«Τα ταξίδια των προσφύγων στην Μεσόγειο διαρκούν περισσότερο και είναι πιο επικίνδυνα», δήλωσε, μεταξύ των άλλων, ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης και Εσωτερικές Υποθέσεις Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Stampa.
Ο κ. Αβραμόπουλος τονίζει, παράλληλα, ότι «μια από τις προτεραιότητες της Επιτροπής είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής» και για τον λόγο αυτό η Κομισιόν «αύξησε τη θαλάσσια παρουσία της Ένωσης, τριπλασιάζοντας τα μέσα και τους οικονομικούς πόρους και συμβάλλοντας στο να σωθούν περίπου 250.000 ανθρώπινες ζωές το 2015 και το 2016, εκ των οποίων 100.000 μόνο στην κεντρική Μεσόγειο».
Ειδικότερα, εξηγεί ότι η Ευρώπη «καταπολεμά, στη θάλασσα, τη δράση των διακινητών ανθρώπων, αλλά και πριν οι μετανάστες επιβιβασθούν, με την ενίσχυση των συνεργασιών με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης».
Ο Έλληνας επίτροπος αναφέρει ότι η Frontex, στη φάση αυτή, διαθέτει 420 άνδρες στην κεντρική Μεσόγειο, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, η οποία θα καταστεί λειτουργική το γρηγορότερο δυνατό.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τη συμφωνία για το μεταναστευτικό που επετεύχθη με την Τουρκία, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε: «Καταβάλλουμε προσπάθειες για να εγγυηθούμε τη συνέχεια και την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας. Αναμένουμε να κάνει το ίδιο και ο εταίρος μας. Είπαμε με ξεκάθαρο τρόπο ότι αν η Τουρκία επιθυμεί την απελευθέρωση της βίζας, πρέπει να τύχουν σεβασμού όλες οι προϋποθέσεις. Εμείς είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε τη βοήθειά μας».
Σε ό,τι αφορά, τέλος, τον κίνδυνο να παρεισφρήσουν τρομοκράτες στο σύνολο μεταναστών και προσφύγων που φθάνουν στην Ευρώπη, ο Έλληνας επίτροπος τονίζει ότι «σε όλα τα hotspot που βρίσκονται στην Ελλάδα και στην Ιταλία γίνονται αυστηροί έλεγχοι» και πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ωθεί τα κράτη- μέλη στο να μοιραστούν όσες γίνεται περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ