Δ. Βίτσας: Η Ελλάδα δεν θα γίνει «αποθήκη ψυχών»

Δ. Βίτσας: Η Ελλάδα δεν θα γίνει «αποθήκη ψυχών»

Την εκτίμηση ότι η σημερινή επίσκεψη του Πάπα στη Μυτιλήνη μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος ανέβασε πολύ σε διεθνές επίπεδο το ζήτημα του προσφυγικού και το «κρατάει ζωντανό», εξέφρασε σήμερα το απόγευμα από την καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών στο Κουτσόχερο, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημ. Βίτσας.

Αναφέροντας ότι η Ελλάδα δεν θέλει να γίνει «αποθήκη ψυχών», τόνισε ότι εκείνο που θα πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι το προσφυγικό ρεύμα θα πρέπει να μοιραστεί στην Ευρώπη, και προς την κατεύθυνση αυτή η επίσκεψη του προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στη Μυτιλήνη μπορεί να βοηθήσει.

Ωστόσο, ανέφερε ότι δεν προβλέπει να ανοίξουν οι Σκοπιανοί τα σύνορα το επόμενο χρονικό διάστημα, οπότε θα πρέπει να αξιοποιηθούν άλλοι δρόμοι.

Στη συνέχεια σημείωσε πως εφόσον γίνει κατανοητό ότι από την Τουρκία μπορεί να γίνει μετεγκατάσταση στην Ευρώπη, τότε θα δοθεί ένα σήμα ώστε να μειωθούν και οι προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα. Έστειλε δε και ένα σαφές μήνυμα προς την Τουρκία αναφερόμενος στο θέμα των διακινητών, τους οποίους χαρακτήρισε «εγκληματίες». «Θα πρέπει να καταπολεμηθούν όχι μόνον με μηνύματα αλλά και με παρακολούθηση και με συλλήψεις, και αυτό ιδιαίτερα αφορά στην Τουρκία» υπογράμμισε ο υπουργός.

Όπως ανέφερε ο κ. Βίτσας, η σημερινή επίσκεψη του στην ανοιχτή δομή φιλοξενίας στον πρώην στρατόπεδο «Ευθυμιόπουλου» στο Κουτσόχερο, ήταν «επίσκεψη δουλειάς», ώστε μαζί με τους διαχειριζόμενους το συγκεκριμένο κέντρο-όπως και τα υπόλοιπα που επισκέπτεται- να δουν από κοντά τα προβλήματα που υπάρχουν και τους τρόπους που μπορούν να διορθωθούν στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου, το οποίο, από τη μία πλευρά, περιλαμβάνει το κομμάτι της φιλοξενίας και από την άλλη εκείνο της μετεγκατάστασης, ώσπου να οριστικοποιηθούν τα πράγματα και να αδειάσουν τόσο η Ειδομένη όσο και ο Πειραιάς.

Μάλιστα για τον Πειραιά εκτίμησε ότι είναι πιθανόν να αδειάσει και μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας καθώς, όπως ανέφερε, είναι ήδη εκεί 2.000 άτομα λιγότερα, τη Δευτέρα θα φύγουν αλλά 1.000 και στο τέλος της εβδομάδας επιπλέον 1.000.

Σε ό,τι αφορά την Ειδομένη, είπε ότι η διαδικασία γίνεται αναγκαστικά σε δυο επίπεδα: γρήγορης μετεγκατάστασης σε άλλους χώρους και συγχρόνως εξεύρεσης χώρων για πιο μόνιμες λύσεις.

«Υπάρχουν ελλείψεις στα κέντρα φιλοξενίας ανά τη χώρα, τα οποία είναι διαφορετικών επιπέδων, και εμείς αυτή την περίοδο προσπαθούμε τα λιγότερο καλά να τα αναβαθμίσουμε και συγχρόνως να συγκροτήσουμε κέντρα φιλοξενίας με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι μόνιμες οι δομές και όσοι από τους φιλοξενούμενους σε αυτά το επιθυμούν να έχουν τη δυνατότητα να φύγουν σε άλλες χώρες» σημείωσε.

Όσον αφορά τη Θεσσαλία, ανέφερε ότι πλην Λάρισας και Βόλου θα λειτουργήσει ένα ακόμη κέντρο φιλοξενίας στα Τρίκαλα και επισήμανε πως προς το παρόν δεν υπάρχει άλλος σχεδιασμός.

Μάλιστα, στη διαδικασία των μόνιμων δομών ζήτησε τη βοήθεια των δημάρχων, ώστε μεγάλα κέντρα φιλοξενίας, όπως αυτό στο Κουτσόχερο, να μπορέσουν να αποφορτιστούν με μεγαλύτερη διαίρεση των πληθυσμών.

Επίσης, σχολιάζοντας το θέμα των εθελοντών και των ΜΚΟ, ο κ. Βίτσας υπογράμμισε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα μητρώο των ΜΚΟ με πιστοποιημένη διαδικασία και συγκεκριμένο τρόπο ένταξης. «Οι διαδικασίες αλληλεγγύης και εθελοντισμού να είναι σε κάποιες βάσεις. Το να είμαι εθελοντής δεν σημαίνει ότι μπορώ να πηγαίνω όπου θέλω, να κάνω ό,τι θέλω» είπε χαρακτηριστικά.

Τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας συνόδευαν ο διοικητής της 1ης Στρατιάς, αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, ο αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ), αντιπτέραρχος Χρ. Χριστοδούλου, ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Περιφέρειας Θεσσαλίας Δ. Κουτσαύτης, ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης και μέλη του συντονιστικού οργάνου που έχει συγκροτηθεί για τη διαχείριση του καταυλισμού.

Πριν από την άφιξη του υπουργού, έξω από το στρατόπεδο είχαν συγκεντρωθεί αλληλέγγυοι που νωρίτερα είχαν πραγματοποιήσει συγκέντρωση στη Λάρισα, οι οποίοι μαζί με μετανάστες και πρόσφυγες του καταυλισμού ζητούσαν να ανοίξουν τα σύνορα. Αποχώρησαν όμως πριν από την άφιξη του κ. Βίτσα.

Παράλληλα με τη διευθέτηση της κατάστασης στον Πειραιά, την Ειδομένη και το Ελληνικό, η κυβέρνηση σχεδιάζει το σπάσιμο των μεγάλων κέντρων φιλοξενίας και τη διασπορά τους, αντιλαμβανόμενη τις ευαισθησίες των τοπικών κοινωνιών και τους κινδύνους που ελλοχεύουν, δεδομένου ότι τα σύνορα, οι έξοδοι από την Ελλάδα δεν πρόκειται να ανοίξουν σύντομα. Τη σχετική δήλωση έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ημερησία και επανέλαβε ότι «είναι μια προσωρινή κατάσταση, που όμως θα έχει μια σχετική διάρκεια και γι'' αυτό προετοιμαζόμαστε».

Σχολιάζοντας τον ρυθμό επανεισδοχής μεταναστών στην Τουρκία, ο κ. Βίτσας παρατήρησε ότι «στην παρούσα φάση το γεγονός ότι οι ροές προς της ελληνικά νησιά έχουν δραματικά μειωθεί, εξισορροπεί τις όποιες αδυναμίες και δυσλειτουργίες υπάρχουν στις επιστροφές προς την Τουρκία».

Ωστόσο, εξέφρασε την προβληματισμό του για τις «καθυστερήσεις των Ευρωπαίων εταίρων μας στο να στείλουν προσωπικό και μέσα για την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας».

Για τη στάση της πΓΔΜ έναντι της χώρας μας και των προσφύγων, ο κ. Βίτσας αρκέσθηκε να σχολιάσει ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα με συνέχεια δικαίου και με διαχρονική συνέπεια στην εφαρμογή των κανόνων του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμβάσεων. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και προφανώς χωρίς τη σύμφωνη γνώμη κρατών που συμπεριφέρονται σαν νεοφώτιστοι χωροφύλακες».

Απαντώντας σε ερώτηση για τον ύποπτο ρόλο που διαδραματίζουν μερίδα «αλληλέγγυων», αλλά και κάποιες ΜΚΟ, ο κ. Βίτσας επισήμανε ότι «οι ελληνικές αρχές δεν έχουν κλειστά τα μάτια τους. Εντοπίζουμε και απομονώνουμε αυτούς που δημιουργούν προβλήματα υποδαυλίζοντας και παρακινώντας τους πρόσφυγες».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας διευκρίνισε ότι «η συζήτηση-διαπραγμάτευση που γίνεται τώρα με τους δανειστές είναι για την παραμετροποίηση, την εξειδίκευση και την αριθμητική αποτύπωση της περσινής συμφωνίας, δεν είναι νέα συμφωνία και κατά συνέπεια δεν συζητάμε για νέα μέτρα», και υπογράμμισε ότι «μονομερώς κινείται όποιος εγείρει απαιτήσεις που υπερβαίνουν τη συμφωνία».

«Η κυβέρνηση όχι μόνο θέλει αλλά και καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να κλείσει η συμφωνία το γρηγορότερο δυνατόν» επανέλαβε.

Τέλος, ο κ. Βίτσας εκτίμησε ότι «σύσσωμη η κοινοβουλευτική πλειοψηφία τα έχει κατανοήσει αυτά και βάζει πλάτη για να σηκώσουμε τη χώρα και την κοινωνία», και ότι «παρά τις δυσκολίες μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ