Σαφές μήνυμα υπέρ της διατήρησης εν ισχύ της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό έδωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος από τη Λέσβο, την οποία επισκέφθηκε μαζί με τον προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπουργό Εσωτερικών της Μάλτας, Καρμέλο Αμπέλα, προκειμένου να διαπιστώσουν την πρόοδο, ένα χρόνο μετά την έναρξη ισχύος της. Μαζί τους και ο Έλληνας υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.
Ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας υπογράμμισε πως η συμφωνία αυτή δε πρέπει να επηρεαστεί από το κλίμα των ημερών και πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζεται σε όλες της τις πτυχές. «Απόδειξη της επιτυχούς εφαρμογής της Δήλωσης είναι η σύγκριση με τη κατάσταση που κυριαρχούσε πέρυσι, όταν περίπου 10.000 μετανάστες την ημέρα διέσχιζαν το Αιγαίο, αντί για μέσο όρο 40-50 σήμερα. Οι απώλειες ζωών έχουν μειωθεί κατακόρυφα», σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος.
Τόνισε πως αξίζουν συγχαρητήρια στους κατοίκους των νησιών, στις ευρωπαϊκές και ελληνικές αρχές που συντονίζουν τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης αλλά και στους εμπειρογνώμονες και τα στελέχη από τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς και τα κράτη-μέλη και πρόσθεσε πως δεν μπορεί ένα νησί ή ένα κράτος να αντιμετωπίζει μόνο του την τεράστια αυτή πίεση. «Η προσφυγική κρίση κατέδειξε την ανάγκη συλλογικής ευρωπαϊκής απάντησης», υπογράμμισε ο επίτροπος Μετανάστευσης.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος υπενθύμισε πως η τελευταία του επίσκεψη στο νησί έλαβε χώρα μετά το ισχυρό κύμα κακοκαιρίας που έφερε στην επιφάνεια λειτουργικές και οργανωτικές αδυναμίες, οι οποίες σε σύντομο χρονικό διάστημα ξεπερνιούνται. «Με ικανοποίηση σήμερα διαπίστωσα πρόοδο σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση των υποδομών στα κέντρα, χάρη στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση», είπε ο Ευρωπαίος επίτροπος. Συγκεκριμένα, για το κέντρο φιλοξενίας του Καρά Τεπέ σημείωσε πως η χωρητικότητά του έχει αυξηθεί και πλέον το κέντρο μπορεί να φιλοξενήσει σημαντικά περισσότερους ανθρώπους και σε καλύτερες συνθήκες, ενώ τόνισε πως διαπίστωσε πως και οι εγκαταστάσεις στη Μόρια έχουν επίσης αναβαθμιστεί. «Το έργο αυτό θα συνεχιστεί», είπε και υπενθύμισε πως ήδη οι πιο ευάλωτες ομάδες έχουν μεταφερθεί στην ηπειρωτική χώρα.
O κ. Αβραμόπουλος σημείωσε πως «η δημιουργία περισσότερων κλειστών κέντρων υποδοχής θα συμβάλλει στην αύξηση των ρυθμών επιστροφής παράτυπων μεταναστών. Ταυτόχρονα, ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός ασφάλειας στα νησιά» και πρόσθεσε πως «ο συνδυασμός των δράσεων αυτών έχει συμβάλει στη σημαντική βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των μεταναστών».
Ο Ευρωπαίος επίτροπος δήλωσε επίσης πως γνωρίζει ότι οι τοπικές οικονομίες βρίσκονται υπό πίεση. Για αυτό τον λόγο, προσπαθήσαμε και πετύχαμε τη συνέχιση του πιλοτικού προγράμματος έκδοσης θεωρήσεων στα σύνορα επτά ελληνικών νησιών. Τέλος, συνεχίζουμε τη συνεργασία μας με τις ελληνικές αρχές για την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου», σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος, παρατηρώντας επίσης πως και ο αριθμός εμπειρογνωμόνων της EASO στα νησιά έχει αυξηθεί.
«Ο υπουργός Αμπέλα και εγώ καλούμε όλα τα κράτη-μέλη να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους», ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος, ενώ εν κατακλείδι απηύθυνε εκ νέου μήνυμα προς όλα τα κράτη-μέλη να επιδείξουν αλληλεγγύη και να συμβάλουν ουσιαστικά στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης, «μιας κρίσης, που περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη δοκιμάζει τη συνοχή, τις αντοχές αλλά και το ίδιο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα», όπως είπε ο Ευρωπαίος επίτροπος.
Τέλος, ο κ. Αβραμόπουλος επανέλαβε, όπως έκανε και στις Βρυξέλλες μετά τη συνάντηση του με τους πέντε δημάρχους, πως τα ελληνικά νησιά και οι κάτοικοι τους θα έχουν την αμέριστη στήριξη της Επιτροπής.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία Sooc