Την έγκριση του κοινοβουλίου χρειάζεται η βρετανική κυβέρνηση για να ξεκινήσει τη διαδικασία του «διαζυγίου» με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αποφάσισε το Ανώτερο Δικαστήριο της Αγγλίας.
Η απόφαση αποτελεί τεράστιο πλήγμα για την Theresa May, η κυβέρνηση της οποίας επέμενε ότι έχει την απόλυτη εξουσία για να εκκινήσει τη διαδικασία του Brexit.
«Ο πιο θεμελιώδης κανόνας του Συντάγματος του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι το Κοινοβούλιο είναι κυρίαρχο και μπορεί να ανακαλέσει όποιο νόμο επιλέξει», δήλωσε ο πρόεδρος του Δικαστηρίου.
«Το Δικαστήριο δεν αποδέχεται το επιχείρημα που προέβαλε η κυβέρνηση. Δεν υπάρχει τίποτε στην Πράξη των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων του 1972 που να το υποστηρίζει. Στην απόφαση του δικαστηρίου το επιχείρημα αντιβαίνει τόσο προς το γράμμα που χρησιμοποιείται από το Κοινοβούλιο στην Πράξη του 1972, όσο και προς τις θεμελιώδεις αρχές της κυριαρχίας του κοινοβουλίου και την απουσία οποιασδήποτε εξουσίας εκ μέρους του στέμματος να μεταβάλει εσωτερικό νόμο μέσω της άσκησης των προνομιών του».
«Η κυβέρνηση δεν έχει εξουσία στο πλαίσιο των προνομιών του στέμματος να προβεί σε επίκληση του Άρθρου 50 για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ», σύμφωνα με την απόφαση του Ανωτέρου Δικαστηρίου.
Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, αν και κάποιοι αναλυτές πιστεύουν ότι η απόφαση του Δικαστηρίου αφήνει περιθώρια για «αναστροφή» της Μ. Βρετανίας, στην πορεία της προς την έξοδο από την Ε.Ε., στην πλειονότητά τους εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί. Αποδίδουν δε την ανάκαμψη της στερλίνας και των μετοχών των βρετανικών τραπεζών σε ανοδική «διόρθωση», μετά τις πιέσεις που έχουν δεχθεί το τελευταίο διάστημα.
Την προηγούμενη εβδομάδα, έρευνα των αναλυτών της Nomura έδειξε πως παρά το γεγονός ότι το 74% των βουλευτών της Βρετανίας ήταν γνωστό ότι στήριζαν την παραμονή της στην ΕΕ, το 61% των εκλογικών περιφερειών ψήφισε υπέρ της εξόδου.
«Είναι δύσκολο να αγνοήσεις το 51,9% του λαού που ψήφισε υπέρ της εξόδου», αναφέρουν οι αναλυτές της Nomura. «Είναι ακόμα πιο δύσκολο όταν είσαι βουλευτής, ο οποίος θα θέσει κάποια στιγμή ξανά υποψηφιότητα για επανεκλογή».
Θεωρητικά η βρετανική βουλή μπορεί να εμποδίσει συνολικά τη διαδικασία της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, αλλά λίγοι περιμένουν να γίνει κάτι τέτοιο, δεδομένου του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος.
Ωστόσο, η απόφαση δύναται να καταστήσει το ήδη δύσκολο έργο της εξόδου ακόμα πιο περίπλοκο. Επίσης, θέτει σε κίνδυνο την προθεσμία που έχει θέσει η Th. May για τα τέλη του Μαΐου.
Με τη μεταβίβαση της ευθύνης για την εκκίνηση της διαδικασίας του Brexit στο Κοινοβούλιο, οι δικαστές του Ανώτερου Δικαστηρίου της Αγγλίας μεταφέρουν την υπόθεση σε συνταγματικώς μη δοκιμασμένο έδαφος, σχολιάζει η εφημερίδα The Guardian.
Η βρετανική κυβέρνηση, από την πλευρά της, εμφανίστηκε απογοητευμένη από την απόφαση, ενώ υποστήριξε ότι θα σεβαστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
«Η κυβέρνηση είναι απογοητευμένη από την απόφαση του δικαστηρίου. Η χώρα ψήφισε να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε δημοψήφισμα το οποίο εγκρίθηκε από πράξεις του κοινοβουλίου. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να σεβαστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος», αναφέρεται σε ανακοίνωση.
Παράλληλα, έλαβε από το δικαστήριο άδεια για να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, η οποία, σύμφωνα με τον συνήγορο της κυβέρνησης, θα εξετασθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας στις 5-8 Δεκεμβρίου.
«Το σχέδιό μας διατηρείται ως προς την ενεργοποίηση του άρθρου 50 έως τα τέλη Μαΐου», δήλωσε εκπρόσωπος της Th. May, επιμένοντας πως οι νομικές διαδικασίες δεν θα επηρεάσουν το χρονοδιάγραμμα.
Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανέφερε ότι ο επικεφαλής της, Jean Claude Juncker, πρόκειται να συνομιλήσει με τη βρετανίδα πρωθυπουργό, Theresa May, αύριο Παρασκευή, έπειτα από αίτημα της ίδιας, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει την απόφαση.
Παράλληλα, ο Gunther Krichbaum, επικεφαλής της επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου, ζήτησε σαφήνεια σχετικά με τις προθέσεις της Βρετανίας.
Η στερλίνα οδηγήθηκε πάνω από τα 1,24 δολάρια, για πρώτη φορά έπειτα από τρεις μήνες, ενώ ενισχυμένα κέρδη καταγράφουν και οι βρετανικές τράπεζες, με την RBS στο +4,11% και τη Barclays στο +2,14%.
Μετά την απόφαση, οι πιθανότητες να μην ενεργοποιηθεί το άρθρο 50 εκτοξεύθηκαν, σύμφωνα με τη Betfair.
Νωρίτερα, ο άνθρωπος που συνέταξε το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, είχε δηλώσει στο BBC πως η Βρετανία μπορεί να αλλάξει γνώμη για το Brexit.
«Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και όταν θα έχει αρχίσει η διαδικασία», δήλωσε ο John Kerr, πρώην πρεσβευτής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση που συνέταξε το άρθρο 50.
«Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, εάν μία χώρα αποφασίσει ότι τελικά δεν θέλουμε να αποχωρήσουμε, μπορεί όλοι να είναι πολύ θυμωμένοι που χάθηκε τόσος χρόνος. Μπορεί να προσπαθήσουν να αποσπάσουν κάποιο πολιτικό τίμημα, αλλά από νομικής απόψεως δεν μπορούν να επιμείνουν για να αποχωρήσουμε», είπε.
Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ