμετωπίσει ανάλογες διαδικασίες για «χιλιάδες, ανεξαρτήτως μεγέθους» οργανισμούς του Δημοσίου: «Σε αυτό το διοικητικό βάρος μπορεί να αντεπεξέλθει το ΑΣΕΠ; Όταν για μια θέση υποβάλλονται πολλές υποψηφιότητες; Πρέπει να ανοίξει συζήτηση, να βρεθεί ένας τρόπος ώστε η διαδικασία να επιταχυνθεί και να γίνει αποτελεσματική [..] Όταν θα λήγουν οι θητείες, και θα αρχίσουν να έρχονται χιλιάδες αιτήσεις, το ΑΣΕΠ δεν έχει την υποδομή να ανταπεξέλθει, ούτε μπορούμε να κάνουμε γιγαντιαία την υποδομή του ΑΣΕΠ», επεσήμανε ο υπουργός Εσωτερικών.
Από την πλευρά του, ο Κ. Ζαχαριάδης κατηγόρησε την κυβέρνηση για ασυνέπεια λόγων και έργων σημειώνοντας πως προεκλογικά έλεγε ότι θα προχωρήσει σε αποκομματικοποίηση του Δημοσίου και μετεκλογικά στελεχώνει το κράτος με τα «δικά της» παιδιά. «Εάν λέτε ότι, από εκατοντάδες οργανισμούς, έχουν βγει τέσσερις προκηρύξεις, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα», είπε ο Κ. Ζαχαριάδης.