Μνήμες από την δολοφονία του πράκτορα της KGB, Alexander Litvinenko, ξυπνά στη Βρετανία η υπόθεση της δηλητηρίασης του 66χρονου Ρώσου διπλού πράκτορα, Sergei Skripal, ο οποίος βρέθηκε αναίσθητος, δηλητηριασμένος από άγνωστη ουσία.
Ειδικότερα, η αντιτρομοκρατική μονάδα της βρετανικής αστυνομίας συμμετέχει στις έρευνες σχετικά με το τι προκάλεσε την ασθένεια του Ρώσου, πρώην διπλού κατασκόπου Sergei Skripal, ανακοίνωσε σήμερα ανώτατος αξιωματούχος της υπηρεσίας.
Σύμφωνα με τον υποδιοικητή της αστυνομίας του Λονδίνου Mark Rowly, αυτή τη στιγμή οι ειδικοί σε θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας, συνεργάζονται με τις άλλες υπηρεσίες, όπως και με την αστυνομία της κομητείας Ουιλσάιρ όπου βρίσκεται η πόλη Σόλσμπερι.
«Λαμβάνοντας υπ όψιν άλλα παρόμοια περιστατικά, όπως για παράδειγμα την υπόθεση Litvinenko, σε περίπτωση που θεωρηθεί αναγκαίο θα αναθέσουμε την έρευνα στο τμήμα καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Όμως αυτή τη στιγμή το κύριο είναι να ερευνήσουμε ποια ήταν η αιτία του περιστατικού» δήλωσε ο Mark Rowly.
Ο 66χρονος πρώην κατάσκοπος και μια 33χρονη γυναίκα, μάλλον η κόρη του, βρέθηκαν αναίσθητοι καθισμένοι σε ένα παγκάκι εμπορικού κέντρου την Κυριακή στην αγγλική πόλη Σάλσμπερι έχοντας εκτεθεί σε μια άγνωστη ουσία, σύμφωνα με την αστυνομία.
«Πρόκειται για μια πολύ ασυνήθιστη υπόθεση και το σημαντικότερο είναι να εντοπίσουμε τι προκάλεσε την ασθένειά τους το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC ο αξιωματούχος αυτός.
«Αν κριθεί απαραίτητο θα παραπέμψουμε αυτή την έρευνα στο αντιτρομοκρατικό δίκτυο. Κάνουμε όλα όσα περιμένετε από εμάς, μιλάμε με αυτόπτες μάρτυρες, λαμβάνουμε δείγματα από το σημείο όπου βρέθηκαν οι δύο, πραγματοποιούμε τοξικολογικές εξετάσεις και όλα αυτά θα μας βοηθήσουν να έχουμε μια απάντηση. Δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να πω κάτι περισσότερο».
Έτοιμη να συνεργαστεί με τη Βρετανία αν της ζητηθεί δήλωσε σήμερα η Μόσχα.
«Κανένας δεν μας έχει πλησιάσει με τέτοιο αίτημα. Η Μόσχα είναι πάντα ανοιχτή για συνεργασία», δήλωσε σε τηλεδιάσκεψη στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, ερωτηθείς αν οι βρετανικές αρχές έχουν έρθει σε επαφή με τη Ρωσία ζητώντας βοήθεια.
Ο Sergei Skripal, πρώην συνταγματάρχης του GRU, της υπηρεσίας Πληροφοριών του ρωσικού στρατού, είχε παραδεχτεί ότι εργαζόταν για τις βρετανικές υπηρεσίες Πληροφοριών από το 1995 και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών το 2006. Μετά την έκθεσή του σε άγνωστη ουσία νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.
Όταν ρωτήθηκε ο Peskov σχετικά με τις εικασίες του βρετανικού Τύπου ότι η Μόσχα δηλητηρίασε τον Skripal, απάντησε: «Δεν άργησαν».
Χαρακτηρίζοντας το περιστατικό «τραγική κατάσταση», ο ίδιος είπε ότι το Κρεμλίνο δεν διαθέτει πληροφορίες σχετικά με το τι συνέβη.
«Δεν έχουμε πληροφορίες για το ποιος θα μπορούσε να είναι ο λόγος του περιστατικού, τι έκανε αυτό το πρόσωπο και με τι θα μπορούσε να συνδέεται», απάντησε ο Peskov και συμπλήρωσε ότι δεν γνωρίζει αν ο Skripal ήταν επισήμως ρώσος υπήκοος.
Υπενθυμίζεται ότι το 2010 ο Alexander Litvinenko, πρώην κατάσκοπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), ο οποίος επέκρινε την πολιτική του Vladimir Putin, δηλητηριάστηκε με πολώνιο 210, ισχυρό ραδιενεργό ισότοπο, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με πρώην πράκτορα της KGB, όπως φημολογείται.
Η δηλητηρίαση προκάλεσε τον θάνατό του, ο οποίος από τη Δύση, αποδίδεται σε ενέργειες της ρωσικής κατασκοπείας, δημιουργώντας παράλληλα παγκόσμια αίσθηση κυρίως λόγω της φωτογραφίας που δημοσιεύθηκε και η οποία απεικόνιζε παραμορφωμένο τον Litvinenko λίγο πριν το τέλος της ζωής του.
Διαβάστε ακόμα:
- Με κυρώσεις απειλεί τη Μόσχα ο Β. Johnson, στον απόηχο της δηλητηρίασης Ρώσου πρώην κατασκόπου