«Για πρώτη φορά, έναν χρόνο πριν, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θέσπισε το επίδομα γέννησης, το πρώτο θεμελιώδες μέτρο στη διαμόρφωση μίας σύγχρονης δημογραφικής πολιτικής. Όλα τα παιδιά, που γεννήθηκαν στη χώρα μας από την 1η Ιανουαρίου 2020, έλαβαν επίδομα γέννησης, ύψους 2.000 ευρώ, με απλοποιημένη διαδικασία χορήγησης», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «ακολουθώντας ευρωπαϊκές πρακτικές, ενισχύθηκαν οι νέες οικογένειες με 2.000 ευρώ σε δύο δόσεις, εξασφαλίζοντας ένας μέρος από τα σημαντικά και κοστοβόρα αρχικά έξοδα της ανατροφής του παιδιού. Το εισοδηματικό κριτήριο λήψης του επιδόματος καθορίζεται κατά τρόπο που καθιστά τη χορήγησή του σχεδόν οριζόντια, με παράλληλη ειδική μέριμνα κατά τον υπολογισμό του για τη στήριξη των μονογονεϊκών οικογενειών. Το συγκεκριμένο επίδομα έχει στόχο να αναχαιτίσει και να αντιστρέψει τις συνεχείς πτώσεις που παρουσίαζε ο δείκτης γεννήσεων τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, που οδηγούσε σε γήρανση του πληθυσμού, σε επίπεδα μάλιστα κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου».
Από τις 31 Μαρτίου 2020 έως τις 31 Μαρτίου 2021, το επίδομα γέννησης δόθηκε σε 78.500 νεογέννητα. Το συνολικό ποσό που δαπανήθηκε φτάνει τα 123 εκατομμύρια ευρώ.
Συγκεκριμένα, έως 30/11/2020:
Πληρώθηκαν την 1η δόση: 66.864 παιδιά.
Πληρώθηκαν τη 2η δόση: 42.988 παιδιά.
Συνολική δαπάνη 2020 (μέχρι και την πληρωμή του Δεκεμβρίου): 109.852.000.
Μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021, το σύνολο των αιτήσεων που θα πληρωθούν είναι 12.525. Το ποσό που θα καταβληθεί είναι 12.596.000 ευρώ.
«Η θέσπιση για πρώτη φορά του επιδόματος γέννησης συνιστά το θεμέλιο μίας σύγχρονης δημογραφικής πολιτικής, που πλέον ασκείται από την κυβέρνηση αυτή στοχευμένα και υπεύθυνα» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
«Το επίδομα γέννησης αποτελεί σε συμβολικό, αλλά και σε ουσιαστικό επίπεδο, την προμετωπίδα της πολιτικής μας, με στόχο την αντιστροφή της αρνητικής δημογραφικής τάσης στη χώρα μας. Όλους αυτούς τους μήνες αποδείξαμε με πράξεις ότι η παιδική προστασία και η οικογένεια είναι απόλυτη προτεραιότητά μας. Η ανάπτυξη μίας χώρας είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τη δημογραφική ισορροπία. Η χορήγηση του επιδόματος γέννησης ήταν το πρώτο βήμα για την αντιστροφή της αρνητικής δημογραφικής τάσης.
Σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα, που ήδη υλοποιούμε, όπως τα 1.000 ευρώ αφορολόγητο για κάθε παιδί, η μείωση ΦΠΑ σε βρεφικά είδη και σχολικά καθίσματα και η ενίσχυση των βρεφονηπιακών σταθμών, διαμορφώνουμε μία συνολική πολιτική για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος, αλλά και την προστασία του παιδιού», δήλωσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου.