Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας David Cameron δήλωσε σήμερα ότι δεν είναι "κρυφός υποστηρικτής του Brexit" και ότι μια έξοδος της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πλήξει το μέλλον της βρετανικής οικονομίας και θα περιπλέξει τις εμπορικές συμφωνίες με χώρες όπως η Ιαπωνία.
Μιλώντας στη σύνοδο της G7, ο Cameron απέρριψε τον χαρακτηρισμό του "κρυφού υποστηρικτή του Brexit", όπως τον αποκάλεσε ένας πρώην βοηθός του αυτή την εβδομάδα, ότι στηρίζει κρυφά μια ψήφο υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.
"Γι ''αυτό και ποτέ δεν ήμουν κρυφός υποστηρικτής του Brexit", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Ιαπωνία.
"Επιθυμώ διακαώς να έχουμε το σωστό αποτέλεσμα, να επιτύχουμε αυτή τη μεταρρύθμιση στην Ευρώπη και να παραμείνουμε μέρος της. Είναι προς το συμφέρον της Βρετανίας και αυτό είναι το όλον θέμα".
Απογοητευτικά τα στοιχεία στη Βρετανία για την καθαρή μετανάστευση
Για την καθαρή μετανάστευση σημείωσε ότι τα στοιχεία που δείχνουν τη χώρα του να είναι στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ είναι απογοητευτικά, αλλά τόνισε πως περιμένει η τάση αυτή να αλλάξει.
Ο Βρετανός πολιτικός δήλωσε ότι οι άνθρωποι εγκαταστάθηκαν στη Βρετανία, επειδή η οικονομία της είχε ξεπεράσει τις άλλες στην Ευρώπη εδώ και χρόνια, ένα βασικό ζήτημα ενόψει του δημοψηφίσματος στις 23 Ιουνίου για την παραμονή ή όχι της χώρας στην ΕΕ.
"Τα στοιχεία χθες ήταν απογοητευτικά", σημείωσε.
"Είχαμε μια κατάσταση όπου, για μερικά χρόνια, η βρετανική οικονομία ήταν η οικονομία της ανάπτυξης, η οικονομία της δημιουργίας θέσεων εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και νομίζω ότι αυτό είναι ένας από τους παράγοντες που κρύβεται πίσω από τα στοιχεία αυτά".
"Η κατάσταση αρχίζει να αλλάζει γιατί οι άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες αρχίζουν τώρα να αναπτύσσονται", δήλωσε ο Cameron.
Το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής στη Βρετανία, στην τελευταία έκθεσή του για τη μετανάστευση πριν από το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, ανακοίνωσε ότι η καθαρή μετανάστευση ήταν 333.000 άνθρωποι το 2015, το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο για μια περίοδο 12 μηνών από τότε που άρχισαν να κρατούνται αρχεία το 1975.
Η Μ. Βρετανία πρέπει να στηρίξει τη Λιβύη
Στην ομιλία του σημείωσε ότι η χώρα του πρέπει να στηρίξει την κυβέρνηση της Λιβύης για να αποκτήσει τον έλεγχο της χώρας η οποία στην παρούσα κατάσταση "αποτελεί κίνδυνο για όλους μας".
Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι η Μ. Βρετανία, όπως και άλλες χώρες, απειλείται από τη ροή των μεταναστών μέσω της Λιβύης, από τον αυξανόμενο αριθμό των συμμοριών που διακινούν παράνομα ανθρώπους και την άνοδο της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη χώρα.
"Είναι σαφώς προς το συμφέρον μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υποστηρίξουμε τη νέα κυβέρνηση της Λιβύης που τώρα γεννιέται... που λόγω της κατάστασης στην οποία βρίσκεται αποτελεί κίνδυνο για όλους μας", δήλωσε.
"Έχουμε συμφέρον να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε τη νέα κυβέρνηση να αναπτυχθεί, να είναι σε θέση να έχει τον έλεγχο της χώρας", σχολίασε χαρακτηριστικά.
«Θα ήμουν ευτυχής να συναντήσω τον D. Trump»
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωσε ότι δεν έχει οριστεί καμιά ημερομηνία για ενδεχόμενη επίσκεψη του Donald Trump στη Βρετανία, ωστόσο θα είναι ευτυχής να συναντήσει τον ρεπουμπλικανό υποψήφιο για το χρίσμα, αν πραγματοποιήσει την επίσκεψη.
"Συχνά αυτοί οι υποψήφιοι επιλέγουν να έρθουν μέσω διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών στην πορεία προς τις εκλογές των ΗΠΑ. Δεν ξέρω αν αυτό θα συμβεί. Δεν έχουν οριστεί ημερομηνίες, αλλά είμαι πάντα ευτυχής όταν έχω τέτοιες συναντήσεις σε αυτή τη βάση", δήλωσε.
"Όσον αφορά τον Donald Trump, κοιτάξτε, θα ήθελα να συγχαρώ οποιονδήποτε μπορεί να περάσει μέσα από αυτή τη μαραθώνια διαδικασία για να ηγηθεί του ενός εκ των δύο μεγάλων πολιτικών κομμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, πρόκειται για έναν εξαιρετικό μαραθώνιο", σημείωσε.
Έκκληση για τον περιορισμό της χρήσης των αντιβιοτικών
Παράλληλα, στην ομιλία του ο πρωθυπουργός της Βρετανίας κάλεσε τους ηγέτες της Ομάδας των 7 (G7) να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στον περιορισμό της χρήσης των αντιβιοτικών και στην επιβράβευση των φαρμακοβιομηχανιών που αναπτύσσουν νέα σκευάσματα για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων που οφείλονται στα ανθεκτικά στα φάρμακα σούπερ μικρόβια.
«Σε πάρα πολλές περιπτώσεις τα αντιβιοτικά έχουν σταματήσει να είναι δραστικά, αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι πεθαίνουν από απλές λοιμώξεις ή από ασθένειες όπως η φυματίωση, ο τέτανος, η σηψαιμία, λοιμώξεις που δεν θα έπρεπε να μεταφράζονται σε θανατική καταδίκη», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Εάν δεν κάνουμε τίποτε, αυτό θα σημάνει ένα σωρευτικό πλήγμα για την παγκόσμια οικονομία ύψους 100 τρισεκατομμυρίων και το τέλος της ιατρικής όπως την ξέρουμε», σημείωσε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ