Η Ντάουνινγκ Στριτ διέψευσε σήμερα τις πληροφορίες του βρετανικού Τύπου σύμφωνα με τις οποίες ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είναι έτοιμος να κάνει πίσω σε μία από τις κύριες διαδικήσεις που έχει διατυπώσει για να παραμείνει η χώρα του στην ΕΕ και να αποφευχθεί ένα «Brexit».
Τρεις εφημερίδες, οι Sunday Times, Synday Telegraph και Independent on Sunday, υποστηρίζουν στα πρωτοσέλιδά τους ότι ο Κάμερον θα κάνει πίσω στο σχέδιό του να στερήσει τους ευρωπαίους πολίτες από τις κοινωνικές παροχές στη διάρκεια των τεσσάρων πρώτων ετών της παραμονής τους στη Βρεανία ώστε να ελεγχθούν καλύτερα οι μεταναστευτικές ροές.
Το αίτημα αυτό είναι ο ένας από τους τέσσερις μεγάλους άξονες της μεταρρύθμισης που προτείνεται από τον πρωθυπουργό ενόψει του δημοψηφίσματος για την παραμονή της χώρας του στην ΕΕ που πρόκειται να πραγματοποιηθεί το αργότερο έως το τέλος του 2017.
Το ζήτημα των αρωγών κοινωνικής πρόνοιας είναι ταυτόχρονα για το βρετανικό κοινό το πιο σημαντικό και το πιο προβληματικό, εφόσον προσκρούει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας και της μη διάκρισης μεταξύ των ευρωπαίων πολιτών.
Μπροστά στις αντιδράσεις πολλών κρατών μελών, ο Κάμερον φέρεται ότι είναι σχεδόν έτοιμος, σύμφωνα με τον Τύπο που βασίζεται σε κυβερνητικές πηγές, να εξετάσει «εναλλακτικές λύσεις» κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.
Ωστόσο το πρωθυπουργικό γραφείο διέψευσε σήμερα την ιδέα ότι ο Κάμερον επανεξετάζει τα σχέδιά του. «Μερικές κυριακάτικες εφημερίδες υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός οπισθοχωρεί στην πρότασή του να παγώσει τις κοινωνικές παροχές για τέσσερα χρονιά. Μία από τις εφημερίδες υποστηρίζει μάλιστα ότι θα εγκαταλείψει αυτό το αίτημα κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας, κάτι που είναι απλούστατα λάθος», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Κάμερον.
Ο εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός είναι «ανοικτός σε διαφορετικούς τρόπους διαχείρισης του θέματος αυτού», αλλά είναι επιτακτική ανάγκη να επιτύχει «μια συμφωνία που να επιτρέπει τον έλεγχο της προερχόμενης από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετανάστευσης».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ