Οι τρεις συμφωνίες, για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου των διμερών αεροπορικών σχέσεων με Χιλή, Αίγυπτο και Σαουδική Αραβία , έγιναν δεκτές «κατά πλειοψηφία» από την Ολομέλεια της Βουλής, με τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής να ψηφίζουν υπέρ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 να ψηφίζουν κατά, ενώ η Ελληνική Λύση δήλωσε παρών.
Ως πολύ σημαντική για τα ελληνικά νοικοκυριά περιέγραψε την αναμενόμενη ανακοίνωση του πρωθυπουργού για τις τιμές ενέργειας, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Μιχάλης Παπαδόπουλος. Μιλώντας στο πλαίσιο κύρωσης αεροπορικών συμφωνιών της Ελλάδας με Χιλή, Αίγυπτο και Σαουδική Αραβία, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι η ανακοίνωση του πρωθυπουργού μπορεί να ενοχλήσει την αντιπολίτευση, «αλλά θα ευχαριστήσει και θα ικανοποιήσει τους Έλληνες πολίτες».
Απαντώντας στην κριτική βουλευτών της αντιπολίτευσης για την ασφάλεια των ελληνικών αεροδρομίων, είπε ότι η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας έχουν τον απόλυτο έλεγχο, και πιστοποιούν την ασφάλεια των πτήσεων στην Ελλάδα. Αισθανόμαστε όλοι ασφαλείς, τόσο οι Έλληνες πολίτες, όσο και οι τουρίστες οι οποίοι θα έρθουν τους επόμενους μήνες στην περιοχή μας, είπε ο κ. Παπαδόπουλος.
Οι τρεις Συμφωνίες
Οι τρεις συμφωνίες έγιναν δεκτές "κατά πλειοψηφία" από την Ολομέλεια της Βουλής, με τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής να ψηφίζουν "υπέρ", το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 να ψηφίζουν "κατά" ενώ η Ελληνική Λύση δήλωσε "παρών".
Με τις Συμφωνίες εκσυγχρονίζεται το θεσμικό πλαίσιο των διμερών αεροπορικών σχέσεων, ενισχύεται η συνεργασία μεταξύ των χωρών και προωθούνται οι διεθνείς αεροπορικές υπηρεσίες μεταξύ της χώρας μας και των παραπάνω χωρών.
Οι βασικές διατάξεις των Συμφωνιών αναφέρονται:
-Στον διορισμό μίας ή περισσοτέρων αεροπορικών εταιρειών από κάθε χώρα για την εκτέλεση τακτικών διεθνών αεροπορικών δρομολογίων μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας, Χιλής και Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου αντίστοιχα,
-Στην αεροπορική ασφάλεια και αμοιβαία συνδρομή για την πρόληψη παράνομων πράξεων κατά της ασφάλειας αεροσκαφών, των επιβατών και του πληρώματός τους,
-Στις εμπορικές ευκαιρίες των αεροπορικών εταιρειών των συμβαλλόμενων χωρών μέσω συμφωνιών εμπορικής συνεργασίας,
-Στην αμοιβαία απαλλαγή των αεροπορικών εταιρειών από τελωνειακούς δασμούς και συναφείς φόρους,
-Στα εφαρμοζόμενα από τις εταιρείες τιμολόγια και κόμιστρα για τη μεταφορά επιβατών και εμπορευμάτων και τέλος,
-Στην επίλυση αναφυομένων διαφορών και στην έναρξη ισχύος των Συμφωνιών.