Δ. Βίτσας: Πρέπει να συνεργαστούν περισσότεροι δήμοι για τα προγράμματα εγκατάστασης προσφύγων

Δ. Βίτσας: Πρέπει να συνεργαστούν περισσότεροι δήμοι για τα προγράμματα εγκατάστασης προσφύγων

"Είναι έξι σημεία και ιδιαίτερα τα τρία νησιά του Βορείου Αιγαίου που πρέπει να αποσυμπιεστούν", δήλωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, βουλευτής Β'' Πειραιώς του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας, σχετικά τις πρόσθετες ανάγκες για δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, που έχουν δημιουργηθεί από την αύξηση των προσφυγικών ροών στην Ελλάδα κατά τους τελευταίους μήνες.

"Θεωρώ αναγκαίο να πάρουμε τα εξής μέτρα: Πρέπει να απαλύνουμε, να αποσυμπιέσουμε τα Λαγκαδίκια και τα Διαβατά, όπως και τον Σκαραμαγκά στη Νότια Ελλάδα, όπως και τα νησιά. Αυτό αντικειμενικά βάζει την ανάγκη να προχωρήσουν δύο πράγματα μαζί. Το ένα είναι να ανοίξουν ένα με δυο camps από αυτά που υπήρχαν, π.χ. στο Βαγιοχώρι, και το δεύτερο να προχωρήσει με συνέπεια το πρόγραμμα εγκατάστασης σε διαμερίσματα, άρα αυτό που επιζητούμε είναι περισσότεροι δήμοι να συνεργαστούν, ώστε και αυτό το πρόγραμμα να προχωρήσει με ικανοποιητικό βαθμό".

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα ένταξης των προσφύγων ο υπουργός διευκρίνισε πως "πρέπει να υπάρξει ένα καινούριο πρόγραμμα εξάμηνης εγκατάστασης αυτών που έχουν πάρει άσυλο, αλλά διαμένουν στην ουσία σαν να είναι αιτούντες άσυλο, χρειαζόμαστε ένα μεσοπρόγραμμα".

Αναφορικά, δε, με το πρόγραμμα επανεγκατάστασης που έχει ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υποδοχή 50.000 προσφύγων μέσα σε δύο χρόνια στην ΕΕ απευθείας από χώρες της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και την Τουρκία, ώστε να προσφέρει μια "ασφαλή και νόμιμη" εναλλακτική στον επικίνδυνο διάπλου της Μεσογείου ο κ. Βίτσας παρατήρησε: "Αυτή τη στιγμή ο αριθμός 50.000 που προτείνεται -και δεν έχει ξεκινήσει- νομίζω ότι δεν είναι ικανοποιητικός για τις πέντε χώρες πρώτης υποδοχής, αλλά πρέπει έτσι κι αλλιώς να ξεκινήσει το πρόγραμμα, έτσι ώστε το σύστημα να έχει και βαλβίδες από όπου θα πηγαίνουν άνθρωποι σε άλλες χώρες, αν και το καλύτερο θα ήταν να μπορούσαν να επιστρέψουν με ασφάλεια και να αναγεννήσουν τις πατρίδες τους".

Σε ό,τι αφορά την Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας ο υπουργός εκτίμησε πως "δεν συμφέρει κανέναν η κατάρρευση της συμφωνίας και η συζήτηση και με τον Τούρκο ομόλογό μου δεν δείχνει κάτι τέτοιο". "Πρέπει να επικεντρωθούμε -κι εμείς και η Τουρκία και η ΕΕ- στην καταπολέμηση των εγκληματικών δικτύων εμπορίας ή διακίνησης ανθρώπων [...] Χρειάζεται μία συνεχής επικοινωνία και -στον βαθμό που είναι δυνατόν- συνεννόηση και συμφωνία με την Τουρκία, ώστε να είναι οι ροές οι ελάχιστες δυνατές -χθες πέρασαν τα σύνορα συνολικά 43-44 πολίτες τρίτων χωρών- που θα μας δίνει τη δυνατότητα από τη μια μεριά να διαχειριστούμε καλύτερα το ζήτημα όσον αφορά την Ελλάδα, αλλά από την άλλη να επικεντρωθούμε και στους πολιτικούς στόχους μας όσον αφορά την Ευρώπη", πρόσθεσε.

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ανάγκη αποσυμφόρησης στα νησιά ο κ. Βίτσας εξήγησε πως "ζούμε κάτω από την επίδραση των ροών", προσθέτοντας ότι για τις σχετικά αργές διαδικασίες που αφορούν τις αιτήσεις ασύλου "παίρνουμε μέτρα, ξεκινώντας από έναν νέο νόμο που αύριο θα ξεκινήσει η συζήτησή του στη Βουλή, αλλά και μία σειρά μέτρα καλύτερης διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού και της υλικοτεχνικής υποδομής, δουλεύουμε ώστε αυτές οι διαδικασίες να επιταχύνονται, ώστε και ο ίδιος ο πρόσφυγας να γνωρίζει τι πρόκειται να του συμβεί".

Αναφερόμενος στη διαχείριση των ασυνόδευτων ανηλίκων υπογράμμισε ότι "το ζήτημα περνάει στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης το οποίο διαμορφώνει -θα έχει ολοκληρωθεί αυτό μέχρι τον Σεπτέμβριο- τις δομές του, ώστε να έχουμε και το πρέπον καταφύγιο και την πρέπουσα κατάσταση συμπεριφορά απέναντι σε αυτά τα παιδιά".

"Στα ζητήματα της υγείας και στα ζητήματα της παιδείας", συνέχισε ο υπουργός, "υπάρχει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, στο οποίο όλο και περισσότερα παιδιά μικρότερης ηλικίας πηγαίνουν στο σχολείο και βεβαίως αυτό θα πρέπει να διευρυνθεί, γιατί δεν μπορεί να εστιαστεί μόνο στους δήμους που υπάρχουν προσφυγικοί καταυλισμοί, θα πρέπει να προχωρήσει γιατί τα παιδιά είναι πολλά". "Ένα ζήτημα το οποίο αυτή τη στιγμή συζητάμε είναι τι γίνεται, πετυχαίνοντας τις διαδικασίες ταχύτητας του ασύλου, τι γίνεται με τα παιδιά που βρίσκονται για 2-3 μήνες στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, δηλαδή στη Μόρια, στη ΒΙΑΛ, στη Σάμο, πώς μπορούμε γι'' αυτό το χρονικό διάστημα να τα κρατάμε ενεργά και μετά να πηγαίνουν κανονικά στο σχολείο. Θα πρέπει να διαμορφωθούν κάποιες συνθήκες και σε σχέση με τα ίδια τα νησιά, αλλά και εκπαιδευτικές διαδικασίες μέσα στα ίδια τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης. Είναι πάρα πολυ σημαντικό ώστε να μη χάνουν την επαφή", επισήμανε.

"Η εκλογολογία καταφύγιο του πολιτικά ηττημένου"

Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, για πρόωρες εκλογές ο κ. Βίτσας παρατήρησε: "Η εκλογολογία είναι το καταφύγιο του πολιτικά ηττημένου για να κρατάει ζεστά τα στελέχη του, διαφορετικά δεν έχει αφήγηση. Ο τόπος τη στιγμή που πηγαίνουμε να βγούμε από τη μνημονιακή περίοδο το μοναδικό πράγμα που δεν έχει ανάγκη είναι να μπει σε μία κατάσταση βουστροφηδόν τον οδηγεί σε μία αστάθεια, που θα τη βλέπουν και οι εταίροι μας".

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης και του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής εκτίμησε πως "όλα μαρτυρούν ότι θα κλείσει και από εκεί και πέρα να ανοίξει ένας καλός διάλογος για το ζήτημα του χρέους, ώστε να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο το πρόγραμμα και μετά με ευθύνη, σοβαρότητα, αλλά και με νέες δυνατότητες να προχωρήσουμε για τον αναπτυξιακό δρόμο της χώρας". "Με βάση τις κατευθύνσεις που έχει δώσει ο πρωθυπουργός και το υπουργικό συμβούλιο όλη η διαδικασία θα εξελιχθεί τάχιστα, άλλωστε πολλά από τα 88 είναι διοικητικά μέτρα, δεν είναι νομοθετικά", είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Ιntime