Εξαιρετικά δύσκολος και κρίσιμος μήνας διαγράφεται ο Ιούνιος για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε), καθώς η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με τρία μέτωπα τα οποία ανάλογα με την έκβασή τους θα διαμορφώσουν την συνέχεια της ευρωπαϊκής πορείας. Το Brexit, οι εκλογές στην Ισπανία και την Αυστρία ενδέχεται να πυροδοτήσουν αλλαγές οι οποίες θα αλλάξουν ριζικά την Ε.Ε. όπως τη γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.
Brexit
Το Brexit αποτελεί πλέον το μεγάλο αγκάθι για την Ευρώπη. Ενόψει του δημοψηφίσματος στις 23 Ιουνίου οι Βρετανοί είναι βαθιά διχασμένοι για το αν θα παραμείνουν ή θα αποχωρίσουν από την Ε.Ε. Η προεκλογική εκστρατεία εστιάστηκε περισσότερο σε προειδοποιήσεις για το κόστος και τις παρενέργειες ενός Brexit παρά σε θετική επιχειρηματολογία υπέρ της Ευρώπης. Το σασπένς παραμένει αμείωτο καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν 50% – 50%. Σε περίπτωση που επικρατήσει το Brexit θα σημάνει όχι μόνο το τέλος της Ε.Ε. με τη σημερινή της μορφή, αλλά και του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς οι Σκωτσέζοι έχουν καταστήσει σαφές ότι σε περίπτωση εξόδου από την Ε.Ε. θα επανακινήσουν τη διαδικασία ανεξαρτητοποίησης τους.
Ισπανία
Οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία φορτίζουν ακόμα περισσότερο την ατμόσφαιρα αστάθειας που ήδη υπάρχει στην Ε.Ε. λόγω του Brexit. Αν και οι περισσότερες δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι το Λαϊκό Κόμμα (PP) του Μαριάνο Ραχόι θα διατηρήσει την πρώτη θέση, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα μπορέσει ούτε αυτή τη φορά να σχηματίσει κυβέρνηση παρά μόνο στην περίπτωση σύμπραξης με τους Σοσιαλιστές σε κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού».
Αυστρία
Την κρισιμότερη εκλογική αναμέτρηση για την Αυστρία συνιστά ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στις 22 Μαΐου, καθώς ενδέχεται να αναδειχθεί στο ύπατο αξίωμα του ομοσπονδιακού προέδρου στέλεχος του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων. Ο καγκελάριος, Βέρνερ Φάιμαν, παραιτήθηκε μετά την πρωτοφανή ήττα του κόμματός του στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, όπου ο υποψήφιος της Ακροδεξιάς ήρθε στην πρώτη θέση. Η εξέλιξη αυτή κάθε άλλο παρά μεμονωμένη μπορεί να θεωρηθεί καθώς η προσφυγική κρίση και η πολιτική την οποία υιοθέτησε η Ε.Ε. ασκεί, πλέον, ισχυρότατες πιέσεις στο πολιτικό σύστημα πολλών ευρωπαϊκών χωρών.