Με ευρύτερη πλειοψηφία εγκρίθηκαν οι αλλαγές του Β' Μέρους του Κανονισμού της Βουλής που αφορά τη διοικητική οργάνωση και λειτουργία του κοινοβουλίου, μετά τις προτάσεις του προέδρου Κωνσταντίνου Τασούλα, οι οποίες χθες εγκρίθηκαν από την Επιτροπή Κανονισμού.
Στη συζήτηση μπήκε, αλλά εκτός ημερήσιας διάταξης και λήψης απόφασης, η πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για τη σύσταση Κοινοβουλευτικής Επιτροπής διαβούλευσης και λογοδοσίας για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ 2021-2027 καθώς χθες αυτή είχε απορριφθεί κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή του Κανονισμού της Βουλής.
Οι αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής (ΚτΒ) που ψηφίσθηκαν από την Ολομέλεια αφορούν τα εξής: Την εναρμόνιση της Βουλής των Ελλήνων με τις διατάξεις για τις δημόσιες συμβάσεων. Η Υπηρεσία Εφαρμογής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων θα αναρτά στο ΚΗΜΔΗΣ αντί της διαδικτυακής πύλης της Βουλής των Ελλήνων τα απαραίτητα έγγραφα για τις συμβάσεις που διαχειρίζεται και χρηματοδοτούνται από την ΕΕ.
Κατάργηση του συνοπτικού διαγωνισμού, όπως και στο ευρύτερο Δημόσιο (ν. 4412/2016) με απόφαση του προέδρου της Βουλής κατόπιν αιτιολογημένης εισήγησης της αρμόδιας Διεύθυνσης της Βουλής, απλοποιημένη διαδικασία ανάθεσης για ποσό από 30.000 έως 60.000 ευρώ, αφενός για όλες τις συμβάσεις προμήθειας αγαθών ή υπηρεσιών της Βουλής κατόπιν αποστολής προσκλήσεων σε τρεις τουλάχιστον οικονομικούς φορείς και αφετέρου για συμβάσεις που σχετίζονται με την ανάπτυξη ή την υποστήριξη εφαρμογών ή υποδομών ΤΕΠ με αντικείμενο την εξασφάλιση της διαλειτουργικότητας των ψηφιακών υπηρεσιών και των εκσυγχρονισμό των ψηφιακών εργαλείων της Βουλής.
Τη συμμέτοχή στο Τεχνικό Συμβούλιο της Βουλής δύο βουλευτών με ειδικές γνώσεις από την πρώτη και την δεύτερη σε δύναμη κοινοβουλευτική ομάδα. Νέος τρόπος συγκρότησης των επιτροπών διαγωνισμών των έργων, μελετών και παροχής τεχνικών υπηρεσιών σε προσαρμογή του Ν. 4412/2016.
Επίσης: Εναρμόνιση των ρυθμίσεων που διέπουν τη λειτουργία του Βρεφονηπιακού Σταθμού και του Νηπιαγωγείου της Βουλής με τα ισχύοντα στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Τη δυνατότητα με απόφαση του προέδρου της Βουλής για τριετή θητεία, προϊσταμένου του Γραφείου Τύπου και Κοινοβουλευτικής Πληροφόρησης εκτός των δημοσιογράφων που υπηρετούν στην Βουλή.
Επέκταση δυνατότητας χορήγησης προστατευτικών ειδών ένδυσης και υπόδησης σε ορισμένες κατηγορίες υπαλλήλων της Βουλής. Ζητήματα μεταβολής της προσωπικής διαφθοράς λειτουργών και υπαλλήλων ενόψει της πρόσκαιρης φύσης της μεταβολής του βασικού μισθού τους, κατόπιν τοποθέτησής τους σε θέσεις του παρόντος Κανονισμού, για λόγους ισότητας κατ' ανάλογη εφαρμογή προηγούμενης απόφασης της Ολομέλειας (ΦΕΚ 128/Α/16.07.2018).
Κατάργηση της απαγόρευσης μετάταξης και μετακίνησης των Ειδικών Φρουρών και μεταταγέντων υπαλλήλων από την υπηρεσία που αρχικώς τοποθετήθηκαν πριν την 5ετία. Δυνατότητα δωρεάς κινητών περιουσιακών στοιχείων της Βουλής και σε φορείς και υπηρεσίες του Δημοσίου. Σύσταση στην Υγειονομική Μονάδα της Βουλής και οδοντιατρικών υπηρεσιών για την στοματική υγεία των παιδιών του Νηπιαγωγείου της Βουλής αλλά και εν γένει και των υπαλλήλων της Βουλής.
Οι αλλαγές του ΚτΒ, επί της Αρχής ψηφίσθηκαν από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ. Καταψήφισε το ΜέΡΑ25, ενώ με το «παρών» τάχθηκαν ΚΚΕ και Ελληνική Λύση.
Ο εισηγητής της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης, κατά τη συζήτηση, ζήτησε την υπερψήφιση των αλλαγών σημειώνοντας πως όλες οι αποφάσεις της Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης δήλωσε πως στα άρθρα των αλλαγών για το ύψος των απευθείας αναθέσεων το κόμμα θα ψηφίσει «παρών» όχι γιατί υπάρχει οποιαδήποτε «σκιά» στον τρόπο με τον οποίον διαχειρίζεται η Βουλή των Ελλήνων τα οικονομικά της αλλά γιατί υπάρχει διαφωνία με το νόμο που έχει θεσπιστεί και τον τρόπο που τον αξιοποιεί η κυβέρνηση και μερίδα της αυτοδιοίκησης.
Δήλωσε επιφύλαξη για τη δυνατότητα επιλογής από τον πρόεδρο της Βουλής του προϊσταμένου του Γραφείου Τύπου της Βουλής. Επιφυλάχθηκε, επίσης και για τις διατάξεις για τις μισθολογικές διαφορές, λέγοντας πως υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ παλαιών και νέων εργαζομένων και αυτό θα πρέπει να διορθωθεί και να αλλάξει.
Όπως και να υπάρξει ίση μεταχείριση μεταξύ των εργαζόμενων στο Κανάλι της Βουλής και στο περιοδικό της Βουλής. Υποστήριξε ότι η ρήτρα της πενταετίας για τη δυνατότητα μετάταξης θα πρέπει να παραμείνει για αυτό και τάχθηκε με το «παρών»